Artikkelikuva
Janin yövuoro puhelinpalvelukeskuksessa Cebu IT-Parkissa on päättynyt. Kolmikymppisen transneidon elämä on mallillaan: työpaikka sallii hänen olla oma itsensä.

Yksi ovi yhteiskuntaan

Kansainväliset puhelinpalvelukeskukset ovat Filippiinien transsukupuolisille ovi työelämään. Sujuva englanninkieli ja asiakaspalvelutaidot ovat niissä pukeutumista tärkeämpiä.

Muinaiskulttuureiden sukupuolikäsitykset olivat nykyaikaisia laajemmat. Esimerkiksi Filippiineillä sukupuolensa vaihtaneet parantajat, babaylanit, hallitsivat yhteiskunnan johtajien rinnalla. Espanjalaiset siirtomaaisännät tuhosivat 1560-luvulta alkaen monet ikiaikaiset perinteet ja pakottivat väestön samalla kapeaan eurooppalaiseen sukupuolimuottiin.

Nykyään filippiiniläisessä katukuvassa näkyvät sadat tuhannet transnaiset. Heitä nimitetään halventavalla sanalla bakla, transmiehiä sanalla tomboy.

Transaktivistit kehittivät vuonna 2008 Filippiinien pääkieleen asialliset uudissanat transpinay eli transnainen sekä transpinoy eli transmies.

Transihmisten yhteiskunnallinen asema on hauras, sillä maan laki ei salli syntymätodistukseen merkityn sukupuolen korjaamista. Väkivallan uhka ja kamppailu toimeentulosta varjostavat elämää.

Moni transpinay ja transpinoy työskentelee viihdyttäjänä. Virallisen työpaikan saadakseen heidän tulisi pukeutua juridisen sukupuolensa vaatteisiin. Poikkeus ovat kansainväliset puhelinpalvelukeskukset ja niiden tarjoama vuorotyö, jossa englannin kielen taito on pukeutumista olennaisempaa.

Yhdysvaltalaiset uudistivat Filippiinien koululaitoksen 1900-luvun alussa. Valtaosassa maan kouluista opetuskielenä on englanti. Filippiinojen aksentti miellyttää länsimaisia ja avaa ovia kansainvälisiin työtehtäviin. Joissain vuoroissa yli puolet työntekijöistä on transsukupuolisia.

Tapasin Cebun Cityn IT-Parkissa Janin ja Clairen, jotka ovat löytäneet paikkansa työelämässä, puhelinkeskuksen vuorotyöntekijöinä.

Seuraa tarinaa klikkaamalla kuvakarusellin kuvia!

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!