Ylhäältä kuvattuna sienipestoa, sienikeittoa, sieniä ja sieniveitsi
Syksyn sienisadosta voi varioida erilaisia maailman makuja yhdisteleviä herkullisia kotiruokia. Kokeile kerman sijaan kookosmaitoa.

Sieneen, mars!

Sienimetsässä sielu lepää ja hyvällä tuurilla kori täyttyy metsän antimista. Saalis on parasta valmistaa ruoaksi heti. Kookosmaito ja vihreä currytahna antavat metsäsienikeitolle aasialaisen vivahteen. Nopea sienipesto muuntuu moneen ruokaan sopivaksi.

Teksti: Sanna AutereKuva: Sanna Peurakoski

LyhyetRuoka

Kookosmaito-sienikeitto

  • noin 2 l sieniä (esimerkiksi sikurirouskuja tai suppilovahveroita)
  • 1-2 sipulia
  • 2-3 valkosipulin kynttä
  • tilkka öljyä
  • 5 dl vettä
  • 4 dl kookosmaitoa
  • 2-3 rkl vihreää currytahnaa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • tuoreita yrttejä silputtuna
  • (esimerkiksi timjamia tai korianteria)

Puhdista sienet ja pilko ne pieniksi paloiksi. Voit käyttää keittoon monenlaisia metsäsieniä sen mukaan, mitä olet saanut saaliiksi.

Sikurirouskussa on hieno aromi, joka tuo keittoon lisää curryn makua. Voit käyttää sitä tuoreena tai murentaa keiton joukkoon kuivattuna, mausteen tapaan.

Kuumenna öljy laakeapohjaisessa kattilassa ja kuullota sipulit. Lisää sienet ja hauduta, kunnes neste on haihtunut. Lisää joukkoon currytahnaa maun mukaan ja anna hautua hetki.

Lisää vesi ja keitä hiljalleen noin 10 minuuttia. Lisää kookosmaito ja anna hautua vielä hetki. Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.

Tarjoile tuoreen yrttisilpun kanssa. Tämä sienikeitto maistuu yleensä sellaisillekin, jotka eivät muuten ole suuria sienten ystäviä.


Sienipesto

  • 1 l sieniä
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • 3 rkl öljyä
  • ½ dl silputtua tuoretta timjamia
  • suolaa
  • mustapippuria

Paahda auringonkukansiemeniä kuivalla pannulla hetken ajan, kunnes ne saavat hieman väriä. Laita siemenet sivuun odottamaan.

Puhdista ja pilko sienet. Voit käyttää pestoon melkein mitä sieniä tahansa, esimerkiksi kantarelleja, suppilovahveroita, mustatorvisieniä tai sikurirouskuja.

Hienonna valkosipuli. Paista sieniä kuumalla pannulla, kunnes ylimääräinen neste haihtuu niistä. Lisää valkosipuli ja paista vielä hetki. Ota pois levyltä ja anna sienten jäähtyä hetki.

Laita kaikki peston ainekset korkeareunaiseen kulhoon ja hienonna tahnaksi sauvasekoittimella. Voit käyttää pestoa esimerkiksi levitteenä leivän päällä, pastan kastikkeena tai uuniperunoiden täytteenä.


Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!