Maailmanmusiikkia Viiskulmassa

Helsingin Viiskulmassa on hassu näky: kaksi levykauppaa vierekkäin. Toinen kaupoista on levykauppa Eronen, 1970-luvulta asti toiminut liike, joka aloitti pitkän historiansa divarina: ”Hännisen Jaska perusti divarin 1977. Silloin myytiin myös levyjä ja ajan kuluessa käännyttiin niihin päin. On meillä vieläkin kirjoja myynnissä, mutta ne käsittelevät lähinnä musiikkia,” omistaja Pekka Eronen sanoo.

Eronen avaa kauppansa ovet puolilta päivin ja vain neljänä päivänä viikossa. Silti asiakkaita riittää. ”Levyn kuolema on onneksi pötyä. Varsinkin vanhempi polvi haluaa yhä kokonaisen albumin. Mutta ei tätä kukaan rikastuakseen tee. Enemmänkin tämä on oma harrastus ja hauskanpitoa. Levyt ovat kokoelmani, jota tulen tänne kuuntelemaan.”

Valikoima Erosella on laaja: ”Helpompaa olisi listata asiat, joita kaupassa ei ole. Päivän poppia, rockia ja metallia ei juurikaan löydy. Sen sijaan meillä on paljon jazzia, reggaeta, lattaria, soulia, bluesia, niin edespäin. Musta rytmimusa on hyvin esillä, samoin klassinen.”

Suuria visioita Erosella ei ole: ”Pyöräilen töihin ja kuuntelen musaa. Elämä jatkuu.”

Toukokuussa ilmestyi Erosen julkaisema kirja, Backbeat: reggaen tarina. Pekka Vuorisen kirjoittama teos osoittaa tekijänsä asiantuntemuksen afrokaribialaisen musiikin saralla.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!