Näkökulmat

Kaupungit ovat muurien murtajia

"Kaupungeista kumpuaa voimaa ratkaista suuria ongelmia."

Yhä useampi maailman ihmisistä asuu kaupungeissa: nyt jo hieman yli puolet maailman väestöstä. Vuosisadan puolivälissä osuuden uskotaan olevan jo lähellä kahta kolmasosaa.Näin kaupungissa asumisesta on tulossa kaikkialla maailmassa tavallisin tapa viettää elämää.

Keskustelu kaupunkiin muuttamisesta on yllättävän samanlaista niin Euroopassa, Afrikassa, Aasiassa kuin Latinalaisessa Amerikassa. Kaupunkeihin lähdetään töihin, opiskelemaan, tai vaikka puolisoa etsimään. Suurin syy kaikkialla on yksinkertaisesti se, että kaupungeissa on taloudellista toimintaa ja sen synnyttämiä työpaikkoja.

 

Kaikkialla kaupunkeihin muuttamiseen liittyy myös samankaltaisia haasteita, vaikka mittakaavaerot maltillisen kokoisten kaupunkien ja maailman metropolien välillä ovat isot. Silti monissa maailman kolkissa ymmärrettäisiin hyvin Haukiputaalta Helsinkiin muuttavan nuoren tuskailua vuokra-asunnon korkeasta hinnasta.

Maailman kaupunkien välillä onkin hämmästyttävän paljon yhtäläisyyksiä. Kaupunkeihin on pakkau­tunut valtavasti ihmisiä, jotka esimerkiksi suhtautuvat keskimäärin myönteisemmin globalisaatioon kuin maalle jääneet kansalaiset. Kun samaa paikkaa asuttavat monenlaiset, eri puolilta maata tulleet ihmiset, ei ole ihme, että noilla alueilla ymmärrys kasvaa ja syntyy uusia ideoita.

 

Viime aikoina kaupungeista on kummunnut yhä useammin voimaa ja tahtoa ratkaista maailman suuria ongelmia. Esimerkiksi ilmastonmuutosta torjutaan nyt edistyksellisimmin juuri kaupungeissa. Toisaalta kaupungit ovat valmiiksi esimerkkejä siitä, että useista vähemmistöistä ja kulttuureista tulevat ihmiset voivat arjessa elää hyvin yhdessä. Tämän vuoksi kaupungit ovat usein myönteisempiä maahanmuuton suhteen.

Tässä mielessä ei ole ihme, että kaupunkien välille on alkanut muodostua verkostoja, joiden merkitys lisääntyy entisestään. Monet kaupungit ovat sitoutuneet leikkaamaan ilmastopäästöjen määrää yhdessä ja useat pormestarit ovat varsin kovia ympäristömyönteisen politiikan edistäjiä. Kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on uhkaillut lähettää paperittomia asukkaita pois kaupungeista, ovat Yhdysvaltain isot kaupungit panemassa hanttiin. Lontoon pormestari Sadiq Khan on ollut avoimuuden äänitorvi Brexitin luomassa ilmapiirissä. Hiukan samaa tunnelmaa on havaittavissa Suomessakin.

Vaikka monet seikat vetävät maailman maita eri suuntiin, on kaupungeista kasvamassa muurien rakentamisen vastavoima. Kaupungit voivat kääntää maailman kurssia parempaan suuntaan.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!