Artikkelikuva
Meksikolaistaiteilija Elina Chauvetin luoma installaatio on toteutettu jo monissa maailman maissa. Nyt se nähdään Helsingin Kansalaistorilla. Maalatut kengät on kerätty suomalaislta ja Suomessa asuvilta naisilta ja ne on tuunattu yhteisissä työpajoissa.

Punainen huuto näkyy kauas

Meksikosta liikkeelle lähtenyt Punaiset kengät -installaatio nähdään nyt Suomessa, kansainvälisenä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä.

Punaisten kenkien meri jatkuu silmänkantamattomiin. Meksikolainen taitelija Elina Chauvet loi vuonna 2009 installaation, joka otti kantaa hänen kotimaassaan tapahtuviin naisten murhiin. Myös Chauvetin oma sisko oli murhattu.

Kuluneiden yhdentoista vuoden aikana Punaiset kengät -installaatio on matkustanut eri puolille maailmaa. Sen toteuttajina ovat olleet paikalliset kollektiviit ja järjestöt, jotka ovat halunneet kääntää katset kunkin maan vallitsevaan väkivaltatilanteeseen.

’Suomessa installaation toteuttaa eri kansalaisuuksia edustavien naisten muodostama Plus Collective. Installaatio on osa We Want We Do -kampanjaa, joka huipentuu naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä 25. marraskuuta.

Kenkien punainen väri viittaa vereen ja kuolemaan ja on suora viesti siitä, että  väkivalta on tuomittava.

”Kollektiivimme tavoitteena on edistää ihmisoikeuksia ja kyseenalaistaa ja torjua erityisesti sukupuolittunutta väkivaltaa ja syrjintää kaikissa mahdollisissa ilmenemismuodoissa”, ryhmään kuuluva Sabina Morandi sanoo.

”Tahdomme herättää keskustelua ja osoittaa, kuinka vaarallista sukupuolittuneen väkivallan kasvu ja normalisointi on niin Suomessa kuin koko maailmassa.”

Kollektiivi uskoo, että paras tapa tehdä sukupuolittunut väkivalta näkyväksi on järjestää yhteistä, osallistavaa toimintaa ja aktivismia.

Kenkien punainen väri viittaa vereen ja kuolemaan ja on suora viesti siitä, että  väkivalta on tuomittava.

 

Punaiset kengät -installaatio keskiviikkona 25.11. klo 14-18 Helsingin Kansalaistorilla. Ohjelmassa myös puheita. Tapahtumaa voi seurata myös virtuaalisesti.

Lisätietoja: https://www.pluscollective.org

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!