Artikkelikuva
Kiovan eläintarhan asukit ovat olleet peloissaan pommien takia. Myös lemmikit ovat kärsineet sodasta.

Sota koettelee eläimiä Ukrainassa: ”Aasiannorsu Horace pelkää räjähdyksiä niin paljon, että sille on annettu rauhoittavia lääkkeitä”

Vapaaehtoiset hoitavat eläimiä sodan keskellä, vaikkei se aina ole helppoa. Ukrainan eläinsuojelukeskuksissa on pulaa ruuasta ja pommit ovat runnelleet tiloja. Myös Kiovan eläintarhan eläimet ovat kärsineet sodan aikana.

Ukrainan sota on humanitaarisen kriisin lisäksi kriisi maan eläimille.

Monet Ukrainan eläinsuojelukeskuksista kärsivät resurssien, kuten ruuan, puutteesta. Jotkut keskuksista ovat vaurioituneet taisteluissa.

”Paikalliset tarvikkeet ovat loppumassa. Toinen tukemistamme eläinsuojelukeskuksista on vaurioitunut kranaattien takia”, sanoi BBC:lle James Sawyer, Kansainvälisen eläinsuojelurahaston IFAW:n Britannian johtaja.

Joitain eläimiä on kuljetettu sijaiskoteihin maan ulkopuolelle.

Esimerkiksi romanialainen Sava’s Safe Haven -eläinsuojelukeskus on tarjonnut sijaiskoteja ukrainalaisten 18–30-vuotiaiden miesten lemmikeille, koska ryhmä ei saa sodan takia poistua maasta, kertoo Euronews Green.

Osa lemmikeistä on päässyt omistajien kanssa turvaan rajan yli. Eläinten kuljettaminen rajan yli oli kuitenkin aluksi hankalaa mikrosiruja ja rokottamista koskevien sääntöjen takia.

Euroopan komissio on neuvonut EU:n jäsenvaltioita höllentämään vaatimuksia pakolaisten kanssa matkustavien lemmikkieläinten asiakirjojen suhteen.

Sodan toiseen viikkoon mennessä suurin osa Ukrainan naapurimaista oli höllännyt sääntöjä.

Seeprat on pidetty sisällä, koska ne joutuivat paniikkiin kuullessaan pommit ja juoksivat suoraan aitaa päin.

Myös Kiovan eläintarhan eläimet ovat kärsineet sodan aikana.

”Aasiannorsu Horace pelkää räjähdyksiä niin paljon, että sille on annettu rauhoittavia lääkkeitä. Seeprat on pidetty sisällä, koska ne joutuivat paniikkiin kuullessaan pommit ja juoksivat suoraan aitaa päin”, Washington Post kuvailee tunnelmia Kiovan eläintarhasta.

Washington Post kertoo, että eläintarhan työntekijät ovat muuttaneet eläintarhaan hoitaakseen eläimiä. Jotkut eläimet ovat loukkaantuneet ja jopa kuolleet taisteluiden takia. Vain kuusi leijonaa, kuusi tiikeriä ja kaksi aavikkoilvestä oli saatu pelastettua kahden viikon sodankäynnin jälkeen, kertoo brittimedia Independent.

Useat Ukrainassa ja sen lähimaissa toimivat eläinsuojelujärjestöt keräävät lahjoituksia sodan jalkoihin jääneille eläimille. Lista Ukrainan eläimiä auttavista toimijoista löytyy muun muassa Animalian nettisivuilta.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!