Artikkelikuva
Munakoisot.

Kohti kevättä!

Täytetyt munakoisorullat vaativat vähän näpertelyä, mutta täyteläinen maku palkitsee. Tomaattikastikkeessa suussa­sulaviksi hautuneet rullat sopivat täydellisesti vaikka pääsiäisen ruokapöytään. Aterian kruunaa mämmillä ­tuunattu kerrospannacotta.

Täytetyt munakoisorullat

2 isoa munakoisoa
öljyä

Täyte
300 g………pehmeää tofua
225 g………vegaanista tuorejuustoa
noin 50 g….baby leaf -pinaattia
ruukku tuoretta basilikaa
puolikkaan sitruunan kuori ja mehu
ripaus mustapippuria

Tomaattikastike
1……………..sipuli
2……………..valkosipulinkynttä
2 rkl………….tomaattipyrettä
400 g………..laadukasta tomaattimurskaa
½–1 dl………vettä
2 tl…………..sokeria
noin 1 tl…….suolaa
öljyä
mustapippuria
timjamia, basilikaa

Päälle
raastettua vegaanijuustoa
tuoretta lehtipersiljaa tai basilikaa

Leikkaa munakoisoista kanta. Viipaloi munakoisot pituussuunnassa vajaan puolen sentin vahvuisiksi.

Laita munakoisoviipaleet leivinpaperilla vuoratuille uunipelleille. Sivele öljyllä, esimerkiksi sitruunalla maustettu oliivi- tai rypsiöljy sopii hyvin.

Paahda munakoisoja 225-asteisessa uunissa pellillinen kerrallaan noin 15-20 minuuttia, kunnes ne ovat pehmentyneet ja saaneet väriä.

Tee samalla tomaattikastike. Kuori ja hienonna sipulit ja kuullota ne öljyssä. Lisää tomaattipyre, tomaattimurska ja vesi. Lisää sokeri, suola ja mausteet. Anna kastikkeen porista hiljalleen kannen alla 20–30 minuuttia. Tarkista maku.

Valmista täyte. Laita pehmeä tofu kulhoon ja sekoita se soseeksi. Lisää joukkoon vegaaninen tuorejuusto. Huuhtele baby leaf -pinaatit ja kuivaa ne esimerkiksi salaattilingossa. Hienonna pinaatti ja basilika ja lisää seokseen. Lisää ripaus mustapippuria.

Pese ja kuivaa sitruuna huolellisesti. Raasta kuori noin puolikkaasta sitruunasta. Halkaise sitruuna ja purista mehu puolikkaasta. Sekoita kuoriraaste ja mehu tofuseokseen.

Kaada tomaattikastike uunivuokaan. Säästä vähän kastiketta levitettäväksi rullien päälle.

Aseta jäähtynyt munakoisoviipale työlaudalle paahdettu puoli ylöspäin ja lusikoi täytettä viipaleen leveämpään päähän. Pyöritä viipale rullaksi ja laita se tomaattikastikkeen päälle vuokaan saumapuoli alaspäin. Jatka kunnes kaikki munakoisoviipaleet on täytetty. Levitä lopuksi rullien päälle loppu tomaattikastike ohueksi nauhaksi.

Voit halutessasi raastaa rullien päälle hieman vegaanista juustoa, mutta ne ovat maukkaita ilmankin. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Anna vetäytyä ennen tarjoilua. Viimeistele tuoreilla yrteillä.

Mämmi-kookospannacotta

4 dl……………kookosmaitoa
1 dl……………vettä
vajaa 1 pss….vegegel-hyytelöimisjauhetta
2 rkl…………..limemehua
3 rkl…………..sokeria
limen kuori
ripaus vaniljajauhetta
mämmiä

Päälle
limen kuorta tai passionhedelmää

Mämmistä on moneksi. Lime ja kookos sopivat hyvin mämmin kaveriksi, ja tämä kerrospannacotta maistuu myös sellaisille, jotka eivät muuten mämmistä välitä. Loput mämmit voi syödä vaikka mantelimaidon kera tai lisätä vuokaleipätaikinaan.

Annostele muutama ruokalusikallinen mämmiä tarjoilulasien pohjalle.

Kaada kookosmaito kattilaan. Käyttämällä vähän rasvaisempaa kookosmaitoa tai kookoskermaa saat täyteläisemmän pannacotan. Sekoita joukkoon sokeri, vaniljajauhe, limen kuori ja mehu. Sekoita vegegel kylmään veteen ja lisää seokseen. Mielestäni kokonainen annospussi hyydyttää pannacotan liian kiinteäksi, joten vajaa pussillinen riittää. Kuumenna kookosmaitoseosta koko ajan sekoittaen.

Kaada seos laseihin mämmin päälle ja laita jääkaappiin jähmettymään. Anna hyytyä. Koristele raastetulla limen kuorella tai passionhedelmällä juuri ennen tarjoilua.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!