Mielenosoittaja jolla on ympäristöaktivisti Berta Caceresin kuva kädessä.
Saatuaan jo useita tappouhkauksia, hondurasilainen ympäristöaktivisti Berta Caceres ammuttiin kuoliaaksi viime vuoden maaliskuussa.
Kuva: Daniel CimaCIDH

Planeettamme puolustajat

Tuoreen raportin mukaan ympäristöaktivismi on vaarallisempaa kuin koskaan aiemmin.

Teksti: Mimosa HedbergKuva: Daniel CimaKuvatoimisto: CIDH

LyhyetTurvallisuusVaikuttamistoimintaYmpäristö

Ympäristöä tuhoavien ja maata kaappaavien yritysten vastustaminen ei ole ollut ikinä ennen näin vaarallista. Kansainvälisen Global Witness -järjestön tuore raportti kertoo, että vuonna 2016 ympäristöaktivisteja tapettiin ympäri maailmaa ennätysmäärä.

Kaivostoimintaan liittyvät riitatilanteet olivat suurin syy kuolemiin. Sen jälkeen seurasivat hakkuisiin ja maatalouteen liittyvät kiistat.

Luvut ovat lohduttomia. Kokonaisuudessaan ainakin 200 ympäristöaktivistia tapettiin 24 eri maassa viime vuonna. Brasiliassa surmia tapahtui eniten (49), mutta tapausten määrä nousi etenkin Kolumbiassa (37) ja Intiassa (16). Puolet Intiassa kuolleista menehtyi julkisissa mielenilmauksissa, ja Kolumbiassa epävarma rauha ruokki osaltaan kuolemia.

Kokonaisuudessaan 60 prosenttia kaikista surmista tapahtui juuri Latinalaisessa Amerikassa. Merkittävä osa tapetuista kuului johonkin alkuperäisväestöön. Raportintekijöiden mukaan tappajista on tullut röyhkeämpiä viime vuosina, ja vain harva kuolema johtaa ikinä syytteisiin.

Eräs eniten julkisuutta saaneista murhista oli hondurasilaisen viheraktivisti Berta Caceresin julma ampuminen. Global Witnessistä uskotaan, että Caceresin kuolema on saanut aikaan muutosta.

”Vaikka Hondurasissa tapettiin viime vuonna 14 aktivistia, tänä vuonna vain yksi on kuollut”, järjestön edustaja Billy Kyte kertoi BBC:n mukaan.

Kuvassa Maailman Kuvalehden toimitussihteeri Mimosa Hedberg

Mimosa Hedberg

Kirjoittaja on Maailman Kuvalehden toimitussihteeri.