Artikkelikuva

Aborttioikeudet edistyvät – ja taantuvat

Suurin osa maailman valtioista liikkuu aborttien suhteen sallivampaan suuntaan, mutta muutamat poikkeukset pistävät silmään.

Maailma on muuttumassa yhä sallivammaksi lisääntymisoikeuksien suhteen. Viimeisen 25 vuoden aikana yli 50 maan aborttilainsäädäntöä on höllennetty. Aborttioikeuksia on lisätty viime vuosina esimerkiksi Irlannissa, Pohjois-Irlannissa, Etelä-Koreassa ja Keniassa.

Tuoreeltaan joulukuussa 2020 abortti laillistettiin Argentiinassa. Päätös on maanosassa harvinaisuus, sillä suurimmassa osa alueen maista on voimassa hyvin tiukat ehdot abortille: osassa abortti hyväksytään vain, kun raskaus uhkaa äidin henkeä.

Erityisen hankalaa abortin saaminen on Väli-Amerikassa, jossa sen kieltävät kaikissa olosuhteissa El Salvador, Nicaragua, Honduras, Haiti ja Dominikaaninen tasavalta. Lisäksi abortti on kielletty kokonaan muutamassa Afrikan maassa, Irakissa, Laosissa ja Filippiineillä.

Euroopan kartasta silmään pistää Puola, jossa hallituksen kiristykset jo ennestään tiukkaan aborttilainsäädäntöön keräsivät taas tammikuussa kaduille lakimuutoksia vastustavia mielenosoituksia. Euroopan kartasta silmään pistävät myös Suomi ja Iso-Britannia, joissa abortteja rajoitetaan, mutta luvan perusteeksi kelpaavat myös taloudelliset ja sosiaaliset syyt.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan edelleen noin 40 prosenttia synnytysikäisistä naisista asuu maissa, jotka rajoittavat aborttioikeuksia.

Yhdysvalloissa käytäntö vaihtelee osavaltioittain. Tiukinta sääntely on Alabamassa, joka kielsi abortin myös raiskauksen ja insestin uhreilta vuonna 2019.

Vaikka kehitys on ollut näiden oikeuksien kannalta globaalisti tarkasteltuna suotuisaa, Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan edelleen noin 40 prosenttia synnytysikäisistä naisista asuu maissa, jotka rajoittavat aborttioikeuksia tai joissa abortti on muista syistä käytännössä saavuttamattomissa.

Tutkimusten mukaan aborttien kriminalisointi ei vähennä niiden määrää, vaan sysää naiset turvautumaan laittomiin ja usein turvattomiin abortteihin.

WHO:n mukaan tällaisia turvattomia abortteja tehdään vuosittain noin 25 miljoonaa, valtaosa kehittyvissä maissa. Esimerkiksi kolme neljästä Afrikassa tai Etelä-Amerikassa suoritetusta abortista on turvattomia.

Turvattomat abortit ovatkin kolmanneksi yleisin äitien kuolinsyy.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!