Artikkelikuva

Seksikauppa rehottaa Aurinkorannikolla – Kadonneet tytöt -kirja paljastaa lomaparatiisin varjopuolen

Valokuvassa poseeraa toppatakkiin pukeutunut nuori nainen. Hän kuikuilee kasvojensa peitoksi asettelemansa ison kukan takaa. Kukka on fuksian sävyinen bougainvillea eli ihmeköynnös. Kasvi vaatii runsaasti valoa; pimeässä kasvin lehdet varisevat ja kukinta voi epäonnistua. Jos on käynyt Espanjassa, on kyseiseen kasviin törmännyt varmasti. Kukan siis tunnistaa, mutta kuka on nainen ihmeköynnöksen takana?

Kuva on kansikuva toimittaja Kaisa Beltranin ja valokuvaaja Johanna Erjonsalon teoksessa Kadonneet tytöt: Aurinkorannikon seksikaupan uhrit ja haavoittuneet. Se on otettu Guadalhorcen teollisuusalueella. Kuvan nainen on romanialainen Gabriela, ihmiskaupan uhri, kirjasta selviää.

Aurinkorannikon lomaparatiisissa me suomalaisetkin viihdymme. Nautimme valosta ja rannoista. Teos avaakin Aurinkorannikon toisenlaisen todellisuuden: paremman elämän toivossa.

Espanjaan tulleiden naisten ihmiskauppahelvetin. Ihmiskaupan uhreiksi Espanjassa joutuvat varsinkin Nigeriasta, Romaniasta ja Latinalaisesta Amerikasta saapuvat naiset.

Kirjan tekijät ovat laittaneet itsensä likoon, mitä voidaan pitää suurena ansiona. Beltran toimii kahdessa ihmiskaupan uhreja auttavassa järjestössä vapaaehtoisena. Hän ei ole siis vain toimittaja, joka tutkii ilmiötä ja haastattelee uhreja ja aiheen asiantuntijoita, vaan tekee ruohonjuuritason vaikuttamistyötä. Beltran esimerkiksi jakaa iltaisin kaduilla naisille kondomeja ja kuumaa kaakaota.

Kerronnallisessa tietokirjassa kirjoittajan positio aktiivisena toimijana ja kokijana tekee aiheesta lukijalle helposti lähestyttävän. Mikä parasta, toimijuus teoksessa saattaa sytyttää myös lukijassa kipinän toimia ilmiön kitkemiseksi.

Erjonsalon valokuvat kaduilla nököttävistä tyhjistä muovituoleista, pusikoihin jemmatuista korkokengistä, vapaaehtoistyöjärjestöjen parakeista, taukotiloista sekä tilannekuvat kaduilla tehtävästä, uhreja etsivästä työstä, johdattavat lukijan lempeästi tähän Aurinkorannikon todellisuuteen.

Erityisen hienoa teoksessa on, että ilmiötä on avattu monesta näkökulmasta. Teoksessa osoitetaan ihmiskaupan olevan monimutkainen ilmiö – kuin ihmeellinen köynnös, joka versoo moneen suuntaan. Ilmiötä pyritään selittämään niin nykyisten kuin entistenkin uhrien näkökulmasta.

Oman äänensä saavat myös auttavien järjestöjen työntekijät, poliisi, parittajat – jopa seksin ostajat.


KAISA BELTRAN JA JOHANNA ERJONSALO: KADONNEET TYTÖT – AURINKORANNIKON SEKSIKAUPAN UHRIT JA HAAVOITTUNEET – Atena

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!