Intia taistelee patenttivarkaita vastaan

Teksti: Karina Horsti

TalousKauppaMaatalous ja maaseutuAasiaEtelä-AasiaIntiaAmerikkaPohjois-AmerikkaYhdysvallat

Kansalaisaktivisti Vandana Shiva syyttää WTO:ta biopiraattien suosimisesta

Vuosikymmenen vaihteessa intialaiset yllättyivät käsittämättömältä tuntuvan ilmiön edessä: länsimaiset lääke- ja kemianteollisuuden tutkimuslaitokset alkoivat patentoida intialaisten ikivanhoja keksintöjä. Yllättäen jokaisessa intialaisessa keittiössä käytetyn turmeric-juuren moninaiset parantavat vaikutukset olivatkin "amerikkalaisten keksintöä", vaikka intialaiset perheenäidit olivat käyttäneet sitä vuosituhansia haavojen parantamiseen, kauneudenhoitoon ja vilustumiseen.

Intialaisen kansalaisaktivisti Vandana Shivan mukaan paras ase länsimaisia yrityksiä ja patentointilakeja vastaan onkin intialaisen perimätiedon elvyttäminen. Kun myös uusi sukupolvi oppii perinteisten lääkeyrttien ja -kasvien käytön, ulkomaisten yritysten on entistä vaikeampi varastaa tietoa.

Kehitysmaiden vanhoihin luonnontieteisiin kohdistunut vakoilu, biopiratismi, alkoi 1980-luvun lopulla, jolloin aika oli kypsä länsimaissa luonnonmukaisille tuotteille. Vandana Shiva huomauttaa, että intialaisen perimätiedon haavoittaminen alkoi siitä, kun länsimaat kiinnostuivat ekologiasta.

-- Biopiratismin epidemia pääsi alkuun vasta, kun länsimaissa heräsi vastustus kemiallisiin tuotteisiin esimerkiksi lääketeollisuudessa. Toinen tekijä ovat patentointilait, joita on levitetty maailmanlaajuisiksi GATT- ja TRIPs (Trade Related Aspects of Intellectual Property Rights)-sopimusten avulla, Shiva sanoo.

Eniten intialaisiin luonnontieteisiin pohjautuvia patentteja ovat tehneet yhdysvaltalaiset laitokset. Euroopassa ensimmäisinä ovat olleet saksalaiset, ranskalaiset ja britit, sekä Aasiassa japanilaiset ja kiinalaiset.

Neem-puu varastettiin ensimmäisenä

Ensimmäinen suuri hyökkäys Intiassa kohdistui neem-puuhun, jota kasvaa laajasti Intian niemimaalla. Puita näkee kaupunkien puistoissa, talojen pihoissa ja teiden varsilla. Neem-puun kuorta on vuosituhansia käytetty muun muassa malariaan, kuumeeseen, vatsakipuihin, ripuliin ja päänsärkyyn. Lehtiä taas käytetään ihonhoitoon: näppylöihin, haavoihin ja infektioihin. Myös puun hedelmät, kukat ja siemenet ovat hyödyllisiä terveyden- ja sairaudenhoidossa.

Neem-puuhun liittyviä patentteja on tehty vuodesta 1985 jo lähes 70, mutta Vandana Shiva uskoo, että jo syksyyn mennessä useat näistä kumotaan.

-- Neem-tapauksesta tulee menestys Intian kannalta. Euroopan patentointitoimisto on jo tehnyt ratkaisun meidän hyväksemme, ja syyskuussa Yhdysvalloissa päätetään neem-tapauksista. Todennäköisesti joitakin patentteja puretaan, hän uskoo.

Vandana Shivan johtaman intialaisen tutkimuskeskuksen Research Foundation for Science, Technology and Ecologyn ensimmäinen menestys oli turmeric-juuri. Yhdysvaltalaiselta Mississippin yliopistolta peruttiin viime vuoden elokuussa patentti, joka olisi oikeuttanut lääketieteellistä tutkimuskeskusta omistamaan kaikki haavojen parantamiseen liittyvät turmeric-keksinnöt.

Shivan mukaan kaikki Intian luonnonvaroihin kohdistuneet patentit ovat huijausta. Ne eivät täytä patentin kolmea kriteeriä: uutuutta, epäitsestäänselvyyttä ja hyödyllisyyttä. Valtaosa patenteista ei ole uusia keksintöjä tai niin erikoisia, etteikö keksintöön olisi päätynyt kuka tahansa, joka on perillä luonnonlääkkeistä ja kyseessä olevasta kasvista. Patentit ovat yleensä hienovaraisia muunnelmia Intian vanhasta perimätiedosta.

