Kalan kumppanina inkivääri

Ystävämme toi meille Jamaikalta tuliaiseksi inkivääriä. Ihmettelimme mikä ajatus tähän vaaleanruskeaan käppyrään kätkeytyi.

”Se on vaan niin vetävän hyvä mauste ja käy kaikkeen”, ystävä naurahti.

Epäilimme että sen kirpeä maku ei sopisi kesäruokiin.

”Inkivääri edistää hikoilua ja se on hyvä”, ystävä vakuutti.

Sitten hän luetteli koko joukon tämän juurakon lääkinnällisiä ominaisuuksia vatsavaivojen ja synnytyspolttojen hoidosta sydämen ja nivelten vahvistamiseen. Niin, mutta entä mausteena? Ystävä lupasi neuvoa tuoreen inkiväärin käyttöä ihan minkä tahansa ruokalajin elähdyttäjänä.

Mausteyhdistelmissä inkiväärin kitkeryys pehmenee

Niinpä sessio järjestettiin kalan parissa: se on kesäpöytien vakioruoka, mutta inkivääri on sille Suomessa vieras kumppani.

Itämaisissa keittöissä kala ja äyriäiset ovat hyviä tuttuja tämän aromaattisen mausteen kanssa. Se oli tunnettu Kiinassa ja Intiassa jo muinaisina aikoina, ja sen arvellaan olevan kotoisin Kaakkois-Aasiasta. Myös monella muulla alueella inkivääriä käytetään meren elävien mausteena. Se ryydittää herkkuja niin Seychelleillä kuin Karibian saarillakin.

Mutta miten suomalaisten kalojemme herkkä maku kestäisi tämän voimakkaan mausteen? Tähän ystävä tokaisi, että työntäväthän suomalaiset silakkaansa sinappiakin. Sitten hän rauhoitteli meitä selittäen, ettei inkivääriä käytetä yksin, vaan erilaisten kastikkeiden ja mausteyhdistelmien perusmakuna, jolloin sen kitkeryys pehmenee. Tai voi tuoretta inkivääriä käyttää yksinkin esimerkiksi juomien höysteenä.

Epäröintimme mureni sitä mukaa, kun karibialaisen keittiön inkiväärikalojen aromit kutkuttelivat suutamme, ja ajattelimme, että sisäinen lämmike olisikin hyödyksi kesämökin viileillä lautalattioilla ja juhannusyön hytinässä. Niinpä kokeilimme suomalaisesta kalasta erilaisia variaatioita tämän klassisen mausteen seurassa.

Ystävämme kannustamana paistoimme myös suurta erikoisuutta, tuoretta tonnikalaa, jota tosin saa vain harvoilta kalatiskeiltä. Tuore inkivääri on sen sijaan yleisesti saatavilla kautta Suomen.

Mausteisen kalan ruokajuomaksi käy aromikkaasta chardonnay-rypäleestä valmistettu kuiva tai puolikuiva valkoviini. Esimerkiksi Chilen, Australian ja Uuden Seelannin voimakkaan tammiset ja hedelmäiset chardonnayt kestävät inkiväärilatauksen.

Inkiväärisilakat tai -sillit

Uusien perunoiden kanssa maistuvat erilaiset silakat ja sillit. Inkivääri antaa kalalle täyteläisyyttä ja mukavaa imelyyttä. Kokeile tätä reseptiä vaikka ulkolounaalla takapihalla tai mökillä kesätuulen lämmössä.

500 g matjessilliä tai nahattomia silakkafileitä

kastike: 3–4 rkl raastettua inkivääriä 2 murskattua valkosipulin kynttä 1 prk kermaviiliä 2 rkl Dijon-sinappia 2 rkl etikkaa 2 tl suolaa, matjessilliin vähemmän 2 tl sokeria (vähemmän jos olet käyttänyt jotain muuta kuin sokeritonta Dijon -sinappia) rouhittua mustapippuria pari vartta tuoretta tilliä

Matjessilli käy sellaisenaan paloiteltuna.

