Artikkelikuva
Helinä Rautavaaran museossa järjestetään näyttelyjen lisäksi myös monia erilaisia tapahtumia.

Kulttuurihistoriaa, esineitä, tarinoita

Uudelleen avattu Helinä Rautavaaran museo esittelee yhteisöjen historiaa uusien näyttelyjen voimin.

Helinä Rautavaara (1928­–1998) oli aikamoinen persoona, utelias edelläkävijä ja ovien aukoja. Hän valmistui yliopistosta 1950-luvulla ja matkusti toimittajana Euroopan ulkopuolelle dokumentoimaan kulttuureita ja uskontoja. Matkoilta hän toi mukanaan valtavan määrän rituaali-, käyttö- ja taide-esineitä.

Ne löytyvät tätä nykyä Rautavaaran nimeä kantavasta museosta. Noin 3000 esineen kokoelmassa on esineitä pääasiassa Afrikasta ja Brasiliasta.

Näyttelykeskus Weegeen vieressä Espoossa sijaitsevassa museossa on juuri nyt esillä kaksi kiertävää näyttelyä: yhteisöjen voimasta kertova kokoelmanäyttely Leiri ja valokuvanäyttely romanivanhusten elämästä.

Leiri koostuu seitsemästä teltasta, jotka ovat täynnä esineitä eri yhteisöistä. Esineet kertovat muun muassa alkuperäiskansoista ja heidän selviytymisestään.

Toimittaja Aija Kuparisen ja valokuvaaja Olga Poppiuksen Phuranengo drom, vanhojen tie puolestaan kertoo valokuvien ja haastattelujen pohjalta neljäntoista romanivanhuksen tarinan. Heidän välityksellään avautuu romanien historia Suomessa viime vuosisadalta nykypäivään.

 

Helinä Rautavaaran museo on ollut mukana monessa projektissa, kuten Turvapaikkana museo -hankkeessa, johon osallistui museoita ympäri Suomea. Helinä Rautavaaran museossa turvapaikanhakijanuoret pääsivät ottamaan kaverikuvia.

Museon nykyinen sijainti on väliaikainen, siksi esillä ovat tällä hetkellä vain välttämättömät esineet. Silti museon kokoelma on ainutlaatuinen, sillä sieltä löytyy esimerkiksi Suomen laajin länsiafrikkalaisten esineiden kokoelma.

Vaikka museon sijainti on jatkuvassa muutoksessa, esineiden esilläpito on Helinä Rautavaaran etnografisen museon säätiölle suurin prioriteetti.

”Tällaisen kulttuurihistorian säilyttäminen on valtavan tärkeää”, museolehtori Ilona Niinikangas toteaa.

Helinä Rautavaaran etnografisen museon säätiö

Motto ”Mä nyt olin ­mukana kaikessa mahdollisessa ja mahdottomassa”
–Helinä Rautavaara

Perustettu 1997

Sarjassa esitellään Kepa ry:n jäsenjärjestöjä.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!