Maailman kauppajärjestö valitsee banaanisi

Tämä kevät on osoittanut, että Maailman kauppajärjestö pystyy määräämään, minkä verran banaaneita tuodaan Euroopan markkinoille ja miten niitä on saatavilla.

Yhdysvallat ja Euroopan unioni ovat taistelleet banaanien tuonnista jo pitkään. Yhdysvaltain mielestä EU ei saisi suosia tuonnissa entisiä siirtomaitaan Karibiassa ja Afrikassa, vaan unioniin pitäisi tuoda halvempia banaaneja Latinalaisesta ja Keski-Amerikasta, joiden viljelmät ovat pitkälti Yhdysvaltain hallinnassa.

Painostuksen alla Euroopan unioni muutti banaanipolitiikkaansa tammikuussa. Laajan Lomé-kehityssopimuksen piirissä olevien yli 70 Afrikan ja Karibian banaanintuottajavaltion maakohtaiset kiintiöt poistettiin, ja tilalle tuli 857 000 tonnin Lomé-kokonaiskiintiö. Ainoaksi eroksi muuhun banaanintuontiin jäi, että Lomé-maiden banaaneista ei makseta tullia.

Tämä ei kuitenkaan yksinään auttanut, vaan Maailman kauppajärjestö WTO joutui käsittelemään banaaniriitaa keväällä kolmessa ryhmässä. Yksi järjestön riitojenratkaisupaneeli punnitsi unionin hakemuksesta tammikuussa voimaan tulleen banaanipolitiikan laillisuutta, toinen taas Ecuadorin valitusta, että se on laiton. Sovittelussa oli Yhdysvaltain valitus, että vanha politiikka syrjii yhdysvaltalaisia banaaniyhtiöitä. Päätökseksi tuli, että unionin politiikka on laitonta.

Pitkä tie edessä

Ensi kertaa WTO teki ehdotuksia toimenpiteiksi: banaanintuonnille Eurooppaan voidaan laatia maailmanlaajuinen kiintiö ja nollatariffi Lomé-maille, tai tariffi muille ja kiintiö Lomé-maille, tai käyttää tariffia ja suosia Lomé-maita.

Ehdotuksesta on pitkä ja monimutkainen tie ratkaisuun. Eurooppalaisten banaanikysymystä seuraavien kansalaisjärjestöjen mielestä mikään vaihtoehdoista ei ole hyvä, koska WTO:n kaipaamat muutokset ovat niin perusteellisia.

Euroopan unionissa asiaan otetaan kantaa vielä kesän aikana. Keväällä muut paitsi Ruotsi olivat tariffin ja kiintiön kannalla. Karibian maiden yhteisö Caricom asettui unionin enemmistön puolelle toukokuun alussa, ilmeni Dominican valtionpäämiehen ja suurlähettiläiden vieraillessa Suomessa ja Kepassa.

Kauppajärjestön ratkaisu vaikuttaa reilun kaupan banaanienkin tuontiin: EU oli varannut uusia markkinoille tulijoita varten kahdeksan prosentin tuontikiintiön.

Kahden miljardin kakku

Euroopan banaanikiistassa on myös kyse kahden miljardin dollarin kakun jakamisesta. Se muodostuu kiintiöbanaanien EU-hintojen ja maailmanmarkkinahintojen välisestä erosta. WTO-sääntöjen vuoksi se menee lähinnä suurille banaaniyhtiöille, kuten Chiquita, Dole, Del Monte ja Fyffes.

Banaanikauppaa seuraavien järjestöjen mukaan Chiquita on taloudellisissa vaikeuksissa ja haluaisi suuremman palan tuosta miljardikakusta. Asiantuntijoiden mukaan malli otettiin maidontuotannosta. Siellä se toimii, kun tulo jakaantuu tuhansille yhtiöille.

Järjestöjen mukaan vaikutusvaltaisimman hedelmäyhtiön mantteli on siirtynyt Chiquitalta Dolelle. Sen plantaaseilla ja alihankkijoilla väitetään olevan Chiquitaakin enemmän parantamista työntekijöiden ja ympäristön kohtelussa.

EEVA SIMOLA
 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!