Artikkelikuva
Mielikuvia sukupuolista ruokitaan kulttuureissa kaiken aikaa.

Tiedostamaton seksismi meissä

Mielikuvat vaikuttavat esimerkiksi ihmisten palkkaamiseen.

Lääkärin sanat kaikuivat yhä korvissani, kun iskin jarrut pohjaan. Säännöistä piittaamaton kuski oikaisi kahden kaistan ylitse aivan autoni edestä. Käteni tärisivät vieläkin, kun jätin huutavan taaperon hoitajalle.

Millainen kuva piirtyi mieleen, kun luit tuon? Oliko lääkäri mies? Entä lastenhoitaja nainen? Ja miten oli huonomman kuskin, lapsen ja kertojan laita? Tämä on psykologi Magdalena Zawiszan esimerkki akateemisesta The Conversation -blogista.

 

Kyse on sukupuoliharhasta, englanniksi gender bias, joka on automaattinen ja tiedostamaton ilmiö – ja se vaivaa Zawiszan mukaan oikeastaan kaikkia. Tapa muodostaa sukupuolittuneita mielikuvia kehittyy ihmisen kasvaessa ja heijastaa ympäröivän yhteisön ajattelua. ”Mielemme tekee oikopolkuja kulkiessaan monimutkaisessa todellisuudessa”, Zawisza kirjoittaa.

Tutkimuksissa on todettu, että (länsimainen) ihminen tiedostamattaan pitää nuorta parempana kuin vanhaa, valkoista parempana kuin mustaa ja naista parempana kuin miestä. Mutta kun etsitään johtajaa, miehiä arvostetaankin enemmän kuin naisia.

 

Onko sillä sitten väliä? Zawiszan mielestä kyllä, sillä harhan ansiosta miehet esimerkiksi saavat helpommin töitä kuin naiset. Stanfordin yliopistossa tehtiin vuonna 2014 koe, jossa etsittiin laboratoriopäällikköä. Samalla ansioluettelolla Jennifer-nimistä hakijaa ei pidetty pätevänä tehtävään, mutta Johnia pidettiin.

Myös hakukonejätti Googlea on syytetty sukupuoliharhasta jo siksi, että 79 prosenttia sen johtoportaasta ja insinööreistä on miehiä.

 

Zawiszan mukaan ensimmäinen askel purkaa harhaa on ongelman tiedostaminen. Myös nimettömät rekrytointikäytännöt, mentorointi ja henkilöstön kouluttaminen työpaikoilla voivat auttaa.

Lopullisesti ongelmasta päästään eroon vain muuttamalla maailmaa.

”Kun kaikkia lääkäreitä, autoilijoita, lastenhoitajia ja valtionpäämiehiä on yhtä lailla naisia kuin miehiä, ja media näyttää tilanteen niin, ajan kanssa voidaan siirtyä kohti tasa-arvoisempia assosiaatioita.”

 

Aikaa siinä voi mennä, sillä alun esimerkissä moni ajattelee lääkäriä miehenä, vaikka Suomen lääkäreissä on ollut naisenemmistö vuodesta 2006.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!