Roskasta "muotivaatteiksi"

Argentiinalainen Álvaro Gorbato kapinoi kulutusyhteiskuntaa vastaan kutomalla jätteistä vaatteita.

roskavaatemies, ihka oikea (Kuva: Johanna Pohjola)Álvaro Gorbata ja muovipussihousutMuotitakki muovipusseista, taskut punaisesta sipuliverkosta. Pusakka pukupussista, kaulus pulloetiketeistä ja napit peltipurkkien sulkijoista. Hame kirjavista pussinsuikaleista ja lopuksi kaulaan vielä asukokonaisuuteen sopiva koru suihkuverhosta.

Argentiinalaiselta Álvaro Gorbatolta, 34, eivät ideat lopu, kun kyseessä on jätteiden kirjava maailma. Hän valmistaa vaatteita Buenos Airesin rannikolla keräämistään roskista. Kyseessä on viesti kulutusyhteiskunnalle.

”Haluan kiinnittää ihmisten kollektiivisen huomion ympäristöön. Nykyään kulutetaan päättömästi, muttei oteta huomioon seurauksia. Viesti on naiivi kuten taiteilijoilla yleensäkin, mutta sille on paikkansa.”

Jaloja avaruusolioita

Gorbaton roskavaateprojekti kulkee nimellä Extraterrestres Bondadosos – Jalot avaruusoliot. Tarkoitus on innostaa rannikolla viikonloppuvapaitaan viettäviä kaupunkilaisia mukaan keräämään roskia. Jätevaatteisiin pukeutuneet projektityöntekijät kertovat tulevansa toiselta planeetalta, joka on puhdas ja saasteeton. Päivittäin mukaan intoutuu kymmenkunta vapaaehtoista, enimmäkseen lapsia.

”Rannalla on hyvin erilaisia ihmisiä. Jotkut tulevat vain pussailemaan ja viettämään päivää, ja vapaaehtoisten hankkiminen on välillä hankalaa”, Gorbato kertoo.

Roskamiehen kiinnostus kierrätykseen syttyi hänen opiskellessaan mediataidetta ja valokuvausta Lontoossa. Kämppäkaveri kierrätti kaiken mahdollisen, mikä oli argentiinalaisesta ennennäkemätöntä. Varsinainen herätys tapahtui kuitenkin vasta myöhemmin, vuonna 2001.

”Tietoisuus iski eräänä päivänä kuin salama kirkkaalta taivaalta. En enää pystynyt heittämään kaikkia roskia yhteen kuten Argentiinassa on tapana: viinipullo, maitopurkki, makkaranjämät ja hedelmänkuoret samaan pussiin.”

Gorbato alkoi erotella jätteensä ja varastoi talteen epäorgaanisen materiaalin. Pian hän valokuvasi itseään jätekokoelmiensa keskellä. Syntyi valokuvanäyttely, jonka kierrätykseen kehottavat, isot kuvat oli ripustettu julkiseen tilaan siten, ettei niitä voinut ohittaa katsomatta.

Taiteilijan tarkoitus on tehdä roskasta esteettistä ja epämuodikkaasta muodikasta.

”Haluan saada ihmiset koukkuun esteettisin keinoin. Estetiikka herättää kiinnostuksen, jonka avulla välitän viestini.”

Muoti kyseenalaiseksi

Roskavaateprojekti sai alkunsa spontaanista ideasta osallistua Buenos Airesin muotiviikoille, joihin pääsi mukaan erilaisia luovia, muotiin liittyviä tapahtumia. Vaatteet ommeltiin kaveriporukalla kärsivällisenä käsityönä. Langalla, teipillä ja erikoisliimalla liitetyt pinnat viimeisteltiin muovikelmulla, jotta vaatekappaleet pysyisivät varmemmin koossa. Sisällys vahvistettiin kankailla.

Gorbato halusi ehdottomasti toteuttaa projektinsa varakkaan väestön asuinalueella.

”Suurin osa jätteistä syntyy rikkaiden puolella, mutta roskat viedään köyhien alueelle”, hän sanoo.

Gorbatolta kysytään usein, onko roskavaatteille suunnitteilla oma vaatemerkki. Kyseessä on kuitenkin vain koe. Sitä paitsi mies kyseenalaistaa vaatteet ja muodin täysin.

”En välitä vaatteista enkä ymmärrä muodin päälle. En ymmärrä, miksi vaatekauppoja ja vaatteita täytyy olla niin valtavasti. Sanon roskavaatteillani myös, että muoti on roskaa.”

Seuraavaksi argentiinalainen suunnittelee tilataideteosta, jota varten hän tarvitsee 800 kuutiometriä jätteitä. Roskamies kyseenalaistaa itse hankkeensa ekologisuuden.

”Onhan se kallista, mutta rahaa syydetään turhempaankin. Uskon, että viesti välittyy helpommin julkisessa tilassa kuin suljetuissa taidegallerioissa. Pienellä ei ole samanlaista vaikutusta kuin massiivisella.”

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 2/2006

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!