Myytin ystävä

"Kohtalo halusi, että Ernesto kuolisi nuorena ollakseen tänä päivänä kuka on", sanoo Che Guevaran lapsuudenystävä Carlos "Calica" Ferrer. Hän on kirjoittanut kirjan siitä, miten Ernestosta tuli Che, Kuuban vallankumoustaistelija.

Carlos "Calica" Ferrer (Kuva: Javier Cuevas) Carlos ”Calica” Ferrer.

Ernesto ”Che” Guevaran lapsuudenystävä Carlos ”Calica” Ferrer kirjoitti kirjan Erneston muutoksesta Cheksi. Hän tuo lisänsä vallankumoussankaria koskevaan myyttiin.

Kreikkalaisessa mytologiassa Proteuksella on kyky nähdä tulevaisuuteen ja vaihtaa muotoaan. Tässä tapauksessa meitä kiinnostaa muutos, siirtymä muodosta toiseen. Muutos, jossa menneisyys ja tulevaisuus sekoittuvat ja juontuvat yhteen. Tieto Proteuksen menneisyydestä auttaa ymmärtämään hänen tulevaisuuttaan. Näin muistoista tulee erittäin arvokkaita niille, jotka haluavat tietää hahmon salaisuudet.

Ernesto ja Calica tunsivat toisensa, koska heillä oli yhteinen lapsuus Alta Graciassa, Cordoban kaupungissa. Nuorina he asuivat muutaman korttelin päässä toisistaan Palermon kaupunginosassa Buenos Airesissa.

Carlos ”Calica” Ferrer muistaa yhä Erneston äidin Celian rukousmaisen pyynnön Retiro de Belgranon asemalla junan lähtiessä kohti Boliviaa: ”Pidä hyvää huolta Ernestitosta”. Se oli ominainen pyyntö äidiltä, joka ei hyväksynyt poikansa vaeltavaa kohtaloa. Erneston matkatoveri Calica tunsi melkein luvanneensa.

”Kun näin Moottoripyöräpäiväkirjan elokuvaversion, liikutuin Celian pyytäessä samaa Alberto Granadokselta, jonka kanssa Ernesto toteutti ensimmäisen matkansa”, Ferrer muistelee.

1950-luvun turhautunut lääketieteen opiskelija on nykyään eläkkeellä liiketoimista. Hän ei kuitenkaan koskaan jää eläkkeelle ystävänsä muistamisesta.

”Minkälaisesta pojasta minun pitikin huolehtia!” hän nauraa.

Calica halusi toteuttaa alkuperäisen matkasuunnitelman ja jatkoi matkaa Venezuelaan. Hän erosi lapsuudenystävästään Ecuadorin Guayaquilissa, sillä Ernesto taivuteltiin mukaan Jacobo Arbenzin vallankumoukseen Guatemalaan. Calicaa suunnitelmien muutos ei aluksi haitannut.

”Suutuin vasta, kun Ernesto lähetti minulle sähkösanoman Quitoon: ’Banaanilaiva on saapunut. Matkustamme Gualolla’. Gualohan oli United Fruit Companyn laiva!”

Ferrer puolustaa ystävänsä myyttiä intohimoisesti. Hän on valmis puolustamaan tämän jokaista päätöstä.

”Kohtalo halusi, että Ernesto kuolisi nuorena ollakseen tänä päivänä kuka on.”

Näin Calican muisti rakentaa Proteuksen uudelleen. Tapahtuu muutos, joka tekee tavallisesta ihmisestä kuten Ernestosta myytin. Proteus lakkaa olemasta tavallinen ihminen ja siirtyy rooliin, jonka historia oli hänen tiensä päähän määrännyt. Kuubassa Ernestoa odottivat vallankumouksen comandanten puku ja nimi Che.

Carlos ”Calica” Ferrerin kirja ”De Ernesto al Che” julkaistiin Argentiinassa viime marraskuussa. Kirja kertoo nuorukaisten ystävyydestä ja seikkailuista matkalla Latinalaisen Amerikan halki 1953-54. Kyseessä oli Guevaran toinen mantereen laajuinen matka, jolta hän päätyi Kuubaan ja lopulta Boliviaan, jossa kuoli vuonna 1967. Ferrer ei tavannut ystäväänsä enää sen jälkeen, kun erosi tästä Guayaquilissä 1954.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 6-7/2006

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!