Kaikki alkaa siemenestä

Intialainen fyysikko, ympäristöaktivisti ja naisten asian ajaja Vandana Shiva tunnetaan ponnistuksistaan Intian maanviljelijöiden ja vähäosaisten hyväksi. Kymmeniä artikkeleita ja kirjoja aiheesta kirjoittanut Shiva toimii myös aktiivisesti sen puolesta, että intialainen perimätieto säilyisi intialaisten käytössä.

Vandana Shiva (Kuva: Samuli Siirala) ”Maapallon demokratiaan tarvitaan viisi elementtiä. Ne ovat siemen, vesi, maa, metsät ja ruoka”, sanoo Vandana Shiva.

Suomessa toukokuussa vieraillut Vandana Shiva on saanut polvilleen niin maailman ympäristöaktivistit kuin monikansallisten yritysten johtajatkin. Eri syistä tosin. Ympäristön ystävät kunnioittavat Shivaa, yhdysvaltalaisen biotekniikkayhtiö Monsanton ja jättiyhtiö Coca-Colan kaltaiset yritykset taas pelkäävät Shivan toimia niiden epäeettisen liiketoiminnan suitsimiseksi.

Ympäri maailmaa ja Intiaa matkusteleva Shiva lähtee liikkeelle yleensä vain kutsuttaessa. Kysytty vieras pyrkii säilyttämään tasapainon matkustamisen ja paikallaan pysymisen välillä. Intiassa hänet saa useimmiten liikkeelle maanviljelijöiden ahdinko. ”Esimerkiksi tsunamin jälkeen menin tapaamaan hyökyaallosta kärsineitä maanviljelijöitä ja antamaan heille tukeni. Meidän on mentävä paikkoihin, joissa meitä tarvitaan.”

”Patenttikysymys on ainoa asia, jonka olen omasta aloitteestani vienyt paikallisten tietoon”, kertoo Shiva ja viittaa yrtteihin, siemeniin ja niihin liittyvän perimätiedon patentointiin. ”Matkustan paljon Monsanton kaltaisten yritysten takia. Ne vaikeuttavat intialaisten elämää patentoimalla intialaista perimätietoa ja omimalla sen.”

”Monsanton kaltaiset yritykset myyvät muunneltuja siemeniä, jotka eivät tuota toivottua satoa. Maanviljelijät menettävät satonsa, velkaantuvat ja tekevät epätoivoissaan itsemurhia. Intiassa tehdyn tutkimuksen valossa maan hallituksen on täytynyt myöntää, että kymmenet tuhannet viljelijät ovat kokeneet tämän kohtalon”, Shiva toteaa.

Innostuu ja innostaa

Vandana Shiva on mukaansatempaava esiintyjä ja puhuja. Hänen kätensä heiluvat, eikä sanoja tarvitse tapailla. Aktivisti on tottunut puhumaan – eritoten monikansallisten yhtiöiden tuottamasta tuskasta Intiassa.

Suuryritysten aiheuttamasta ahdingosta ja eettisesti arveluttavasta toiminnasta puhuminen kuuluu Shivan toimintaan. Asioiden julkituominen tuo intialaisten maanviljelijöiden asemalle kansainvälistä huomiota, mikä osaltaan takaa Shivalle vaikutusvaltaisiakin kuulijoita ja siten mahdollisuuden vaikuttaa.

Vaikka osa puheesta onkin kymmeniä kertoja toistettua, suhtautuu Shiva ajamiinsa asioihin intohimoisesti. Hänestä kertovassa Bullshit-dokumentissa Shivan silmät kirkastuvat, kun hän esittelee perustamallaan Navdanya-luomumaatilalla kasvatettavia ja säilöttäviä siemeniä. Siemenistä kysyttäessä Shiva toteaa: ”Siemen on elämän ensimmäinen linkki. Siitä kaikki alkaa.”

Dokumentissa Shivaa köyhyyden edistämisestä syyttävä mies antaa Shivalle kaksi lehmänlantakasaa, Bullshit-palkinnon.

”Joku saattaisi loukkaantua eleestä, mutta koska lehmä on intialaisille pyhä eläin ja sen tuottama lanta elintärkeää maanviljelylle, otan palkinnon kunnianosoituksena”, nauraa Shiva.

Vaikka Shivaa arvostetaan, on hänen työllään myös epäilijöitä. ”Minulla ei ole aikaa käsitellä itseäni koskevaa kritiikkiä arvostelijoideni kanssa”, toteaa kiireinen aktivisti.

