Artikkelikuva
Pojan kyltin teksti Madridin Pridessa 2019 vastustaa HLBTI-ihmisten eheyttämistä: "Rakkautta ei tarvitse parantaa, viha täytyy."

Uskonnolliset johtajat kieltäisivät eheyttämisen

Kansainvälisen tiedeyhteisön mukaan eheyttäminen on pseudotieteellistä hoitoa.

Joulukuussa 2020 yli 370 uskonnollista johtajaa 35 maasta vetosi yhdessä eheyttämisen kieltämiseksi maailmanlaajuisesti. Lisäksi he vetosivat syrjinnän ja kriminalisoinnin lopettamiseksi niissä 69:ssä YK:n jäsenvaltiossa, joissa homoseksuaalisuus on yhä rikollista.

Uutistoimisto Reutersin mukaan julistuksessa tunnustettiin myös, että uskonnolliset opetukset ovat vuosisatojen ajan ”aiheuttaneet ja aiheuttavat edelleen syvää kipua ja loukkauksia lesboille, homoille, biseksuaaleille, transseksuaaleille, queer-ihmisille ja intersukupuolisille”.

Allekirjoittajien joukko edusti kaikkia maailman valtauskontoja. Mukana oli esimerkiksi Etelä-Afrikan emeritusarkkipiispa ja rauhannobelisti Desmond Tutu.

Metodit voivat vaihdella keskusteluterapiasta rukoiluun ja shokkiterapioista erilaisiin altistushoitoihin.

Vetoomuksen kriitikoiden mukaan lakimuutos rajoittaisi uskonnonvapautta ja uhkaisi kriminalisoida sellaiset papit, jotka pyynnöstä rukoilevat ihmisten puolesta. Osa vetosi myös haluunsa auttaa ihmisiä, jotka itse toivovat muutosta.

Eheyttäminen pyrkii henkilön seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteetin muuttamiseen erilaisilla terapioilla. Metodit voivat vaihdella keskusteluterapiasta rukoiluun ja shokkiterapioista erilaisiin altistushoitoihin.

Eheyttämisen perusta on nykypäivänä yleensä uskonnollinen. Kansainvälisen tiedeyhteisön mukaan eheyttäminen on pseudotieteellistä hoitoa. Sen tehosta ei ole näyttöä, minkä lisäksi se voi aiheuttaa yksilölle vakavia psykologisia haittoja, kuten masennusta ja itsetuhoisuutta.

Tähän mennessä vain Malta, Saksa, Brasilia ja Ecuador ovat kieltäneet eheyttämisen lailla.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!