Sovinnon hedelmät

Eteläafrikkalaisen Sun Orange -hedelmätilan toinen perustaja Johnny Ferreira vieraili Suomessa neuvotellakseen reilujen appelsiinien maahantuonnista. Suurtila osallistuu myös Etelä-Afrikan hallituksen maanjako-ohjelmaan.

 

Kuva: Johnny Ferreira. (Kuvaaja: Sofie Jokinen.)

Etelä-Afrikassa valkoinen vähemmistö omistaa yhä 85 prosenttia viljelymaasta. Hallituksen ohjelmalla mustien maanomistusta pyritään lisäämään 30 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä. Sun Orange -tilalla harjoitetaan liikekumppanuutta maanomista­jien ja tilalla työskentelevien välillä: mustat työntekijät muodostavat säätiön ja ostavat osuuden tilan yhtiöstä, jonka jälkeen he valitsevat keskuudestaan edustajat yhtiön hallitukseen.

”Pyrimme siihen, että vuoteen 2012 mennessä 49 prosenttia omistajuudesta olisi työntekijöillä ja 51 minulla ja liikekumppanillani. Tuolloin arvioidaan, onko työntekijöiden pätevyys riittävä tilan hallintaan. Jos näin on, tila siirtyy heille kokonaan”, lupaa Johnny Ferreira, joka perusti suurtilan yhdessä naapurinsa James Hannahin kanssa.

Tällä hetkellä Sun Orange -tilalla työntekijä-osakkeenomistajia on kahdeksan. Viidessä vuodessa osakkaiden määrää pyritään lisäämään 58 pysyvään työntekijään. Tämän lisäksi 350 kausityöntekijää saa nauttia ohjelman hedelmistä, kuten rakenteilla olevasta terveyskeskuksesta.

Reilun kaupan takuu takaa tuotteille vähimmäishinnan, mutta vastapainoksi se velvoittaa tuottajia sijoittamaan osan rahoista yhteisöllisiin projekteihin. Sun Orange -tila aikoo käyttää rahat rakentamalla terveyskekuksen läheiselle köyhien asuin­alueelle, jossa suuri osa työntekijöistäkin asuu. Tulevaisuudessa kaikki alueen asukkaat saavat ilmaista terveydenhoitoa. ”Keskus tulee olemaan yhteisömme loistava jalokivi.”

Luottamus kasvaa vähitellen

Varallisuuden epätasainen jakautuminen aiheuttaa edelleen epävakautta ja turvattomuutta Etelä-Afrikassa. Maanjako-ohjelma on eräs keino tasapainottaa valtasuhteita ja vakauttaa oloja. Kuitenkin vain harvat valkoiset maanomistajat ovat lähteneet ohjelmaan mukaan.

”Suurin osa tiloista on perinteisiä, konservatiivisia maatiloja. Sun Orangen kaltaiset kaupalliset, suuret tilat ovat valmiimpia muutokseen.” Myös tilan työntekijöiden on ollut vaikea uskoa uudistukseen: ”He suhtautuivat ohjelmaan ensin epäillen, mutta koulutuksen ja tiedon lisääntymisen kautta asenteet ovat muuttuneet.”

Mutta miksi valkoinen Johnny Ferreira haluaa luopua vähin erin tilansa omistuksesta? Ferreira väistää kysymyksen henkilökohtaisen tason taitavasti. ”Näemme sen tarpeelliseksi liikekumppanini kanssa. Nopeasti kehittyvässä yhteiskunnassamme hyvä henkilöstöpolitiikka ja työntekijöiden motivointi omistajuudella ovat hyviä kilpailuvaltteja.”

Tällä hetkellä Suomessa myytävät reilun kaupan appelsiinit tulevat Egyptistä, jossa satokausi loppuu keväällä ja alkaa uudelleen vasta myöhäissyksyllä. Etelä-Afrikka tarjoaisi appelsiineja myös kesällä. Suomi on yksi pilottimaista, joissa testataan upouusien reilujen appelsiinien menekkiä.

Ilmestynyt Kumppanissa 2/2004

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!