Silakat: Liota nahattomia silakkafileitä 4–5 tuntia etikkaliemessä (5 dl vettä, 1 dl etikkaa, 1/2 rkl suolaa) ja paloittele sitten sopiviksi haarukkapaloiksi. Sekoita kastikeaineet keskenään, mausta ja lisää tillisilppu. Tarkista maku suolan suhteen. Kaada kastike kalojen päälle vuokaan tai purkkiin, ja anna maustua ainakin vuorokauden yli. Koristele tillillä.

Inkivääri-silakkarullat hapanimelätomaatti-kastikkeessa (4:lle)

Inkivääri, korianteri ja tomaatti ryydittävät silakkarullille hersyviä makuja. Tarjoile silakat bataatti-perunamuusin kanssa, jonka valmistat yksinkertaisesti korvaamalla puolet perunan määrästä oranssilla bataatilla. Maukas ja värikäs ruoka.

500 g silakkafileitä täyte: 1 tlk tomaattimurskaa 1 rkl tomaattipyreetä 2 murskattua valkosipulin kynttä 3 tl raastettua tuoretta inkivääriä 1 nippu tuoretta korianteria 1 tl sokeria suolaa chili- tai cayennepippuria

kastike: tomaattimurskan liemi 1 dl vettä 3 rkl soijaa 3 rkl valkoviinietikkaa 2 rkl sokeria chilipippuria tai cayennepippuria

Siivilöi tomaattimurskasta erikseen liemi. Sekoita täyteaineet keskenään ja freesaa hetken pannulla. Mausta suolalla ja maun mukaan chilipippurilla. Täytä silakkafileet ja rullaa ne tiiviiksi rullaksi vieri viereen vuoalle. Laita kastikeaineet kattilaan ja kiehauta hetken. Mausta pippurilla. Kaada kastike silakkarullien päälle ja kypsennä herkku uunissa 200 asteessa noin 25 minuuttia.

Grillattua kalaa inkivääri-persiljaöljyllä

Mausteöljykastiketta voit ulkona grillatessa käyttää jo kalojen kypsymisvaiheessa; kalan pintaan valeltuna se antaa grillin aromien kanssa upeita makuja. Öljykastiketta kannattaa tarjoilla myös pöydässä, jossa sitä voi lisäillä kalalle ja uuniperunoille. Kastike sopii mainioisti myös kanan- ja possunlihalle. Voit käyttää mitä tahansa kalalaatua, esimerkiksi tuore tonnikala ja lohi sopivat hyvin.

Ulkona grillatessa voit valella mausteöljyä jo grillausvaiheessa, sisällä paistettaessa riittää paistamisen lopussa mausteöljyhuntu kalojen päällä, ja pöydässä sitten lisää.

inkivääri-persiljaöljy: 2 rkl raastettua inkivääriä 1 pieni nippu persiljaa 1 murskattu valkosipulin kynsi 1 limetin mehu 1 tl korianterin siemeniä tai jauhettua korianteria 3 dl öljyä 1 tlk suolaa, tai maun mukaan mustapippuria maun mukaan

Sekoita ainekset monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella pieneksi. Ilman näitä apuvälineitä jauha mausteet ja silppua ainekset pieneksi ja ravistele hyvin öljyn kanssa tasaiseksi seokseksi.

Hedelmät à la Ginger

Makea inkiväärillä maustettu sokeriliemi sukeltaa sukkelasti hedelmien omiin makuihin ja antaa jälkiruualle orientaalin vivahteen. Käytä lempihedelmiäsi ja marjojasi, mielellään tuoreina. Tähän hedelmäsalaattiin voit paloitella esimerkiksi melonia, banaania ja mansikoita.

Inkiväärisokeriliemi: 3 dl hienoa sokeria 3 dl vettä 1–11/2 rkl tuoretta inkivääriä raasteena tai ohuina suikaleina 1 vaniljatanko

Yhdistä kaikki liemiaineet ja keitä liemi. Mitä kauemmin keität, sen paksumpaa liemestä tulee. Mielellään ei kovin paksua kuitenkaan. Asettele hedelmät ja marjat vadille ja valuta jäähtynyt inkivääriliemi päälle. Anna viilentyä tovi jääkaapissa. Koristele hedelmävati sitruunamelissalla.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!