Artikkelikuva
Arpad Kovacs odottaa Hailuodon saarelle residenssikirjailijoita. Ideana on

Saaren suojissa

Arpad Kovacs luotsaa Hailuodosta turvapaikkaa kotimaissaan vainotuille taiteilijoille.

”Onhan meillä toki fyysistä etäisyyttä mantereeseen. Samalla tulee myös henkinen tauko, kun hyppää lautalle”, kuvailee Arpad Kovacs kotisaartaan Hailuotoa.

Kovacs luotsaa vuoden 2014 lopulla perustettua Hailuodon turvasaari ry:tä. Yhdistys kaavailee saaresta turvapaikkaa kotimaissaan vainotuille tai muuten vaikeassa tilanteessa oleville taiteilijoille.

Hailuoto on noin tuhannen asukkaan saari Oulun edustalla. Vaikka mantereelle on vain puolen tunnin lauttamatka, saari on oma pieni maailmansa. Hailuodossa taiteilijoille tarjotaan asuintilat, työrauha ja mahdollisuus osallistua työpajoihin. Taiteilijaresidenssissä majoittuisi kerrallaan korkeintaan kaksi taiteilijaa, jotka asuisivat Hailuodossa 3–12 kuukautta. Toiminnan on tarkoitus käynnistyä tulevana syksynä.

Kovacs on heittäytynyt turvasaariprojektiin täysillä jäätyään vuoden alussa virkavapaalle työstään Oulun seurakuntayhtymän kansainvälisen työn pastorina. Koska Hailuodon turvasaarihanketta rahoitetaan yksityiseltä sektorilta saadulla apurahalla valtion rahoituksen sijaan, yhdistyksellä on vapaus etsiä mahdollisia residenssitaiteilijoita omia kanaviaan pitkin.

Kovacs pääseekin hyödyntämään myös varsinaisen työnsä kautta luotuja kontakteja esimerkiksi Pohjois-Suomen Romanit ry:n kanssa. ”Looginen ratkaisu olisikin esimerkiksi katsoa Itä-Euroopan romaniväestön keskuuteen. Romanit ovat vieläkin usein kakkosluokan kansalaisten asemassa myös EU:n sisällä.”

Myös vastaanottokeskukset ovat yksi looginen vaihtoehto, kun etsitään taiteilijoita. ”Noissa paikoissa ei ole kovinkaan rauhallinen ilmapiiri eivätkä työskentelymahdollisuudet ole taiteilijalle maailman parhaat.”

Aluksi turvasaaren toiminnassa keskitytään kirjailijoihin. ”Emme vaadi 43 julkaistua teosta, mutta toivomme kuitenkin oikeita, vakavia kirjailijoita, ihan jo suunnittelemamme toiminnankin takia.”

Residenssikirjailijoille kaavaillaan Hailuodossa erilaisia työpajoja. Mukaan kutsutaan sekä suomalaisia taiteilijoita että aiheesta kiinnostuneita hailuotolaisia.

”Projekti tarjoaa sekä residenssikirjailijoille, hailuotolaisille että suomalaistaiteilijoille uusia mahdollisuuksia verkostoitua ja saada uusia, tuoreita näkökulmia.”

Kovacs itse on asunut Hailuodossa vuodesta 2000 ja kokee kotisaarensa tarjoavan ihanteelliset olosuhteet taiteilijaresidenssille.

”Hailuoto on toisaalta rauhallinen paikka, mutta täällä on myös hyvin aktiivinen kulttuurielämä. Täällä on sekä taiteilijoita että laaja kiinnostus taidetta kohtaan.”

Paikalliset ovatkin jo osoittaneet kiinnostustaan kommentoimalla turvasaariprojektia Kovacsille niin kyläkaupan kassalla kuin lähikuppilassakin. Palaute on ollut pääosin positiivista ja innostunutta.

”Tavoitteemme on helpottaa kirjailijoiden työtä ja samalla rikastuttaa paikallista ja valtakunnallista kulttuurielämää omalla pienellä panoksellamme. Ei sen isompaa eikä pienempää.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!