Artikkelikuva
Tansanialainen Mwandale Mwanyekwa alias Big Mama kuuluu kuvanveistäjien sukuun. Hän on opiskellut kuvanveistoa Tansanian Bagamoyossa sekä Ruotsissa Gotlannin saarella.

Tansanialainen kuvanveistäjä: Lahjakkuudella ei ole sukupuolen kanssa mitään tekemistä

Mwandale Mwanyekwa, 40, ei odota, että kukaan tekisi mitään hänen puolestaan.

Naisten kohtaamat haasteet ovat samat kaikkialla maailmassa. Tämän tansanialainen kuvanveistäjä Mwandale Mwanyekwa tajusi kansainvälisen uransa alkutaipaleilla.

”Luulin, että elämä on vaikeaa vain afrikkalaisille naisille. Mitä enemmän olen tavannut naisia eri kulttuureista, sen paremmin olen ymmärtänyt, että niin ei ole”, Mwanyekwa sanoo.

Mwanyekwa, taiteilijanimeltään Big Mama, on kansainvälisesti arvostettu kuvanveistäjä, jonka työt kunnioittavat ja uudistavat makonde-heimon veistoperinnettä.

Hänen kotimaassaan Tansaniassa naiset kuvataan veistoksissa perinteisesti kotitöitä tekemässä. Kuvanveiston on ajateltu olevan miesten ammatti.

Mwanyekwa on murtautunut ulos stereotypioista. Hän saa inspiraationsa kaikesta, mitä matkoillaan näkee ja vaikkapa hänelle unissa ilmestyvistä esivanhemmista. Helsingissä Mwanyekwalta oli esillä naisen rinnoista koostuva, rintasyöpää kuvaava teos, jossa hän on käyttänyt kahta eri väristä puuta.

”Mustat kohdat veistoksessa ovat terveitä alueita. Vaaleat ovat sairaita ja kuvastavat mielessäni syöpäkasvaimia.”

”Kenenkään ei tarvitse kertoa minulle, että olen kaunis tai lahjakas.”

Mwanyekwalla on selkeä viesti: omasta elämästä on otettava vastuu. Hän ei etsi ulkopuolista hyväksyntää taiteelleen tai itselleen.

”Kenenkään ei tarvitse kertoa minulle, että olen kaunis tai lahjakas. Tiedän itse oman voimani.”

Mwanyekwan perustaman taiteiijayhteisön Women Art Creators avulla hän kannustaa nuoria taiteilijoita toteuttamaan itseään. Monelta heistä puuttuu tukiverkko kokonaan.

”Minut tekee onnelliseksi ajatus siitä, että kun minusta on jo kauan sitten aika jättänyt, joku sanoo olevansa tässä Big Maman ansiosta.”

Naisissa piilee Mwanyekwan mukaan alkukantainen voima, kantavathan he elämää sisällään yhdeksän kuukauden ajan. Hän kuitenkin korostaa, ettei lahjakkuus liity sukupuoleen.

”Lahja on lahja. Sukupuolella ei ole siinä mitään tekemistä.”

Mwandale Mwanyekwa ja taidemaalari Salum Kambi esittelivät taidettaan elo-syyskuussa Iitissä ja Helsingissä.

Kirjoittaja toteaa

”Vaikka naistaiteilijoiden asemassa yhteiskunnassa on vielä paljon parannettavaa, Mwanyekwa on esimerkki siitä, että kaikki on mahdollista. Hän on sydämellinen nainen, mutta samaa aikaa määrätietoinen taiteilija, joka ei anna kenenkään kävellä ylitseen. Yhdistelmä, josta me kaikki voisimme ottaa mallia.”

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!