Ajattele globaalisti, toimi paikallisesti. Shivaa Suomessa haastatelleet toimittajat saivat häneltä käyntikortin sekä kutsun tulla Intiaan ja Navdanyaan tutustumaan. Kun toimittajat intoilivat puun istuttamisesta Intiaan, totesi Shiva: ”Ensimmäiseksi puun voisi istuttaa tänne.”

Viisi elementtiä

Vandana Shiva (Kuva: Samuli Siirala)”Boikotti on hyvä keino vaikuttaa epäoikeudenmukaisuuteen, mutta älkää boikotoiko intialaisia yrityksiä”, opastaa Shiva.

Vandana Shivan mukaan Earth Democracy – maapallon demokratia – muodostuu viidestä elementistä, jotka ovat siemen, ruoka, vesi, maa ja metsät. Tai oikeastaan ihmisten vapaus käyttää niitä. ”En pidä työtäni vain ympäristöaktivismina vaan myös maapallon demokratiana, joka tarkoittaa oikeutta olla – kaikille lajeille. Oikeutta luonnon antimiin, veteen, ruokaan ja puhtaaseen ilmaan. Kun Lähi-idässä taistellaan öljystä, käydään Intiassa taistelua vedestä.”

Kun Länsi-Intiassa Rajastanin maakunnassa sijaitsevasta Banasjoesta ruvettiin siirtämään vettä Jaipurin ja Ajmerin kaupunkeihin, nousivat maanviljelijät vastustamaan hanketta. ”Maanviljelijät vastustivat veden viemistä, ja heidät ammuttiin kuoliaaksi”, kuvailee Shiva suuryritysten yksityistämishankkeita vastustavien paikallisten tilannetta alueella.

”Vesidemokratia. Maapallolla on tarpeeksi vettä, mutta vettä on myös käytetty väärin. Intian kaltaisilla mailla vettä on niukasti, ei sitä ole enää varaa käyttää väärin.”

Shiva viittaa muun muassa Coca-Cola Companyn Intiassa sijaitseviin tehtaisiin, joissa käytetään surutta pohjavettä maailmankuulun limonadin valmistukseen. Jättiyhtiön kanssa taisteluun on hyvä syy.

”Tarvitsemme jokaisen vesipisaran, jotta edes Intian asukkaiden perustarpeet täyttyisivät”, kiteyttää Shiva. ”Veden määrä Intiassa on laskenut puoleen siitä, mitä se oli kymmenen vuotta sitten.”

Kun Intiaan rakennetaan lisää teitä, patoja ja kaivoksia, kärsivät maalla asuvat ja maata viljelevät köyhät intialaiset. ”Intiaan tulee jatkuvasti yrityksiä ulkomailta. Yksi suurimmista kysymyksistä on maan haltuunotto. Maalaisten maita viedään isompien kaupunkien, pääkonttorien ja yritysten rakentamiseen.”

Boikotoikaa, mutta harkiten

”Globalisaatio levittää ongelmallista kuvaa siitä, että kaikessa on kyse markkinoista. Yritykset tarvitsevat maata tehtaidensa ja yritystensä pyörittämiseen, jolloin maiden hallituksia käytetään hyväksi maalaisten maiden ottamiseksi haltuun. Koska he eivät halua luopua maistaan, käyttää Intian hallitus armeijaa ja poliisivoimia apuna”, toteaa Shiva.

”Intian perustuslain mukaan ihmisillä on oikeus kieltäytyä luovuttamasta maitaan. Mutta globaali talous ei enää tunnista perustuslakeja.”

”Ihmisillä on nälkä, koska he eivät pääse käsiksi ruokaan. Vaikka he itse viljelisivät sitä, täytyy heidän myydä kaikki kasvattamansa ruoka pystyäkseen itse ostamaan lisää viljeltävää. Taloudellinen hyväksikäyttö aiheuttaa intialaisten maanviljelijöiden ahdingon, jossa osa päättää riistää itseltään hengen. Tämä taas osaltaan aiheuttaa nälkää, kun velat jäävät perheen maksettavaksi.”

Asioiden muuttamiseksi Shiva kannustaa kuluttajia boikotoimaan epäeettisesti toimivia yrityksiä. ”Boikotteja pitäisi olla, mutta kuluttajien tulee tietää, miksi ja mitä boikotoida. Suomalaisten järjestöjen ja liikkeiden tulisi olla yhteydessä intialaisiin järjestöihin ja ottaa selvää, mitä tuotteita ja yrityksiä pitäisi välttää.”

