• 28.8.2023

    Kyproksen jaettu kansa hakee yhteyttä toisiinsa laulamalla 

    Kahtia halkaistun Kyproksen saaren turkkilaiset ja kreikkalaiset elävät omissa valtioissaan. Puskurivyöhykkeen erottamat ihmiset keksivät onneksi keinoja, joilla raja-aitoja voi kaataa. Yksi niistä on kuorolaulu.

  • 19.5.2023

    Toivoa ja yhteen tulemisen voimaa – Maailma-kuoro luo vuoropuhelua eri musiikkikulttuurien välille

    Maailma-kuorolla on ilmiömäinen kyky tarttua ajankohtaisiin, eri kulttuureista nouseviin teemoihin. Vuoden 2023 ohjelmistossa näkyy vahvasti Ukrainan kriisi. Monikulttuurisuus ja moniäänisyyden ylläpito ovat kuitenkin aiheita, jotka ovat aina tapetilla.

  • 12.5.2023

    Juuret maahan, monella tapaa: ”Kun ihminen muuttaa Suomeen, hän voisi istuttaa puun”

    Sadat puuntaimet laitettiin multaan puunistutustapahtumissa ympäri Suomea. Tempauksien tarkoituksena oli juurruttaa puiden lisäksi niiden istuttajat. Voiko puunistutuksesta tulla tervetuliaisperinne Suomeen muuttaville?

  • 23.3.2022

    Hakaristiä tutkinut professori Teivo Teivainen ei kannata hakaristikieltoa – Kansallisilla symboleilla on viestitty rajanvedosta Suomen ja Venäjän välillä

    Kansallisia symboleja tutkimalla voi avautua uudenlaisia näkökulmia historiaan, kulttuuriin ja suomalaisuuteen, sanoo Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen. Teivainen tutkii hakaristin käytön historiaa Suomessa ja työstää aiheesta kirjaa.

  • 15.3.2022

    Miten itsenäisyyttä juhlitaan Tansaniassa, Ecuadorissa ja Suomessa? – ”En kuuden vuoden jälkeenkään tiedä, miten suomalaiset viettävät itsenäisyyspäivää”

    Kysyimme Karimilta, Ghynwineltä ja Tamialta, miten itsenäisyyttä juhlitaan heidän kotimaissaan. Näkyykö kansallisylpeys ihmisissä?

  • 9.3.2022

    Kansalaisuudesta tuli kauppatavaraa: Vanuatun passi avaa ovet Eurooppaan 130 000:lla dollarilla

    Kansalaisuuden ostaminen on kiihtyvä bisnes. Yleensä tähtäimessä ei ole uusi kotimaa vaan jokin strateginen etu. Vanuatun passin suosio on räjähtänyt, sillä se avaa ovet Eurooppaan.

  • 7.3.2022

    Hoboja ja housumaijoja – Vuosisata sitten Amerikka tarjosi suomalaisnaisille taloudellista ja sosiaalista vapautta

    Naisten taivas ja miesten helvetti. Niin Amerikasta puhuttiin 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Amerikkaan lähti 1870–1920 -luvuilla siirtolaiseksi noin 350 000 suomalaista. Heitä ajoi Atlantin taakse unelma paremmasta.

  • 3.3.2022

    Pommien melskeessä elää rohkeus ja luovuus

    Listasimme Ukrainan sodan aikana tapahtuneita asioita, jotka antavat voimaa ja lohtua. Kansalaisten aktiivisuudella on näissä toivon signaaleissa iso merkitys niin Suomessa kuin maailmalla.

  • 3.3.2022

    Näyttelijä Youssef Asad Alkhatib haluaa yhdistää suomalaisuuden ja syyrialaisuuden identiteetissään ja taiteessaan: ”Haluan tarjota suomalaisille valoa pimeään ja olla heille aurinko”

    Youssef Asad Alkhatib saapui 16-vuotiaana pakolaisena Suomeen. Syyriassa Alkhatib ei ollut koskaan käynyt teatterissa. Nyt viisi vuotta myöhemmin hän toteuttaa unelmaansa näyttelijän ammatista.

  • 28.2.2022

    ”Ryhmät, jotka asuvat keskuudessamme” – Kuka on kantasuomalainen?

    Kuka on suomalainen ja miten suomalaiseksi pääsee? On tärkeää, että jokainen hyväksytään kansalaiseksi, jos viranomaiset ovat jo kansalaisuuden myöntäneet, Wali Hashi kirjoittaa.