Tunnustakaamme ekologiset syntimme

En aio hankkia lapsia, ja kyllä tämä pallo kasassa pysyy niin kauan kuin minä elän. Näin tokaisi kollega vuosien takaa (ja ajalta ennen Kepaa) perustellessaan, miksei viitsinyt kierrättää jätteitä. Kuuntelin suu auki. En tiedä, olinko hämmästyneempi hänen itsekkyydestään vai rehellisyydestään.

Tänään osaisin jotain hänelle vastatakin. Ympäristön tilasta kun kannattaa välittää ihan itsekkäistä syistä.

Ihmiset käyttävät kasveja hyödykseen hyvin monipuolisesti: ravinnoksi, rehuksi, mausteiksi, lääkkeiksi, hyönteismyrkyiksi, erilaisiksi raaka-aineiksi, väriaineiksi ja niin edelleen. Vaikka kemistit kykenevätkin korvaamaan monet luonnon raaka-aineet keinotekoisilla aineilla, kasveja tarvitaan päivittäin ravinnoksi. Eikä lääketeollisuudessa pystytä korvaamaan synteettisesti kaikkia kasvirohtoja.

Egoistille voisikin perustella luonnon monimuotoisuuden tärkeyttä vaikka sillä, että luonnosta saattaisi löytyä lääke häntä tulevaisuudessa uhkaavaan sairauteen. Tai että hänen lempikalaravintolaansa on turha enää mennä, mikäli ryöstökalastus on tappanut kalat sukupuuttoon.

Mutta mitä vastata jälkipolville, kun he kyselevät, miksemme tehneet mitään silloin, kun ilmastonmuutos oli vielä pysäytettävissä? Miksemme pysäyttäneet lajikatoa? Tällä hetkellä yli 12 prosenttia maailman kasvilajeista on uhanalaisia, ja jatkuva elinympäristöjen häviäminen uhkaa kiihdyttää sukupuuttotahtia entisestään. Jopa puolet maailman eläin- ja kasvilajeista on vaarassa hävitä.

Yksittäinen ihminen yrittää vaikuttaa omien kulutustottumustensa kautta, mutta se ei ole helppoa. Ekologinen jalanjälki -laskuri muistuttaa ikävästi siitä, kuinka kaukana on kestävästä tasosta, vaikka yrittäisikin kierrättää, valita ekosähköä, syödä kasviksia ja välttää autoilua. Suomalaisessa yhteiskunnassa on vaikea elää ympäristöä kunnioit­taen.

Internetiin voisi tehdä huonoa omatuntoa poteville automaatin ekosyntien tunnustamista varten. Sivusto voisi ohjata lentokoneella huristelleet maksamaan lentoveron ilmastonsuojelun hyväksi tai istuttamaan puita. Turhasta shoppailusta henkistä krapulaa poteva voisi mennä lajittelemaan kierrätystavaraa muutamaksi tunniksi.

Leikkimielisille voisi laatia oman sivuston, jossa voisi kerätä pisteitä hyvistä ympäristötöistä. Kuten vaikka näiden asioiden muistuttamisesta poliitikoille eduskuntavaalien lähestyessä.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 12/2006

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!