Intian ja intialaisten tuotteiden boikotoiminen ei suinkaan ole vastaus, koska se vaikuttaisi Intian pieniin tuottajiin. ”Boikotoikaa esimerkiksi Tescoa ja muita suuryrityksiä, jotka ovat olleet aiheuttamassa intialaisten maiden haltuunottoa.”

Ratkaisu köyhyyteen

Vuonna 1982 Shiva perusti tieteeseen, teknologiaan ja ekologiaan paneutuvan tutkimuslaitoksen, jonka yksi hanke oli luomutila Navdanya. Sittemmin maatilasta tuli tärkeä keino oppia, opettaa ja tutkia ekologista maanviljelyä, kestävää kehitystä ja maapallon demokratiaa sekä toimia niiden puolesta. Tilalla tuotetaan ja säilötään intialaisia siemeniä, kasveja ja yrttejä. Navdanyan tarkoitus on myös valistaa ekologisen maanviljelyn ja intialaisen perimätiedon tärkeydestä.

”Ainoa tapa ruokkia maailman ihmiset ja poistaa nälkä on ekologinen maanviljely. Se saavutetaan resursseja jakamalla. Esimerkiksi tietoa ja siemeniä vaihtamalla, kuten intialaiset maanviljelijät ovat kautta aikojen tehneet. Heillä pitäisi olla oikeus säästää ja viljellä siemeniä.”

Shivan mukaan on mahdotonta estää puolta maailmaa olemasta nälkäisiä, niin kauan kuin viljelyä epäekologisesti ja huonoilla siemenillä jatketaan. Oikeanlaisella eli ekologisella maanviljelyllä on mahdollista poistaa nälkä kokonaan maailmasta.

Hän kiteyttää naisten ja miesten välisen eron maanviljelyssä: ”Kun maata viljellään kemikaalien avulla, tekevät sen miehet. Kun maata viljellään ympäristöystävällisesti, tekevät sen naiset.”

Shiva ja naiset

Navdanya-tila tähtää luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen ja puolustaa maanviljelijöiden oikeuksia. Tilalla tehdään myös paljon tutkimusta. Navdanyassa tutkitaan muun muassa veden vähenemisen vaikutuksia intialaisten naisten elämään.

”Veden huvetessa sitä joudutaan hakemaan alati kauempaa, pitempien matkojen takaa, jolloin veden niukkuus vaikuttaa suoraan naisten arkeen”, kertoo Shiva, joka on todennut, että naiset tekevät 70 prosenttia maanviljelyyn liittyvistä töistä. ”Mitä siemeniin, niiden säilyttämiseen ja käsittelemiseen tulee, on se naisten työtä. Siemeniin liittyvä tieto tulee suurimmaksi osaksi naisilta.”

”Coca-Cola perusti tehtaan Keralan Plachimadaan, jonka pohjavesi alkoi ehtyä ja kaivot saastua. Pian paikalliset naiset alkoivat protestoida. Vastarinnan aloitti yksin Mylamma-niminen nainen.” Tehdas on ollut suljettuna vuodesta 2004 saakka. ”Naiset kantavat vettä, joten he myös reagoivat sen vähenemiseen.” Vaikka paikalliset puolustavat itse omia oikeuksiaan, tuo Vandana Shivan läsnäolo julkisuutta ja turvaa.

Hän tietääkin arvonsa intialaisen väestön ja Coca-Colan kaltaisten suuryritysten välisissä yhteenotoissa. ”Annan tukeani ihmisille eri puolilla Intiaa menemällä konfliktialueille. Jos kyse olisi vain paikallisyhteisöiden kamppailusta suuryrityksiä vastaan, ei heidän uhkailunsa tai tappamisensa herättäisi keskustelua. Jos minä menen paikalle, varovat yritykset tekemästä mitään, koska tapahtumat saavat heti enemmän julkisuutta.”

Tekeekö köyhien puolestapuhuja muutakin kuin taistelee suuryrityksiä vastaan? Vandana Shiva viettää aikaansa perheensä maatilalla uusia tempauksia suunnitellen ja kirjoja kirjoittaen. Sen lisäksi on vielä jotain. ”Minulla on kaunis 25-vuotias poika, joka on salainen elämäni”, vastaa Shiva melkein kuiskaten.

 

Julkaistu Kumppani-lehdessä 8/2006

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!