YK paarusti kohti maailmaa ilman köyhyyttä

YK:n köyhyyskokous jäi laihaksi kuin silakkapohjainen jouluruoka, mutta kuultiin kokouksessa lupaaviakin uutisia.

 

 
Kuva: Tunnelmia YK-kokouksesta New Yorkista. (Kuvaaja: Mika Railo)

 

New Yorkissa syyskuussa pidetystä YK:n huippukokouksesta piti tulla suuri “köyhyyskokous”, jossa otettaisiin päättäväisiä askelia köyhyyden puolittamiseksi. YK:n pääsihteeri Kofi Annan julkaisi maaliskuussa kunnianhimoisen toimintaohjelman hyvinvoinnin, ihmisoikeuksien ja turvallisuuden edistämiseksi. Ohjelma sisälsi runsaasti käytönnön toimia, joilla olisi voitu varmistaa, että vuonna 2000 sovitut niin sanotut vuosituhattavoitteet saavutetaan.

Kokous kuivui kuitenkin valmisteluvaiheessa jäsenmaiden riitelyksi muun muassa turvallisuusneuvoston kokoonpanosta. Erityisesti Yhdysvaltain viime hetkellä esittämä yli 200-kohtainen muutosesityslista teki neuvotteluista erityisen vaikeita.

Lopulta jäsenmaat eivät kyenneet sopimaan uusista toimenpiteistä. Kokouksen antia tarkasteltaessa näyttää selvältä, että suurimmassa osassa Afrikan kaikkein köyhimpiä maita kunnianhimoiset vuosituhattavoitteet jäänevät saavuttamatta.
Lupaavia lupauksia

Samalla kun eteneminen yhteisellä rintamalla takkuili, ilmoittivat yksityiset ihmiset ja yksittäiset maat aloitteista ja ideoista köyhyyden poistamiseksi.

Yksi heistä oli Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton, joka piti New Yorkissa kutsuseminaarin korkea-arvoisille vieraille kuten Tony Blairille ja Jordanian kuninkaalle Abdullah II:lle.

Päivän seminaarissa keskusteltiin Clintonin ideoimasta uudesta hankkeesta, joka keskittyy muun muassa köyhyyden, ilmastonmuutoksen ja uskonnollisten konfliktien lievittämiseen. Clinton ilmoitti hankkeen saaneen lahjoituksina jo 300 miljoonaa dollaria. Kokeneena lupausten kuuntelijana Clinton oli vaatinut jokaiselta lahjoittajalta kirjallisen vakuutuksen, että nämä tulevat pitämään kaikki antamansa lupaukset.

Toinen ennakkoluuloton aloitteentekijä oli Chile, joka aikoo ottaa ensi vuoden alusta käyttöön kahden dollarin suuruisen lentoveron. Se peritään jokaiselta Chilestä lähtevältä matkustajalta.

Chile ilmoitti aikomuksestaan tiedotustilaisuudessa yhdessä Brasilian, Ranskan ja Saksan kanssa. Idea on osa Brasilian ja Ranskan presidenttien aloittamaa hanketta, jossa on tutkittu niin sanottuja “innovatiivisia rahoituslähteitä”. Näistä toivotaan apua perinteisen verovaroilla rahoitettavan kehitysavun rinnalle.

Tiedotustilaisuuteen osallistuneet EU-maat olivat huomattavasti epämääräisempiä omista aikeistaan.

Presidentti Tarja Halonen piti New Yorkissa suomalaisille toimittajille tiedotustilaisuuden, jossa hän selvitteli Suomen myönteistä kantaa kokouksen lopputulokseen. Presidentti piti kokouksen lopputulosta hyvänä, kun sitä verrataan muutamaa viikkoa ennen kokousta vallinneeseen neuvottelutilanteeseen.

“Vaikka kaikista uudistuksista ei vielä päästykään yksimielisyyteen, on YK jälleen yhtenäinen. Aseistariisunnasta ja ihmisoikeuksista sopiminen YK:n yleisistunnossa tulee olemaan kuin pitkän matkan juoksu, mutta mahdollista”, totesi presidentti.

Myös Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin puhe kokouksen avajaispäivänä yllätti monet vahvalla sitoutumisellaan köyhyyden vähentämiseen.

Kuva: Bob Geldof antoi kokoukselle arvosanan neljä. (Kuvaaja: Mika Railo)
Bob Geldof antoi kokoukselle arvosanan neljä.

“Oli miellyttävä yllätys kuulla Bushin sitoutuvan niin voimakkaasti vuosituhattavoitteisiin, kun vielä kuusi viikkoa sitten ei ollut varmaa, ovatko amerikkalaiset koskaan edes kuulleet koko sanaa”, letkautti irlantilainen rockmuusikko Bob Geldof, joka on ajanut aktiivisesti köyhyyden vähentämistä.

Geldofin yhdessä Tony Blairin kanssa pitämän lehdistötilaisuuden aihe oli rikkaiden maiden G8-ryhmän lupaukset noin 40 miljardin dollarin suuruisista velkamitätöinneistä, joista ryhmä sopi kokouksessaan Skotlannin Gleneaglesissa kesäkuussa.

“Jos Gleneaglesin lupauksia ei pidetä, meillä ei ole mitään mahdollisuuksia saavuttaa vuosituhattavoitteita”, summasi Geldof ytimekkäästi.

Kun Guardian-lehden toimittaja kysyi Geldofilta kouluarvosanaa YK:n kokoukselle, rocktähti kiemurteli hetken, vilkaisi sitten vieressä istuneeseen Blairiin ja tokaisi:

“En ole kovin innoissani tästä lopputuloksesta. Tiedän, että mun ei pitäisi livetä riveistä, mutta en mä voi. Olkoon nelonen!”

Geldof kieltäytyi kuitenkin nimeämästä syyllisinä pitämiään maita, vaikka häneltä sitä erikseen tivattiin. “Tämä on meille kaikille yhteinen häpeä”, hän vastasi.

Tyylilleen uskollisena innostuneesti esiintynyt Blair vakuutti panevansa tulevan syksyn aikana pystyyn “jättiläismäisen tappelun”, jotta velkojen mitätöinnistä pidetään kiinni.

“Emme pysty poistamaan köyhyyttä yhdessä yössä. Se on pitkä prosessi, ja edessä on tärkeitä virstanpylväitä. Ensimmäinen on Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston vuosikokous lokakuussa ja seuraava Maailman kauppajärjestön ministerikokous Hong Kongissa joulukuussa. Nämä kokoukset tulevat olemaan kansainvälisen yhteistyön testi siitä, miten se pystyy vastaamaan köyhyyden vaatimuksiin”, sanoi Blair.

Velkojen mitätöintien käytännön työ jää Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston hoidettaviksi. Huhujen mukaan helpotuksia vastustetaan raivokkaasti laitoksissa.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 10-11/2005

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!