Näkökulmat

Kullanarvoinen kumppani

 

 
Kuva: Sini Kuvaja. (Kuvaaja: xxx_nimi_tähän)

 

Luotettava, tasa-arvoinen, rehellinen, kommunikointitaitoinen, kykenee sitoutumaan. Tämä toivomuslista voisi olla deitti-ilmoituksessa, jossa etsitään puolisoa tosimielellä.

Vaan ei ole.

Työpaikkailmoituksessa näistä adjektiiveista löytyisi korkeintaan luotettavuus, mutta muitakin yllä mainittuja asioita työnhakijalta edellytettäisiin. Vastaavat asiat voisivat nousta esiin, jos kysyttäisiin, millainen on hyvä ystävä.

Lista on kuitenkin paperista, jossa pohditaan kumppanuutta pohjoisen ja etelän järjestöjen tai muiden toimijoiden välillä – eli vaikka suomalaisen ja vietnamilaisen ammattikoulun yhteistyötä.

Lista syntyi, kun alettiin pohtia laadukkaan kehitysyhteistyön kriteereitä. Joukko järjestöaktiiveja tuli siihen tulokseen, että yhteistyö on ennen muuta kumppanuutta. Tämän lehden nimi ei ole sattumaa eikä sekään, että Kepan kehitysyhteistyöpalkinnon nimi on Kumppanuus-palkinto.

Millä tavalla suomalaiset voivat sitten olla vaikka namibialaisten kumppaneita? Kriitikot kysyvät, mitä kumppanuutta sellainen on, jossa toisella on rahaa ja toisella ei. Vaikka kumppanuus on vaikeaa, siihen pitää silti pyrkiä. Esimerkiksi monille aasialaisille järjestöille on turha itsepäisimmänkään ulkomaalaisen edes yrittää sanella yhteistyön ehtoja. Eräskin indonesialainen järjestö torjui hollantilaispoppoon projektirahat näiden ylimielisen asenteen vuoksi.

Kepan Kumppanuus-palkinnosta kisaa tänä vuonna kolme järjestöä. Niillä on paljonkin sanottavaa hyvästä yhteistyöstä. Kehitysmaayhdistys Pääskyjen kaikki toiminta Intiassa on syntynyt paikallisten ihmisten aloitteesta. Pääskyjen kumppani VCDS taistelee kastisortoa vastaan ja pitää suomalaiset ystävänsä tietoisina ihmiskunnan enemmistön todellisuudesta. Yhteistyö on jatkunut jo yli 20 vuotta, eikä kukaan näe mitään syytä keskeyttää yhteistä matkaa.

Fidan nuorisohankkeessa kuljettiin aluksi tansanialaisten nuorten keskuudessa kuunnelleen heidän haaveitaan ja ongelmiaan. Tämä lähestymistapa on niin kaukana vanhan ajan kehitysapumallista, että vanhan polven tansanialaiset päivittelivät Fidan työntekijöiden ”mitään tekemättömyyttä” eli yhdessä nuorten kanssa tekemistä ja olemista. Nuorten elämään tutustumisella luotiin työlle vahva perustus. Nuorten toiveista on syntynyt koulutuksen ja harrastusten keskuksia, joista nykyään kaikki yhtä lukuun ottamatta toimivat täysin tansanialaisten itsensä pyörittäminä ja rahoittamina.

Turun ammatillisten opettajien hankkeessa tavoitteena on molemminpuolinen oppiminen niin Vietnamissa kuin Suomessakin. Yhteistyöhön on otettu mukaan yritykset ja kansalaiset molemmissa maissa, ja erityisen panoksen ovat antaneet Suomessa asuvat vietnamilaissyntyiset maahanmuuttajat. Yhdessä on rakennettu vietnamilaisesta tekniikan oppilaitoksesta alueen mallikoulu.

Millainen kumppani sinä olet tänään – siipallesi, ystävällesi tai maailman köyhälle enemmistölle?

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 6-7/2005

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!