Artikkelikuva
Grillattu parsa on keväisen juhlapöydän hurmaava lisuke. Mausta se limellä.

Syö parsaa!

Vihreä parsa on varma kevään merkki. Grillaamalla parsaan saa hurmaavat aromit, varsinkin jos ne ovat ensin saaneet kylpeä raikkaassa sitrusmarinadissa. Sitruuna ja minttu ovat vihreän parsa­risoton keväisen raikas makupari.

Grillattu parsa

500 g vihreää parsaa
3 rkl öljyä
valkosipulin kynsi
sitruunan kuori ja mehu
suolaa
mustapippuria

Huuhtele parsat ja poista tyvestä puinen osa. Leikkaa valkosipulin kynsi ohuiksi viipaleiksi. Pese sitruuna huolellisesti, raasta kuori ja purista mehu.

Sekoita öljy, sitruunan mehu ja raastettu kuori sekä valkosipuli. Laita parsat laakeaan astiaan ja valuta kastike päälle. Lisää pippuria ja suolaa ja anna parsojen marinoitua muutama tunti, tai vaikka yön yli.

Grillaa parsat kuumalla parilapannulla tai voileipägrillissä, kunnes ne saavat väriä. Lorauta päälle tilkka öljyä ja sitruunan mehua ja tarjoile heti.

Grillattu parsa on keväisen juhlapöydän hurmaava lisuke. Kokeile vaihteeksi sitruunan tilalla limen mehua ja raastettua limen kuorta, niin saat parsaan uudenlaisen vivahteen.

Vihreä parsarisotto

4 hengelle

1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
pala purjoa
pala varsiselleriä
2 rkl öljyä
3 dl risottoriisiä
noin 9 dl kasvislientä
2 dl kuivaa valkoviiniä
500 g vihreää parsaa
200 g herneitä
100 g babypinaattia
1 ruukku minttua (vahva minttu)
2 sitruunan kuori ja 1 sitruunan mehu
2 dl vegaanista parmesaaniraastetta (esim. Violife Prosociano)
suolaa
pippuria

Huuhtele parsat ja poista tyvestä puinen osa. Se käy helpoiten napsauttamalla parsa katki käsin. Leikkaa parsa paloiksi. Hienonna sipulit ja varsiselleri.

Kuumenna öljy laakeassa kattilassa ja lisää risottoriisi. Kuullota riisiä pari minuuttia, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi. Lisää hienonnetut sipulit ja varsiselleri, ja jatka kuullottamista.

Lisää valkoviini. Kaada kattilaan kuumaa kasvislientä kauhallinen kerrallaan. Hauduta sekoitellen niin, että neste imeytyy riisiin. Lisää lientä vasta, kun neste on melkein kokonaan imeytynyt riisiin.

Lisää loppuvaiheessa babypinaatti ja sulatetut pakasteherneet. Lisää paloiteltu parsa ja hauduta vielä noin viisi minuuttia niin että parsa kypsyy, mutta pysyy vielä rapsakkana. Risoton kypsymiseen menee kaikkiaan noin 20 minuuttia.

Sekoita lopuksi risottoon sitruunan mehu ja raastettu kuori, silputtu minttu ja raastettu vegaaninen parmesaani. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa. Pyöräytä myllystä hieman mustapippuria risoton joukkoon.

Koristele tuoreella mintulla ja ripauksella raastettua sitruunan kuorta. Tarjoa risotto heti.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!