• 11.1.2022

    Sensuurin ja misinformaation yhtälö tappaa: ”Ilmaisuvapauden rajoittaminen on vaikeuttanut oikean terveystiedon levittämistä”

    Monet maat ovat rajoittaneet sananvapautta pandemian aikana, selviää Amnesty Internationalin raportista. Esimerkiksi Venäjä on laajentanut "valeuutisia" koskevia lakeja.

  • 1.12.2021

    Tyhmiä kysymyksiä maailmasta: Mikä on maailman pahin tauti?

    Maailmassa on monia vaarallisia tauteja. Yksi historiallisesti tappavimmista taudeista on isorokko, johon kuoli vuosisatojen aikana satoja miljoonia ihmisiä. Toisaalta pahimmaksi taudiksi voidaan kruunata sellainen, joka tappaa hyvin helposti, kuten ebola tai SARS. Yleisesti ottaen tarttuvat taudit uhkaavat eniten kehittyvien maiden ihmisiä.

  • 28.9.2021

    Suhtautuminen terveydenhuoltoon kertoo ihmisten suhteesta valtioon

    Korona kärjisti Kuuban terveydenhuoltojärjestelmän ongelmat, mutta kansalaisten luottamus pitkälti säilyi. Ihmisten suhde valtioon voi olla mutkikas ja ristiriitainen, kirjoittaa tutkija Heidi Härkönen Antroblogin uutiskommentissa.

  • 13.9.2021

    Tätä mieltä etelän toimijat ovat EU:sta: ”Ei aina tee niin kuin toivomme, mutta ainakin meitä kuunnellaan”

    Euroopan unionissa hääräävistä lobbareista puhutaan paljon, mutta valtaosalla maailman väestöstä ei ole pääsyä Brysselin vallan linnakkeisiin. Mitä aktivistit ja järjestöt etelässä toivoisivat EU:lta? Soitimme ja kysyimme.

  • 4.6.2021

    Selviytyjä vai salaliittoteoreetikko? – Kriisitilanteessa ihmiset käyttävät samankaltaisia selviytymisstrategioita, oltiin sitten Kapkaupungissa tai Helsingissä

    Vesikriisin runtelemassa Kapkaupungissa loppui lähes hanavesi, ja heti perään iski korona. Kirjailija Annu Kekäläinen vietti kaupungissa kaksi kuukautta ja huomasi, että ihmisten kriisikäyttäytyminen noudatti tiettyä kaavaa. Sitten hän palasi Suomeen ja huomasi saman ilmiön.

  • 27.5.2021

    Koronan jälkeinen exit plan: askeettinen maja rannassa

    Millainen on sinun henkilökohtainen exit plan, kun maailma taas aukeaa? Anni Valtonen aikoo juurruttaa itsensä meren rantaan. Pääkirjoituksessaan hän pohtii, haluammeko palata entiseen kulutusjuhlaan ja kilpajuoksuun?

  • 1.4.2021

    Syrjäiset saarivaltiot ovat välttyneet koronalta

    Maaliskuun loppuun mennessä maailmassa oli vielä seitsemän valtiota, jotka eivät olleet raportoineet ensimmäistäkään koronatartuntaa.

  • 19.2.2021

    Kaksi nuorta kertoo: korona on vahvistanut omaa uskoa

    Korona sulkee ovia ja saa katsomaan sisäänpäin. Millaista tukea antaa uskonto, kun kaikki on epävarmaa? Noor Assad, 23 ja Anastasia Torhamo, 18, puhuvat uskosta.