Artikkelikuva
Kylmäsavutofusta tehty joulukinkku on mainio vaihtoehto joulupöytään.

Savutofukinkku on joulupöydän vegaaninen hitti

Lihaton joulu on kaikkea muuta kuin ankea.

On aika heittää epäilykset romukoppaan ja antaa arvo perinneherkkujen kasvispohjaisille haastajille. Kylmäsavutofusta tehty joulukinkku saa paatuneimmankin lihansyöjän pyörtämään ajatuksensa siitä, että porkkananpurijoiden joulu olisi ankea.

Savutofukinkku

Ainesosat:
2 pkt kylmäsavutofua
1,5 dl mantelijauhoja
0,5 dl oliiviöljyä
4 rkl perunajauhoja
1 iso sipuli
3 valkosipulin kynttä
3 rkl tomaattipyreetä
1 rkl soijakastiketta
2 tl paprikajauhetta
2 tl kuivattua timjamia
1 kasvisliemikuutio
1 tl suolaa

Kuorrutus:
sinappia
korppujauhoja
kuivattuja neilikoita

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota pannulla öljytilkassa. Soseuta tofu kulhossa sauvasekoittimella. Lisää tofun sekaan sipulit ja oliiviöljy ja soseuta. Lisää tomaattipyree, murustettu liemikuutio, soijakastike ja mausteet ja soseuta tasaiseksi massaksi. 

Nakkaa sekaan peruna- ja mantelijauhot sekoittaen ne lusikalla muiden ainesosien kanssa kiinteäksi, pehmeäksi taikinaksi. 

Muotoile taikinasta pallo. Jos taikina tuntuu liian löysältä, lisää joukkoon mantelijauhoja. Kääri kinkku folion sisään, ja anna levätä pöydällä reilu tunti.  

Laita uuni 200 asteeseen. Paista kinkkua 40 minuuttia tai kunnes pinta on saanut väriä. 

Anna kinkun jäähtyä ainakin pari tuntia ennen tarjoilua. Kinkku maistuu erityisen herkulliselta, kun maut ovat ehtineet tasaantua jääkaapissa yön yli. 

Ennen tarjoilua sivele kinkun pinnalle sinappia, ja ripottele päälle korppu- tai mantelijauhoja. Leikkaa pintaan symmetrinen ruudukko, ja painele risteämiskohtiin kuivattuja neilikoita. 

Tarjoile kinkku kylmänä jouluisen kastikkeen tai sinapin kera. Jos kinkkua jää yli, voi siivut nauttia voileivän päällä tai pastasalaatin kyytipoikana.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!