Vaalitaistelua Afrikan navassa

Teksti: Iina Soiri

DemokratiaHallintoKehitysyhteistyöKauppaAfrikkaEteläinen AfrikkaNamibia

Kaupunki elää. Namibian hallituspuolue Swapo on kunnallisvaaleissa päättänyt kaataa oppositiopuolue DTA:n sen omalla kannatusalueella. Mutta onko Swapon panostus aiemmin syrjäkylänä pitämäänsä Katima Muliloon selitettävissä ainoastaan halulla näpäyttää oppositiota?

Air Namibian pienlentokoneen määränpäänä on Katima Mulilo, kaupunki, joka sijaitsee 1 500 kilometrin päässä Windhoekista. Lentopelon vielä jotenkin kestää, mutta ajatus matkasta ei-mihinkään vie voimia. Windhoekilaiset ja ambomaalaiset ystäväni ovat moneen kertaan varoittaneet, että Katima on kapinen kyläpahanen ja kaprivilaiset maalaisia -- ja mikä pahinta: sambialaisia.

Tulopäivänä Air Namibian kaikki reittikoneet näyttävät lentävän Katimaan. Syy ennen kokemattomaan lentoruuhkaan löytyy seuraavana maanantaina pidettävistä Namibian paikallisvaaleista. Koneeni laskeuduttua kentällä jäädäänkin odottamaan jo itse presidenttiä. Kaksi ministeriä on saapunut jo aiemmin yksityiskoneillaan.

Katima Mulilo, Zambezi-joen etelärannalla sijaitseva noin 15 000 asukkaan kauppakeskus, on ainoita Namibian mitassa suuria kaupunkeja, joissa valtaa pitää oppositiopuolue DTA (Democratic Turnhalle Alliance). Caprivin maakunta, joka ulottuu kapeana kielekkeenä Namibian koillislaidasta kohti Zambezi-jokea ja rajautuu Botswanaan, Sambiaan ja Zimbabween, on DTA:n suurinta kannatusaluetta. Johtava puolue Swapo on päättänyt ottaa Katiman haltuunsa näissä kunnallisvaaleissa. Siksi se on lähettänyt paikalle ykkösketjunsa.

Kauppa käy risteyksessä

Sotilaiden vartioimassa Zambezi Lodgessa ministerit istuvat jo lounaspöydässä. Kauppaministeri Hidipo Hamutenya tervehtii minua äitinään -- onhan poikani nimetty hänen mukaansa. Hotellin seinällä olevalta kartalta yritän paikallistaa Katima Mulilon. Huomaan, että Katimasta on lyhyempi matka sekä Sambian pääkaupunkiin Lusakaan, Zimbabwen pääkaupunkiin Harareen että Etelä-Afrikan pääkaupunkiin Pretoriaan kuin Namibian Windhoekiin.

Ei siis ihme, että hotellin eteläafrikkalaiset valkoiset omistajat eivät tiedä Namibian radiokanavien taajuuksia. Perheen pojan jutuissa menevät nujomat ja mandelat sekaisin. Katimassa shoppailevat niin Länsi-Botswanan kuin Sambian eteläosienkin maanviljelijät. Zambezi- ja Chobe-jokien turistirysien huolto ja muut hankinnat hoidetaan Katimasta käsin.

Katima Mulilo, joka Windhoekista katsottuna sijaitsee periferiassa, onkin eteläisen Afrikan keskeisiä solmukohtia. Katima on Caprivin ainoa kaupunki, jossa on sähköä, putkivettä, puhelimia ja tiilitaloja. Suurin osa sen asukkaista on virkamiehiä, opettajia tai yrittäjiä. Katiman elinkeinorakenne on sikäli nurinkurinen, että monet siellä asuvat käyvät töissä päivittäin maaseudulla, jossa suurin osa peruskouluista, klinikoista ja maatalouspalveluista sijaitsee.

Vaalilupauksia ja olutta

Presidentti Nujoma saapuu Katimaan koko koneistonsa voimalla. Ensimmäisenä hän tapaa paikallisia yrittäjiä ja perinteisiä johtajia, jotka ovat huolestuneita rajakiistoista Botswanan kanssa. Caprivin eteläpuolella kulkevan joen pari pikkusaarta, Kasikili ja Situngu, ovat hanganneet Namibian ja Botswanan muuten hyviä naapurisuhteita jo usemman kuukauden ajan. Botswanan armeija on pelästyttänyt saarella viljelleet ja rannoilla kalastaneet paikalliset asukkaat muualle. Saarilla ei ole vakinaista asutusta ja ne ovat suurimman osan aikaa veden alla. Kasikilin osalta kiista on jo viety kansainväliseen tuomioistuimeen, jossa yritetään määritellä jatkuvasti muuttuvan joen keskiviiva.

