Turvatonta geenimaissia

Sambian hallitus on kieltäytynyt ottamasta vastaan geenimuunneltua maissia Yhdysvalloista ruoka-apuna, vaikka arvioiden mukaan noin kahta miljoonaa sambialaista uhkaa nälänhätä. Yhdysvallat ei kuitenkaan tarjonnut ilmaisia maissisäkkejä vaan halpaa lainaa, jolla Sambia voisi ostaa jyviä ja maissijauhoja Yhdysvalloilta.

Sambialaisten kansalaisjärjestöjen teettämä tutkimus väittää, ettei geenimaissi poistaisi nälkää pitkäksi aikaa, vaan saattaisi tuhota paikallisten pienviljelijöiden elannon. Tutkimuksen mukaan olisi vastuutonta reagoida lyhyen aikavälin nälkään tavalla, joka vaarantaisi maan kestävän maatalouden ja toisi vakavia ongelmia tulevaisuuden ruokaturvalle.

Yhdysvaltain geneettisesti munnellut lajikkeet on patentoitu, ja niiden viljelijät joutuvat maksamaan tekijänoikeusmaksuja. Sambian pienviljelijät pelkäävät joutuvansa maksajiksi, jos muunnellut lajikkeet leviävät vahingossa ja sekoittuvat paikallisiin lajikkeisiin. Sambialaiset siemententuottajat menettäisivät elantonsa, jos ulkomaiset muunnellut siemenet valtaisivat markkinat.

Yhdysvaltain markkinat geenimuunnellulle ruoalle ovat pienet, sillä monet maat eivät halua vastaanottaa näitä tuotteita. Jos geenimuunneltu maissi leviäisi Sambiaan, monet maat eivät ottaisi enää markkinoilleen sambialaista maissia.

Jos tuholaisille vastustuskykyiset maissilajit leviäisivät maahan, syntyisi Sambiaan ennen pitkää kestävämpiä tuholaisia. Tämä johtaisi vahvempien kemikaalien käyttöön.

Ruoka-avulla voidaan tehdä paljon pahaa paikalliselle maataloudelle, jos ei olla varovaisia. Yksikään paikallinen tuottaja ei pysty kilpailemaan ilmaisen maissin kanssa. Jos ruoka-apua jatketaan liian kauan, voidaan päätyä tilanteeseen, jossa kukaan ei enää viljele mitään, ainakaan yhteen satokauteen. Ruoka-apu on tärkeää väliaikaista apua tilanteessa, jossa ihmisiä kuolee nälkään, mutta sillä ei ratkaista pitkäaikaista nälkäongelmaa. Parasta olisi ostaa avustusruokaa mahdollisimman läheltä avuntarvitsijoita.

Sambian naapurimailla olisikin tarjottavana muuntelematonta maissia, jota Sambiaan nyt toivotaan. Jos geenimuunneltua hätäapua kuitenkin otetaan vastaan, sambialaisten järjestöjen mukaan kaikki jyvät tulisi jauhaa maan ulkopuolella, jotteivät geenimuunnellut lajit leviä Sambiaan.

Lehden mennessä painoon geenimuunneltua ruokaa täynnä olevat rekat odottelivat Sambian rajalla. Jos hallitus ei pyörrä päätöstään geeniruoan hylkäämisestä kasvavan paineen alla, autot kääntävät pyöränsä kohti jotain muuta Afrikan maata. Toisaalta lasti kevenee matkan varrella, sillä rajaseuduilla jo myydään laittomasti hankittua geenimaissijauhoa.

Lähde:

What is the Impact of GMOs on Sustainable Agriculture in Zambia (2002), Kasisi Agricultural Training Centre and Jesuit Centre for Theological Reflection

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!