Tapaus Machel Totuus- ja sovintokomissioon

LyhyetDemokratiaIhmisoikeudetAfrikkaEteläinen AfrikkaEtelä-Afrikka

Todiste, jonka mukaan apartheidin aikaisen Etelä-Afrikan puolustusvoimat olisivat sekaantuneet Mosambikin entisen presidentin Samora Machelin kuolemaan, on johtanut siihen, että tapaus käsitellään Etelä-Afrikan Totuus- ja sovintokomissiossa kesäkuun alussa.

Lentokone, joka lokakuussa 1986 oli matkalla Malawista Maputoon törmäsi vuoreen Etelä-Afrikan ja Mosambikin rajalla, matkustajinaan Machel ja hänen seurueensa.

Onnettomuuden välittömissä tutkimuksissa 1987 turman syyksi määriteltiin lentäjän tekemä virhe. Mutta kansainvälinen ilmailulaki, Machelia lennättäneen koneen ollessa neuvosto-valmisteinen Tupolev, vaati myös venäläisten asiantuntijoiden osallistumista turman tutkintaan. Ja juuri venäläiset tutkijat tulivat siihen tulokseen, että kone olisi kääntänyt kurssinsa Maputon lentokentältä Mbuzinin vuoristoon sitä häirinneen houkutussignaalin takia.

Jutun todistajiin kuuluu kolme entistä Etelä-Afrikan puolustusvoimien edustajaa.

(RS)


Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!