• 13.3.2024

    Elämää murroksien keskellä Tansaniassa: ”Kirjailija on löytänyt osuvia ilmaisuja vaikeasti sanallistettaville asioille”

    Tansaniaan sijoittuva Riikka Palanderin kirjoittama romaani Elefanttien aika kertoo suomalaisen antropologian opiskelijan Kirsin sekä tansanialaisen murrosikäisen Hiarin tarinan.

  • 23.1.2024

    Raadollisen rehellistä kuvausta, kutkuttavaa jännitettä ja kokonaisuutta keventävää runollisuutta – kirja-arviossa Zoulfa Katouhin Sitruunpuiden aika

    Zoulfa Katouhin nuorille aikuisille suunnattu Sitruunapuiden aika kuvaa viiltävästi ihmisen julmuutta ja maailman mielettömyyttä, mutta ennen kaikkea vihan ikiaikaista vastavoimaa, rakkautta.

  • 25.10.2023

    Kirja kahden kulttuurin välissä kasvavasta tytöstä: ”Ristiriidat tuovat kirjaan paikoitellen ei-valmiiksi-pureskeltuja ulottuvuuksia”

    Huono tyttö -romaanissa päähenkilö Saara taistelee itsensä irti pakkoavioliitosta, pois naista alistavan kulttuurin keskeltä, takaisin kohti Suomea ja vapautta. Ja samanaikaisesti lukija muistuttaa itselleen, ettei mikään – yksikään maa, kulttuuri tai uskonto – ole mustavalkoista, kirjoittaa Marie Kajava kirja-arviossaan.

  • 20.10.2023

    Ääni lihakauppiaille, diktaattoreille, koululaisille, sodan uhreille – Rauli Virtasen uutuusteoksessa korostuu lämmin ja utelias suhtautuminen maailmaan

    Pitkän uran tehnyt ulkomaantoimittaja Rauli Virtanen uskoo kirjassaan journalismin mahdollisuuksiin muuttaa maailmaa.

  • 14.4.2023

    Kirja-arvio: Toisiinsa rakastuvia prinssejä, miekoilla viuhtovia prinsessoja ja muuta satujen tuuletusta

    Unkarilainen satukokoelma uudistaa satujen perinteistä maailmankuvaa niin railakkaasti, että se sai jopa maan äärioikeiston takajaloilleen.

  • 24.11.2022

    Kirja-arvio: Helmaritkin palloilevat jo sarjakuvassa

    Kulmalan isännän kisahuuma heijastelee urheilumaailman rakenteellista muutosta, kirjoittaa Anni Valtonen kirja-arviossaan.

  • 5.10.2022

    Hengästyttävä elämien kudelma – Romaani tytöistä, naisista ja toisista tuo esiin arvokkaan arjen

    Bernardine Evariston palkittu romaani on kieleltään upeaa ja konkreettista, mutta paikoitellen sen lukeminen hengästyttää.

  • 13.4.2022

    Ydinonnettomuuden koirat, tuttu ja tuntematon orava sekä älykkäät linnut – Arvostelussa tuoreet eläinkirjat

    "Pörröhäntäinen ja tupsukorvainen orava on jokaisen suomalaisen lapsen tuntema villieläin - mutta onko se sittenkään kovin tuttu?" Arvostelussa kolme tänä vuonna julkaistua eläinkirjaa.

  • 16.2.2022

    Henkien riivaama kasvutarina erilaisuuden hyväksymisestä

    Akwaeke Emezin esikoisromaani Makeaa vettä on parhaimmillaan vahva ja maaginen tavalla, joka puhuttelee ihmistä. Sen yhtä aikaa herkkä ja rujo kieli luo ruumillisuuden tunnun.

  • 31.1.2022

    Miten Suomesta tuli uusi koti?

    Siamäk Naghian kulkee vallankumouksen ja sodan runtelemasta Iranista Suomeen ja päätyy lopulta äänentoistolaitteita valmistavan Genelecin toimitusjohtajaksi. Naghianin elämänkerta kuvaa ansiokkaasti Suomeen kotoutumista ja kahden kulttuurin välissä elämistä.