Yhdysvaltojen lakien mukaan patentti voi kuitenkin kumoutua aikaisemman ulkomaisen toiminnan perusteella vain, jos se ilmenee julkaistusta kirjallisesta lähteestä: dokumentista tai valmiista patentista. Kehitysmaissa luonnon monimuotoisuuteen liittyvä tieto on kuitenkin kulkenut suusta suuhun.

-- Kun uusi keksintö tehtiin alkuperäisyhteisössä, siitä tuli heti kaikkien yhteistä omaisuutta. Intiassa ei ollut tapana, että joku yksilö tai perhe olisi rikastunut keksinnöllä, Shiva muistuttaa.

"Itse varkaus on pahin"

Vandana Shivan mukaan biopiratismi jatkaa kolonialismia nykypäivän kaapuun puettuna. Biopiraatit toimivat samoista lähtökohdista kuin kolonialistit: kehitysmaita aliarvioimalla korostetaan teollistuneiden maiden ylivoimaa.

-- Meiltä kielletään meidän omat innovaatiot ja kyky keksiä. Biopiraatit kehuskelevat omalla älykkyydellään kehitysmaiden kustannuksella. Itse varkaus on pahinta, Vandana Shiva sanoo.

Toiseksi patentoijat iskevät kehitysmaiden luonnonvaroihin. Ensin varastetaan tieto, miten esimerkiksi neem-puuta käytetään luonnonlääkkeenä, sitten itse puu. Jos neem-puun lehtiä ja kuorta viedään suurina määrinä ulkomaille, ei Intian köyhimmille enää löydy ilmaisia rohtoja teiden varsilta. Puun hinta nousisi, eivätkä intialaisten omat luonnonlääkkeet enää pysyisi sopusuhtaisissa hinnoissa.

-- On muistettava, että Intiassa 70 prosenttia terveydenhuollon tarpeista täytetään perinteisin luonnonmenetelmin. Intialainen luonnonlääketiede ayurveda käyttää yli 7 500 lääkekasvia, Vandana Shiva sanoo.

Vaikka patenttilait eivät koskaan yltäisikään Intiaan saakka, intialaiset menettävät mahdollisuutensa myydä patentoituja tuotteita itse niihin maihin, joissa lait ovat voimassa. Kehitysmailta katkaistaan tie maailmanlaajuisille markkinoille.

Kansainväliset patenttioikeudet puhuttavatkin intialaisia yhä enemmän. Shiva uskoo, että vuoteen 2000 mennessä käsite biopiratismi on jo kaikkien huulilla arkipäiväisessä kielenkäytössä. Hän käyttää laajaa huomiota herättäneitä neem- ja turmeric-tapauksia piristysruiskeena ikivanhan perinnetiedon elvyttämisessä. Ayurvedaa yritetään popularisoida kaupungistuneille intialaisille kansainvälisellä taistelulla.

Todellinen taistelu biopiratismia vastaan on tiedon ja tietoisuuden lisääminen. Jos ihmiset oppivat käyttämään harvinaisempiakin yrttejä ja hyötykasveja päivittäin, tiedon varastaminen muuttuu yhä vaikeammaksi, hän sanoo.

Research Foundationin tutkijat etsivät jatkuvasti aukkoja kansainvälisistä sopimuksista, joista Intia voisi löytää aseita patenttilakeja vastaan. Vandana Shiva neuvoo Intian ministeriöitä sekä parlamenttia ja on mukana säätämässä uusia lakeja, jotka liittyvät luonnon monimuotoisuuteen ja patenttioikeuksiin. Shivalle annettiin vaihtoehtonobel "Right Livelihood Award" vuonna 1993.

USA syyttää kehitysmaita piratismista

Yhdysvallat on syyttänyt kehitysmaita piratismista samaan aikaan, kun se on ajanut omiin lakeihinsa perustuvia kansainvälisiä patenttioikeuksia maailmanlaajuisiksi. Yhdysvallat arvioi menettäneensä maatalouden kemikaaleissa ja lääketeollisuudessa tuhansia miljoonia dollareita.

-- Kanadalainen Rural Advancement Foundation International on kuitenkin osoittanut, että kolmannen maailman maanviljelijät ja alkuperäiskansat ovat niitä, jotka tässä ovat hävinneet. Viimeisimpien arvioiden mukaan Yhdysvallat on velkaa kehitysmaille paljon enemmän, 2,7 miljardia dollaria, Vandana Shiva sanoo.

Karina Horsti


Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!