Artikkelikuva
Valtimonteatterin Onnellisin ja turvallisin maa -näytelmässä näyttelijä Walid Sahibin (vas.) ja Gabriel Almagron ilmaisu äityy paikoin fyysiseksi.

Tavoitteena maa, jossa yksikään ihminen ei ole laiton

Näytelmä Turvallisin ja onnellisin maa kuvaa paperittomiksi jääneiden haavoittuvaisuutta kiristyneen turvapaikkapolitiikan Suomessa.

Suomi on monella mittarilla maailman onnellisin ja turvallisin maa. Samanaikaisesti me suomalaiset olemme EU-maita koskevissa vertailuissa rasistisimpia ja syrjivimpiä, selviää Euroopan unionin perusoikeusviraston FRA:n raporteista.

Tämä paradoksaalinen asetelma antoi ohjaaja Erika Evalle kimmokkeen, josta syntyi näytelmä Turvallisin ja onnellisin maa. Näytelmä saa ensi-iltansa Helsingin Valtimonteatterissa 25. maaliskuuta.

Turvallisin ja onnellisin maa kertoo paperittomien ihmisten elämästä koventuneiden asenteiden ja kiristyneen turvapaikkapolitiikan valtaamassa Suomessa. Ulkopuolelle jäämisen tunnetta tulkitsevat näytelmässä fiktiiviset hahmot, joiden kerronta äityy paikoin intiimin fyysiseksi.

Lisäksi osana esitystä kuullaan etnistä profilointia tutkineen sosiologin Markus Himasen haastattelu. Kerronta vuorottelee perinteisen ja poikkeuksellisen välillä: yhdessä hetkessä näyttelijät tulkitsevat Eino Leinon lyriikkaa, toisessa taas puhutaan vierailla kielillä tai vailla sanoja.

Ilman käsikirjoitusta luotu näytelmä rakennettiin harjoituksissa yhdessä näyttelijöiden kanssa. Tämä devising-tekniikaksikin kutsuttu tapa antoi näyttelijöille mahdollisuuden osallistua hahmojen luomisprosessiin alusta alkaen.

”Näytelmässä on käytetty näyttelijöiden omia äidinkieliä, kuten espanjaa ja arabiaa. Näyttelijät eivät harjoituksissa ymmärtäneet toistensa vuorosanoja”, Eva kertoo.

Kielellä leikittely ja kommunikaation eri muodot ovat aina kiinnostaneet Erika Evaa. Hän uskoo, että kieli ei ole ainoa tapa viestiä, vaan merkityksiä voidaan välittää esimerkiksi fyysisen ilmaisun avulla.

Eva toivoo näytelmän muistuttavan katsojia inhimillisyydestä ja solidaarisuudesta.

”Toivon, että näytelmän näkisivät erityisesti ne ihmiset, jotka on opetettu pelkäämään tuntematonta ihmistä. Ykkösnäkökulma on, että yksikään ihminen ei ole laiton. Tämä on erityisesti vaalien alla tärkeä aihe.”

Turvallisin ja onnellisin maa Valtimonteatterissa (Aleksis Kiven katu 22, Helsinki). Esityskausi 26.3.–13.4. Liput ja lisätiedot: www.valtimonteatteri.com

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!