Artikkelikuva
Malawin Mwanzassa sijaitsevalle Kapisen pakolaisleirille saapuneet ihmiset odottivat rekisteröintiä Mosambikin rajalla tammikuussa 2015. Mosambikilaisten pakolaisten määrät ovat kasvaneet naapurimaassa kuluneen vuoden aikana.

Sotapakolaisia ilman sotaa

Mosambikin hallitus ei edelleenkään myönnä, että maa olisi sodassa. Naapurimaan Malawin puolella sijaitsevassa leirissä on kuitenkin yli 11 000 sotapakolaista Mosambikista ja määrä kasvaa.

Maputo. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) raportoi helmikuussa, että Malawissa sijaitsevaan Kapisen pakolaisleiriin on viime kuukausien aikana saapunut tuhansia mosambikilaisia, jotka pakenevat Mosambikin armeijan harjoittamia julmuuksia.

Maaliskuun puolivälissä leirille saapuneiden asukkaiden määrä oli kasvanut jo yli 11 000 henkeen. Pakolaisten määrän kasvu on yllättänyt järjestöt. Muun muassa saniteettitilat ovat riittämättömiä eikä leirillä ole koulua.

Etupäässä rajantakaisen Moatizen piirikunnasta paenneet ihmiset kertoivat armeijan tekevän rynnäkköjä kyliin, polttavan taloja ja viljaa, kidnappaavan ja tappavan siviilejä sekä harjoittavan seksuaalista väkivaltaa.

Pakolaisten mukaan sotilaat syyttivät asukkaita oppositiopuolue Renamon sissien ruokkimisesta ja tukemisesta. Samalla valtion tiedotusvälineet ovat väittäneet pitkään, että väkivaltaisuuksien taustalla ovat Renamon asemiehet.

Väitteet ovat kuohuttaneet Mosambikin sosiaalista mediaa sen jälkeen, kun portugalilainen Lusa-verkkolehti ja kansainvälinen media pääsivät paikalle haastattelemaan pakolaisia kasvokkain.

Tästä huolimatta Mosambikin hallituksen virallinen kanta ei ole muuttunut. Helmikuun lopulla Teten maakunnan kuvernööri jopa kielsi kokonaan mosambikilaispakolaisten olemassaolon.

Mosambikin kaksikymmenvuotinen rauha on rakoillut vuoden 2013 alusta lähtien, mutta etenkin vuoden 2014 vilpilliseksi epäillyt parlamentti- ja presidentinvaalit ovat ajaneet maata kohti avointa konfliktia.

Taustalla on pääoppositiopuolue Renamon syytös vaalivilpistä, epäonnistuminen rauhan täytäntöönpanossa ja molempien osapuolten välinen syvä epäluottamus. Junnaavat rauhanneuvottelut ovat olleet katkolla jo kuukausia.

Tällä hetkellä maan päätietä voi matkustaa pitkiä matkoja ainoastaan sotilassaattueessa. Väkivalta on ilmeisesti hyvinkin laajalle levinnyttä, mutta kukaan osapuolista ei mielellään jaa tietoa medialle. Epätietoisuus Mosambikin todellisesta tilanteesta on suuri.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!