Nuori nainen suurkaupungissa.
Janin yövuoro puhelinpalvelukeskuksessa Cebu IT-Parkissa on päättynyt. Kolmikymppisen transneidon elämä on mallillaan: työpaikka sallii hänen olla oma itsensä.
Nuoria naisia laulamassa karaokea.
Työnantaja kustantaa kerran kuukaudessa virkistävän lomapäivän tai viikonlopun. Porukka torkkuu jeepneyssä matkalla kohteeseen. Perillä herkut katoavat karaokevuoroa odottavien suihin, naurun säestyksellä. Karaokekansan ilo on tarttuvaa.
Kaksi nyrkkeilijää kehässä.
Hektinen vuorotyö energiajuomineen häiritsee aineenvaihduntaa. Kuntonyrkkeilyssä Jan oppii myös itsepuolustusta. Suvaitsevainen Ala Gym -ketju sallii hänen käyttää sukupuoli-identiteettiään vastaavaa pukeutumistilaa.
Nuori nainen istuu kerrossängyllä.
Vapaat Jan viettää usein kotona netissä surffaten. Ulkona kuumassa ilmassa reippailu on aasialaisille vierasta. Ei ole paineita nauttia auringosta, kun melkein aina paistaa.
Tyhjä pillerilevy
Kalliit hormonit tilataan netistä. Oma annos löytyy kokeilemalla ja googlaamalla. Liikakäyttö nopeiden muutosten toivossa aiheuttaa helposti ylipainoa, seksuaalisen halun vähenemistä ja mielialahäiriöitä.
Potilas lääkärin vastaanotolla.
Hormonit rasittavat elimistöä, erityisesti maksaa. Jan tarkistuttaa säännöllisesti veriarvonsa. Tänään hän käy myös hiv-testissä. Sairaanhoitaja Clairen myötämielinen pomo sallii tämän pukeutua hoitajan työssään naiseksi. Yhdessä käydään läpi, mitä tulos kertoo ja miten suhtautua tietoon. Uusia hiv-tartuntoja löytyy viitisen sataa kuukaudessa ja määrä on kasvussa. Katolisen maan sukupuolivalistus on edelleen vaatimatonta. Seksuaalisuudesta ei puhuta avoimesti. Kondomeja ei kehdata ostaa. Valtaväestö on oman onnensa nojassa taudeilta ja raskaudelta suojautumisen suhteen.
Ihmisiä naureskelemassa lääkärin odotushuoneella.
Claire on saanut rekrytoida COLORS-transjärjestönsä sisaria ihmisiä projekteihin. Janin testitulos on odotettavasti negatiivinen. Neidot vertailevat miesihanteitaan ja laskevat leikkiä elämästä filippiiniläiseen tapaan.
Kaksi naista pyörittää katuravintolaa.
Työvuoron päätyttyä Claire poikkeaa kotikadullaan ostamassa pientä purtavaa. Katukeittiöiden hintataso on edullinen ja ruoka maukasta.
Jan istuu sohvalla.
Kotona Clairen puhelin soi. Hän kuuntelee tunnin verran hiv-potilaan suruja. Hän ei tohdi jättää vastaamatta hädässä olevien puheluihin keskellä yötäkään.
Jan koristeellisen pyhimysnuken kanssa.
Claire on syvästi uskonnollinen katolinen. Hänelläkin on lapsipyhimys Santo Niñon patsas. Clairen suvun mukaan transsukupuolisuus on jollain määrittelemättömällä tavalla ristiriidassa Raamatun kanssa. Perhe kuitenkin hyväksyy Clairen.
Jan meikkaa, taustalla pyörii tv.
Vapaa-ajallaan Claire rentoutuu katsomalla Victoria’s Secret -muotinäytöksiä ja uneksimalla keinahtelevansa itsekin joku päivä Pariisissa catwalkilla.
Jan ystävineen baaritiskillä-
Ilta jatkuu COLORS-järjestön siskojen kanssa. Naiset juttelevat työstään puhelinpalvelukeskuksissa. Paikalliset miehet häpeilevät näyttäytyä heidän seurassaan. Haaveiden länsimainen mies tarjoaa uuden elämän jossain vapaamielisemmässä maassa, meren toisella puolen.

Yksi ovi yhteiskuntaan

Kansainväliset puhelinpalvelukeskukset ovat Filippiinien transsukupuolisille ovi työelämään. Sujuva englanninkieli ja asiakaspalvelutaidot ovat niissä pukeutumista tärkeämpiä.

Teksti: Jaakko JaskariKuvat: Jaakko Jaskari

PitkätTasa-arvoFilippiinit

Muinaiskulttuureiden sukupuolikäsitykset olivat nykyaikaisia laajemmat. Esimerkiksi Filippiineillä sukupuolensa vaihtaneet parantajat, babaylanit, hallitsivat yhteiskunnan johtajien rinnalla. Espanjalaiset siirtomaaisännät tuhosivat 1560-luvulta alkaen monet ikiaikaiset perinteet ja pakottivat väestön samalla kapeaan eurooppalaiseen sukupuolimuottiin.

Nykyään filippiiniläisessä katukuvassa näkyvät sadat tuhannet transnaiset. Heitä nimitetään halventavalla sanalla bakla, transmiehiä sanalla tomboy.

Transaktivistit kehittivät vuonna 2008 Filippiinien pääkieleen asialliset uudissanat transpinay eli transnainen sekä transpinoy eli transmies.

Transihmisten yhteiskunnallinen asema on hauras, sillä maan laki ei salli syntymätodistukseen merkityn sukupuolen korjaamista. Väkivallan uhka ja kamppailu toimeentulosta varjostavat elämää.

Moni transpinay ja transpinoy työskentelee viihdyttäjänä. Virallisen työpaikan saadakseen heidän tulisi pukeutua juridisen sukupuolensa vaatteisiin. Poikkeus ovat kansainväliset puhelinpalvelukeskukset ja niiden tarjoama vuorotyö, jossa englannin kielen taito on pukeutumista olennaisempaa.

Yhdysvaltalaiset uudistivat Filippiinien koululaitoksen 1900-luvun alussa. Valtaosassa maan kouluista opetuskielenä on englanti. Filippiinojen aksentti miellyttää länsimaisia ja avaa ovia kansainvälisiin työtehtäviin. Joissain vuoroissa yli puolet työntekijöistä on transsukupuolisia.

Tapasin Cebun Cityn IT-Parkissa Janin ja Clairen, jotka ovat löytäneet paikkansa työelämässä, puhelinkeskuksen vuorotyöntekijöinä.

Seuraa tarinaa klikkaamalla kuvakarusellin kuvia!


Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!