• 21.4.2023

    Kuluneet koristossut ja perunaharja, jota on käytetty kampauksen viimeistelyssä -Afrosuomalaiset saivat ensimmäisen ikioman näyttelyn Helsingin kaupunginmuseoon 

    Hiustensuoristusrauta ja vaaleat laastarit lentävät roskikseen Helsingin Kaupunginmuseon uudessa Being Black -näyttelyssä. Nuorten aikuisten kanssa toteutettu näyttely kertoo, millaista on olla afrosuomalainen Helsingissä.

  • 7.2.2023

    Yhä useampi nuori haluaa tutustua karjalaisuuteensa – juurien löytäminen voi helpottaa irrallisuuden tunnetta: ”Yllätyin, miten moni pieni juttu omassa elämässä liittyykin karjalaisuuteen”

    Karjala ja karjalaisuus ovat ajankohtaisimmillaan kahdeksaankymmeneen vuoteen. Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikuttaa itärajan turvallisuustilanteeseen: pian rajalle kohoaa teräsaita. Samaan aikaan nuorisoa kiinnostaa nykyinen ja esipolvien Karjala. Taiteilija Reeta Suvanto käsittelee töissään perheensä pakomatkaa.

  • 31.1.2023

    Mies, joka kyllästyi jengiväkivaltaan – perusti soppakeittiön ja jalkapalloklubin 

    Etelä-Afrikan värilliset asuttavat Kapkaupungin Cape Flatsin aluetta, jossa jengirikollisuus ja köyhyys kukoistavat. Mark Nicholson päätti perustaa jalkapalloklubin ja soppakeittiön pitääkseen lapset poissa jengeistä.

  • 7.3.2022

    Hoboja ja housumaijoja – Vuosisata sitten Amerikka tarjosi suomalaisnaisille taloudellista ja sosiaalista vapautta

    Naisten taivas ja miesten helvetti. Niin Amerikasta puhuttiin 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Amerikkaan lähti 1870–1920 -luvuilla siirtolaiseksi noin 350 000 suomalaista. Heitä ajoi Atlantin taakse unelma paremmasta.

  • 3.3.2022

    Näyttelijä Youssef Asad Alkhatib haluaa yhdistää suomalaisuuden ja syyrialaisuuden identiteetissään ja taiteessaan: ”Haluan tarjota suomalaisille valoa pimeään ja olla heille aurinko”

    Youssef Asad Alkhatib saapui 16-vuotiaana pakolaisena Suomeen. Syyriassa Alkhatib ei ollut koskaan käynyt teatterissa. Nyt viisi vuotta myöhemmin hän toteuttaa unelmaansa näyttelijän ammatista.

  • 28.2.2022

    ”Ryhmät, jotka asuvat keskuudessamme” – Kuka on kantasuomalainen?

    Kuka on suomalainen ja miten suomalaiseksi pääsee? On tärkeää, että jokainen hyväksytään kansalaiseksi, jos viranomaiset ovat jo kansalaisuuden myöntäneet, Wali Hashi kirjoittaa.

  • 9.2.2022

    Merkittävän kotiinpaluun kunniaksi tehty näyttely pohtii kulttuuriperinnön merkitystä

    Kansainvälisesti merkittävän repatriaation kunniaksi Kansallismuseossa on esillä 140 saamelaisesinettä sekä arkistoaineistoa, valokuvia ja saamelaistaiteilijoiden teoksia.

  • 9.2.2022

    Olohuone, jossa kaikki saavat olla

    Mitä on kansalaisuus? Ainakin osallisuutta, porukkaan kuulumista ja yhteisten asioiden hoitoa, Anni Valtonen kirjoittaa.

  • 16.5.2021

    ”Käsitys identiteetistä pitää laajentaa, jotta jokainen täällä asuva pystyisi löytämään itsensä ja suomalaisuutensa”

    Mitä suomalaisuus on, ja mitä se tulee olemaan? Nahla Hewidy ja Romayne Javangwe ovat joutuneet usein törmäyskurssille identiteettinsä kanssa.