Suloisen pörröinen, isosilmäinen gorillanpoikanen.
Salametsästäjiltä vuonna 2012 vapautettu gorillanpoikanen pääsi karanteenijakson jälkeen Kongon demokraattisessa tasavallassa sijaitsevaan orpojen gorillojen Grace-keskukseen Virungan kansallispuistoon.
Kuva: LuAnne CaddAFP-Lehtikuva

Rokotuskampanjoita ihmisapinoille

Teksti: Janne HukkaKuva: LuAnne CaddKuvatoimisto: AFP-Lehtikuva

LyhyetYmpäristöAfrikka

Luonnossa elävien ihmisapinoiden, kuten gorilloiden ja simpanssien, elintila on käynyt viime vuosikymmeninä entistä ahtaammaksi. Niitä uhkaavat niin salametsästäjät kuin luonnontilaisten metsäalueiden katoaminen.

Tiedemiesten mukaan nyt uhkalistalle voi lisätä myös ihmisyhteisöistä apinoihin tarttuvat taudit. Viime vuosina esimerkiksi ebolaan on arvioiden mukaan kuollut jopa kymmeniä tuhansia gorilloja.

Tauteja tuovat mukanaan suojelualueilla vierailevat turistit, mutta taudinaiheuttajat leviävät luonnossa myös muun muassa lepakoiden kautta.

Riittävien suojelualueiden lisäksi näyttääkin siltä, että ihmisen lähimmät sukulaiset tarvitsevat avukseen nyt myös rokotuskampanjoita ja eläinlääketiedettä.

"Jos asialle ei tehdä jotain pian, ihmisapinat eivät pian ole enää osa Afrikan ja Aasian ekosysteemejä", sanoo WWF:n lajiasiantuntija Carlos Drew.