14-vuotias indonesialainen tyttö omissa häissään morsiammena, ympärillä vieraita
Pakkoavioliitot ovat etenkin kehitysmaiden maaseudun ongelma. Kuvan 14-vuotias naitettiin samanikäiselle pojalle Mataramissa, Nusa Tenggaran provinssissa Indonesiassa. Kansainväliset järjestöt pitävät pakkoavioliittoja orjuutena, samoin kuin pakkotyötäkin.

Avioliittokin voi olla orjuutta

Orjuustilastoihin sisällytettiin ensimmäistä kertaa tänä vuonna myös pakkoavioliitto.

Teksti: Mimosa HedbergKuva: Armin HariKuvatoimisto: UN Photo

LyhyetIhmisoikeudetTasa-arvo

Maailmassa oli vuonna 2016 arviolta 40,3 miljoonaa nykyaikaisen orjuuden uhria, kertovat YK:n kansainvälisen työjärjestö ILO:n ja Walk Free Foundation -järjestön tuoreet tilastot. Näistä ihmisistä lähes 25 miljoonaa teki pakkotyötä ja yli 15 miljoonaa eli pakkoavioliitossa. Joka neljäs orjan asemassa elävistä ihmisistä oli lapsia.

Järjestöt ovat huolissaan ilmiön laajuudesta, sillä YK:n mukaan vain 63 000 orjuuden uhria raportoitiin viranomaisille samaisena vuonna.

Ensimmäistä kertaa tänä vuonna myös pakkoavioliitto sisällytettiin lukuihin. Walk Free Foundationin tutkimusjohtajan Fiona Davidin mukaan on epäselvää, miksi pakkoavioliitot on aiemmin jätetty huomiotta datan keruussa.

”Jos ihminen myydään avioliittoon ja hän joutuu tekemään ilmaista kotityötä vailla seksuaalista itsemääräämisoikeutta, se ei useimmiten ole mitään muuta kuin orjuutta, johon on lisätty avioliiton etiketti”, David sanoo Guardian-lehden mukaan.

25 miljoonasta pakkotyötä tekevästä ihmisestä 16 miljoonan uskotaan raatavan yksityisen sektorin palveluksessa. Lähes viisi miljoonaa tekee pakotettua seksityötä ja päälle neljä miljoonaa valtion tukemaa pakkotyötä esimerkiksi maatalouden parissa.


Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Kuvassa Maailman Kuvalehden toimitussihteeri Mimosa Hedberg

Mimosa Hedberg

Kirjoittaja on Maailman Kuvalehden toimitussihteeri.