Artikkelikuva
Omena-pihlaja-marmelaadit ovat saaneet inspiraationsa Pihlaja-karkeista. Laddu-makeiset puolestaan vievät makumatkalle intiaan.

Suut makiaks!

Intialainen suussasulava laddu on kikhernejauhoista tehty makeinen, joka muistuttaa hieman piparkakkutaikinaa. Omena-pihlajamarmeladit taas ovat saaneet innoituksensa perinteisistä kettukarkeista.

Kikhernemakeiset
eli laddut

Noin 40 pientä palloa:
275 g kasvimargariinia
(esim. sininen Keiju)
5 dl kikhernejauhoja
1 tl jauhettua kardemummaa
ripaus vaniljajauhetta
2 ½ dl tomusokeria
ripaus suolaa

Sulata margariini kattilassa. Lisää kikhernejauhot ja paahda niitä rasvassa jatkuvasti sekoitellen noin 15 minuuttia. Jauhoihin saa tulla hieman väriä, mutta älä polta niitä.

Ota kattila pois liedeltä. Lisää mausteet ja tomusokeri ja sekoita tasaiseksi massaksi. Tarkista maku.

Pyörittele massasta pieniä palloja ja laita ne jääkaappiin jähmettymään yön yli. Koristele pallerot tomusokerilla ennen tarjoilua.

Kardemummalla maustetut laddut maistuvat jouluiselta, ja niiden koostumus muistuttaa hieman piparkakkutaikinaa. Halutessasi voit vaihdella mausteita mielesi mukaan: makeismassan joukkoon voi myös lisätä hienonnettuja manteleita, pistaaseja tai pähkinöitä, seesaminsiemeniä, kookoshiutaleita, rusinoita tai kuivattuja hedelmiä.

Omena-pihlaja-
marmeladit

2 dl pihlajanmarjasosetta
(noin 5 dl pihlajanmarjoja)
4 dl omenasosetta
½ tl ceyloninkanelia
½ tl inkivääriä
3 ½ dl sokeria
I dl vettä
10 g agar agar -jauhetta

Pinnalle
erikoishienoa kidesokeria

Nämä omena-pihlajamarmeladit ovat saaneet innoituksensa Fazerin perinteisistä Pihlaja-karkeista, jotka monet tuntevat käärepaperissa olevan ketun mukaan kettukarkkeina.

Omena pehmentää pihlajan makua ja inkivääri ja kaneli tuovat jouluista tunnelmaa. Marmeladeihin kannattaa käyttää ceyloninkanelia, jossa on muita kaneleita huomattavasti vähemmän maksalle haitallista kumariinia.

Kun keräät pihlajanmarjoja, niitä kannattaa maistaa. Eri pihlajapuiden marjojen maussa voi olla isokin ero. Marjat kannattaa myös pakastaa ennen keittämistä, jotta pahin kitkeryys taittuu. Voit vaikka syksyllä laittaa marjat joulumarmeladeja varten pakkaseen.

Valmista pihlajanmarjasose. Laita kattilaan pihlajanmarjat ja vettä niin että marjat peittyvät. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes marjat ovat vaalenneet ja pehmenneet. Siivilöi mehu talteen ja puserra marjamassaa siivilää vasten, jotta saat hedelmälihaa mukaan mehuun.

Laita marmeladeja varten 2 dl pihlajanmarjasosetta ja 4 dl omenasosetta kattilaan. Liuota agar agar -jauhe desilitraan vettä ja sekoita soseiden joukkoon. Lisää sokeri ja mausteet ja kuumenna kiehuvaksi. Tarkista maku. Anna kiehua 2 minuuttia ja kaada seos leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan tasaiseksi levyksi. Anna hyytyä kylmässä yön yli.Leikkaa hyytynyt marmeladilevy haluamasi muotoisiksi paloiksi. Anna marmeladipalojen kuivahtaa pari päivää välillä käännellen. Kun marmeladien pinta ei enää ole kostea, kierittele palat hienossa sokerissa. Marmeladit säilyvät huoneenlämmössä tiiviissä rasiassa.

Marmeladeja valmistaessa kannattaa huomioida, että erilaisten agar agar -valmisteiden hyydytysteho vaihtelee. Noudata pakkauksessa olevaa käyttöohjetta. Voit myös säätää sokerin määrää omaan suuhun sopivaksi.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!