Artikkelikuva
Saida Mousseh Mohammed Hassan ja hänen kuolleet vuohensa Uusgure-kylän lähettyvillä Koillis-Somaliassa. Kolmestasadasta vuohesta ja nejästäkymmenestä kamelista jäljellä on enää kolmekymmentä vuohta ja kymmenen kamelia. Moni paimentolainen on menettänyt eläimensä ja sen myötä koko elantonsa. Kuivuuden vuoksi 6

Kuivuus kiihdyttää katastrofaalista nälänhätää

Afrikan sarven kuivuuden kiihdyttämä nälänhätä on aikamme suurimpia humanitaarisia kriisejä. Järjestöt ovat muokanneet toimintaansa nopeasti helpottaakseen tilannetta.

Koko Afrikan sarvi ja sen ympäröivät alueet kärsivät tällä hetkellä vaikeasta kuivuudesta. YK on kuvannut tilannetta vakavimmaksi humanitaariseksi katastrofiksi historiansa aikana. YK:n mukaan 20 miljoonaa ihmistä Jemenissä, Etelä-Sudanissa, Somaliassa ja Nigeriassa kärsivät nälänhädästä. Somaliassa tilanne on erityisen vaikea, mikä käy ilmi Maailman terveysjärjestö WHO:n tuoreesta raportista. Yli 400 000 nälänhädästä kärsivää lasta tarvitsee tällä hetkellä pikaista apua.

WHO:n mukaan ruoan puute ei ole ainoa syy lasten kuolemalle. Heikentyneen vastustuskyvyn vuoksi lapset ovat alttiita sairauksille. Lisäksi Somalian vähäinen puhtaan veden saanti kiihdyttää tautien leviämistä. Pelastakaa Lapset -järjestö on havainnut klinikoillaan tautien lisääntymisen. Esimerkiksi koleran riski on suuri jopa 5,5 miljoonalla somalialaisella.

 

YK:n humanitaarisen koordinaattorin Stephen O’Brienin mukaan pahin tilanne on Jemenissä, jossa 18,8 miljoonaa ihmistä tarvitsee apua ja seitsemän miljoonaa ei tiedä, mistä saisi seuraavan ateriansa. ”Lukumäärä on kolme miljoonaa enemmän kuin tammikuussa”, O’Brien lisää. Hänen mielestään kriisi vaatii pikaisia kollektiivisia globaaleja toimia, jottei tilanne riistäydy käsistä.

Monet järjestöt ovat reagoineet tilanteeseen nopeasti. Lääkärien sosiaalinen vastuu -järjestö LSV on esimerkiksi aloittanut veden jakamisen kuivuudesta kärsivillä alueilla. Järjestö tarjoaa myös perusterveydenhuoltoa vapaaehtoisryhmän voimin. Myös Kirkon Ulkomaanapu auttaa Etelä-Sudanissa, Somaliassa ja Keniassa muun muassa korjaamalla vesisäiliöitä. Lisäksi järjestö kohdistaa Etelä-Sudanissa hätäapunsa ruokajärjestö WFP:lle, jossa noin 100 000 ihmistä on vaarassa kuolla.

Keniassa Ulkomaanapu jakaa vettä kouluissa ja tarjoaa hygieniakasvatusta. Järjestö on myös ilmoittanut lahjoittavansa 150 000 euroa hätäalueille. Myös Punainen Risti ja moni muu järjestö kerää lahjoituksia, jotta hädänalaiset ihmiset saavat vettä, ruokaa ja terveydenhuoltoa.

Pelastakaa Lapset ry kehottaa ihmisiä aloittamaan oman nettikeräyksen järjestön verkkosivuilla toimivan kampanjan avulla.

”Meneillään on inhimillinen tragedia, jonka uhreina ovat kaikkein pienimmät ja heikoimmat,” järjestö kiteyttää.

Alueella toimii monia muitakin järjestöjä ja heidän työnsä on erityisen tärkeää juuri nyt. Lisää apua kuitenkin kaivataan pikaisesti.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!