Vihapuhe tuli kehitysyhteistyöhön

Kehitysapuun kohdistuvaan nettiraivoon ollaan puuttumassa.

Nettiraivo ei ole vain suomalainen ilmiö. Ainakin Euroopan unioni ja Yhdysvaltain kehitysapuviranomainen Usaid ovat alkaneet rahoittaa kehitysyhteistyöhankkeita, joilla tartutaan vihapuheen leviämiseen globaalissa etelässä.

Esimerkiksi Burmassa on puututtu nopeasti suosiota kasvattavan internetin tuomiin lieveilmiöihin. Kun maa on poliittisesti jännitteinen, voivat etnisiin ryhmiin kohdistuvat huhut ja solvaukset kääntyä nopeasti vaarallisiksi, perustelee Usaid verkkosivuillaan. Myös vihapuhe seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan on kasvanut verkossa ympäri maailman, Usaid toteaa.

Toistaiseksi suurin osa hankkeista keskittyy vihapuheen valvontaan, lakien säätämiseen ja niiden valvomiseen. Unesco on muistuttanut, että vihapuhetta tarkkailemalla saatetaan saada ennakkovaroituksia veriteoista ja jopa kansanmurhista. Siksi vihapuheen kannattaisi YK-järjestön mukaan olla yhä useamman kehitysjärjestön agendalla.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!