Vaalien alla sataa. Näyttääkin siltä, että Caprivilla sataisi aina. Luonto on rehevää ja rikasta, joki tulvii. Verrattuna tiheästi asuttuun ja viljeltyyn Ambomaahan ja karjatiloja täynnä olevaan keskiseen Namibiaan vaikuttaa kuitenkin siltä, että suurin osa maasta on kesannolla. Torilla myydään lähinnä kuivattua kalaa ja tupakkaa. Muutama vuosi sitten eräs egyptiläinen yrittäjä saikin Namibian hallitukselta luvan aloittaa suuren keinokasteluun perustuvan maatalousprojektin Caprivilla. Traktorit tulivat ja ovat siellä vieläkin. Itse yrittäjä paljastui kotimaassaan etsintäkuulutetuksi, eikä miestä ole sen koommin tavoitettu. Episodin jälkeen hallitus ei ole Caprivilla projekteja aloittanut.

Nyt presidentti kuitenkin vakuuttaa, että Caprivin aluetta odottaa nopea kehitys ja taloudellinen kasvu, jos Swapo äänestetään valtaan.

-- Potentiaalia on maanviljelyn, turismin ja rajakaupan alueella valtavasti, Nujoma hehkuttaa aamuisessa keskustelutuokiossamme ja toistaa saman myöhemmin vaalijuhlassa stadionilla.

Tärkeintä Nujoman mukaan on se, että Namibian ainoa kehitystä luova puolue -- Swapo -- voittaa, jotta caprivilaiset pääsevät osaksi yhtä suurta namibialaista perhettä.

Presidentin jo lähdettyä Swapo pitää illalla keskellä kaupunkia vaalijuhlan, jossa on tarjolla runsaasti lihaa ja olutta. DTA:n kannattajat ajavat ohi parinkymmenen auton saattueessa kilpaillen kaupungin 5 000 äänioikeutetun sieluista. Äänestyspäätöksen voi kenties tehdä myös bileiden antia vertailemalla.

Mikä maa, mikä valuutta?

Päivää ennen vaaleja haastattelen DTA:n presidenttiä Mishake Muyongoa. Hän syöttää koiriaan isossa, Etelä-Afrikan hallinnolta perityssä huvilassaan.

Muyongon puolue CANU (Caprivi National Union) liittyi 1960-luvulla Swapon vapautusrintamaan ja hänestä itsestään tuli maanpakolaisaikana Swapon varapuheenjohtaja. Muyongo kuitenkin erosi Swaposta yllättäen 1980-luvun alussa. Hän syytti Swapoa ambomaalaisten suosimisesta ja caprivilaisten etnisestä syrjimisestä. Pian eronsa jälkeen hän palasi Namibiaan ja Capriville, liittyi Etelä-Afrikan tukemaan DTA:han ja sai ministerin viran Namibian väliaikaishallituksessa. Itsenäisyysvaaleissa vuonna 1989 DTA sai Swapon jälkeen toiseksi eniten ääniä ja Muyongosta tuli maan virallinen oppositiojohtaja.

Muyongo on toistuvasti korostanut Caprivin ja Katima Mulilon erityisyyttä suhteessa muuhun Namibiaan ja kannattanut laajaa alueellista itsehallintoa. Muyongo syyttää Swapoa siitä, että se on tietoisesti kurjistanut Katimaa ja Caprivia voidakseen vierittää tästä syyn alueella valtaapitävän DTA:n niskoille.

-- Namibian keskitetty ja Swapon kontrolloima hallinto ei ole taannut paikallistason päättäjille resursseja tai päätösvaltaa alueen kehittämiseksi vaan kaikki valta on pidetty Windhoekissa, Muyongo sanoo.

Maan kehityksen painopisteinä on pidetty Swapon kannatusalueita, kuten Ambomaata ja Kavangoa.

Kunnalla itsellään ei ole ollut varaa korjata teitä tai asentaa katuvaloja. Siitä asukkaat ovat paikallisia päättäjiä kiperästi arvostelleet. Teiden kunto tuntuukin olevan katimalaisten suurin huoli. Tämän ymmärtää hyvin vuokra-auton upotessa toistuvasti sadeveden peittämiin kuoppiin.

Suurin osa Katiman asukkaista on maaseudulta muuttaneita caprivilaisia. Minkä maalaisia katimalaiset sitten oikein tuntevat olevansa?

-- Caprivilaisia, vastaa Muyongo lyhyesti..

Juttu jatkuu > > >


Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!