Artikkelikuva
Egyptiläinen muusikko Ramy Essam kertoo kokemuksistaan Korjaamo-teatterin livereportaasissa Ramy in the Frontline 6. ja 12. lokakuuta.

”Jos selviää kidutuksesta, ei pelkää enää mitään”

Malmössä asuva Ramy Essam tuli tunnetuksi arabikevään aikana. Maineen hintana oli vankeus ja kidutus.

Arabikevään aikana 2011 pitkähiuksinen mies soittaa Tahririn aukiolla kitaraa ja laulaa ”Irhal, Irhal” – häivy, häivy. Sadat tuhannet kairolaiset mielenosoittajat hurraavat muusikko Ramy Essamille.

Egyptin kansa vaati silloisen diktaattorin Hosni Mubarakin eroa. Vallankumouksen väkivaltaiset tapahtumat vaikuttivat Essamin elämään ja arvoihin. Nykyään hän asuu Malmössä maanpakolaisena ja soittaa eri maissa demokratian ja rauhan puolesta.

Keväällä 2015 Essam ihastutti helsinkiläisiä Kepan Maailma kylässä -festivaalilla Kaisaniemen puistossa.
”Muutos lähtee meistä. Emme saa menettää toivoa”, Essam sanoi tuolloin helsinkiläisyleisölle.

Nyt Korjaamon Stage-festivaalin ohjelmistossa nähtävässä livereportaasissa RAMY – In the Frontline Essam jakaa tarinansa. Esityksen ohjaus on Maria Lundströmin, dramaturgia Marina Meinaderin.

Yksi muusikon kokemuksista on kidutus. Egyptin armeija iski Tahririn aukiolle ja pidätti mielenosoittajia. Myös Essam vietiin säilöön, jossa turvallisuusjoukot löivät häntä kasvoihin ja kiskoivat hiuksista. Essam sai sähköiskuja.

Sen jälkeen rokkari leikkasi kiharansa pois. Ne muistuttivat liikaa kidutuksesta.

”En usko, että elämässäni tulee pahempaa päivää. Jos selviää kidutuksesta, ei pelkää enää mitään”, Essam, 28, sanoi Maailman Kuvalehden haastattelussa keväällä 2015.

Nyt hiukset ovat kasvaneet. Tuntemattomasta Tahririn aukiolla kitaraansa soittaneesta miehestä on tullut Yhdysvalloissa ja Euroopassa esiintyvä artisti, joka on palkittu muusikkojen sananvapautta edistävällä Freemuse-palkinnolla.

Ramy in the frontline Korjaamolla (Kulmasali, Töölönkatu 51, Helsinki) ensi-illassa 6.10. klo 19. Toinen esitys 12.10. klo 19. Liput 24,50 e. Esityskieli englanti. Tekstitys suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!