Artikkelikuva

Berberinaisten kasvotatuoinnit katoamassa

Nuorimmat tatuoiduista naisista ovat syntyneet 1940-luvulla.

Algeria. Koillis-Algerian Aurésvuorilla asuvat berberinaiset ovat kuuluisia kasvotatuoinneistaan, mutta perinne on hiljalleen katoamassa. Nuorimmat tatuoiduista naisista ovat syntyneet 1940-luvulla.

Perinteisesti kasvotatuointien ajateltiin lisäävän naisen kauneutta. Muualla kehossa – vaikkapa nilkassa ja kämmenselässä – kuvat ovat hoitaneet kantajansa terveyttä tai lisänneet hänen hedelmällisyyttään.

Perinteen katoamista selitetään yleisimmin sillä, että islam kieltää tatuoinnit. Toisaalta kauneuskäsitykset ovat muuttuneet, eikä kiertäviä tatuoijia enää ole.

Kasvotatuoinnit on toisinaan liitetty myös siirtomaakauteen ja esitetty, että naiset kuvittivat kasvojaan välttääkseen ranskalaissotilaiden ahdistelun, kertoo Al Jazeera. ­Selitystä ei kuitenkaan pidetä todennäköisenä. Sen sijaan tatuointiperinteen häviäminen samaan aikaan miehittäjien kanssa liittynee lukutaidon yleistymiseen.

Kokonaan perinteiset tatuointi­kuviot eivät ole katoamassa. Ne toistuvat edelleen muun muassa astioissa ja kankaissa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!