Kuvassa mannakakku tarjoiluvadilla kakkulapio, kermakko, mehukannu ja halvakermaa kulhossa

Maailman ihanin mannakakku

Mannasuurimot ovat monelle suomalaiselle tuttu puuron ainesosa. Lähi-idän maissa niistä valmistetaan perinteistä mannaherkkua, nammouraa. Tämä pistaasilla ja ruusulla maustettu mannakakku sopii vaikkapa joulupöytään.

Teksti: Sanna AutereKuva: Sanna Peurakoski

LyhyetRuoka

Mannakakku

Kakku:

  • 150 g kuorettomia pistaasipähkinöitä
  • 100 g mantelijauhetta
  • 200 g mannasuurimoita
  • 1 ½ tl ruokasoodaa
  • 200 g kasvipohjaista margariinia
  • 200 g hienoa sokeria
  • 300 g paksua kaurajogurttia (greek style)
  • 1 sitruunan kuori ja mehu
  • ½ tl kardemummaa
  • 1 tl vaniljajauhetta
  • (1 rkl ruusuvettä)

Päälle:

  • 50 g kuorettomia ­pistaasipähkinöitä
  • ruusun terälehtiä

Ruususiirappi:

  • 2 dl sokeria
  • 1 dl vettä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 2 rkl ruusuvettä

Halvakerma:

  • 1,5 dl vaahtoutuvaa soija- tai kaurakermaa
  • 150 g paksua kaurajogurttia (greek style tai kaura­fraichea)
  • 80 g halvaa

Vuoraa noin 23-senttisen irtopohjavuoan pohja ja reunat leivinpaperilla. Leivinpaperisuikale pysyy paremmin vuoan reunoilla, jos voitelet ne ensin kevyesti margariinilla.

Jauha kuoritut pistaasit tehosekoittimella tai monitoimikoneella. Jos ostat pistaasit kuorellisina, tarvitset niitä noin kaksinkertaisen määrän. Sekoita pistaasijauhe, mantelijauhe, mannasuurimot, ruokasooda ja mausteet keskenään.

Sekoita kaurajogurtti, sokeri ja sulatettu margariini. Yhdistä joukkoon kuivat aineet ja lisää raastettu sitruunan kuori ja mehu. Halutessasi voit lisätä kakkutaikinaan hieman ruusuvettä.

Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan ja tasoita pinta. Paista 175-asteisessa uunissa, kunnes kakku on kypsä, noin 55–60 minuuttia.

Laita sokeri ja vesi kattilaan siirappia varten ja anna kiehua, kunnes sokeri sulaa. Lisää sitruunamehu ja anna kiehua vielä hetki. Ota kattila pois liedeltä ja lisää lopuksi ruusuvettä oman makusi mukaan. Leivontaan sopivaa ruusuvettä saa esimerkiksi etnisistä ruokakaupoista ja hyvin varustelluista supermarketeista.

Jos et pidä ruusun parfyymimäisestä mausta, voit kokeilla kakkuun ja siirappiin mausteeksi esimerkiksi appelsiininkukkavettä ja koristella kakun vaikka sokeroiduilla appelsiininkuorisuikaleilla.

Itse käytän kakun kostutukseen kurtturuusun terälehdistä itse tekemääni siirappia, joka on kauniin punaista.

Kostuta kakku kuumalla siirapilla heti, kun otat sen uunista. Sirottele karkeasti rouhitut pistaasit kakun päälle ja pidä kakku kelmun tai tiiviin kannen alla, jotta se säilyttää kosteutensa. Anna jäähtyä huoneenlämmössä ennen tarjoilua.

Halvakermaa varten vaahdota kasvikerma. Sekoita joukkoon paksu kaurajogurtti tai kaurafraiche. Murenna halva kermaseokseen.

Koristele kakku tuoreilla tai kuivatuilla ruusun terälehdillä ennen tarjoilua. Luonnossa tai omassa puutarhassa kasvavien ruusujen terälehdet ovat syötäviä.

Kukkakaupassa myytävät ruusut on usein käsitelty torjunta-aineilla, joten niitä ei kannata käyttää elintarvikkeena.

Tarjoile kakku halvalla maustetun kermavaahdon kanssa. Tuoreet hedelmät tai mansikat sopivat myös hyvin kakun kaveriksi.


Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!