Zimbabwe taistelee solidaarisuuden turvin

Zimbabwen ay-liike suunnitteli yleislakkoa huhtikuun 2007 alkuun. Lakko kritisoi maan jatkuvaa köyhtymistä ja työttömien määrää. Ay-johtaja Lovemore Matombon Suomen vierailun jälkeen lakon toteutuminen alkoi kuitenkin jo näyttää epävarmalta.

Zimbabwe on muuttunut seitsemässä vuodessa Afrikan vilja-aitasta nälän ja työttömyyden tyyssijaksi. Työttömiä kansalaisista on noin 85 prosenttia, ja 90 prosenttia elää köyhyysrajan alapuolella. Elinkustannukset ovat nousseet lyhyessä ajassa 16-kertaisiksi, ja lääkärien ja opettajien palkat ovat jääneet selvästi alle köyhyysrajan.

Maaliskuussa Zimbabwen ammatillisen keskusjärjestön (ZCTU) johtaja Lovemore Matombo kiersi Euroopassa kertomassa Zimbabwen ongelmista ja huhtikuulle suunnitteilla olleesta yleislakosta.

”Haluamme palkat sellaisiksi, että niillä voi elää. Toivomme myös demokratiaa, diktatuurin loppua”, Matombo kiteytti yleislakon tavoitteita Helsingissä.

Matombo ei uskonut, että ay-liike peruuttaisi lakkoa.

”Ihmisiä saattaa kuolla, mutta meillä ei ole muuta vaihtoehtoa.”

Hallituksen voimakeinot estivät leipämarssin viime vuoden syyskuussa. Ammattikeskusjärjestö halusi kritisoida mielenosoituksella Zimbabwen jatkuvaa köyhtymistä. Poliisi pidätti järjestön johdon ja pahoinpiteli heitä selleissä.

SASK:in eli Suomen ammattiliittojen solidaarisuuskeskuksen vieraana ollut Matombo korosti, että niin suhteet ulkomaille kuin ulkomaisten tahojen protestikirjeet ovat aktivisteille yhtä kallisarvoisia kuin ihmishenki.

”Solidaarisuuden ansiosta jäimme henkiin”, Matombo kiitti viime syksynä saadusta avusta.

Hänen mielestään Zimbabwe tarvitsee hallintokulttuurin, joka kunnioittaa yksilöiden ja kansalaisjärjestöjen oikeuksia. Matombon mukaan Zimbabwessa ei ole koskaan ollut vapaita vaaleja tai kokoontumisoikeutta.

Zimbabwen ay-liike hankki keväiseen kokoukseensa luvan korkeimmalta oikeudelta. Poliisit keskeyttivät tapaamisen ja perustelivat, etteivät korkeimman oikeuden päätökset koske poliiseja.

Matombo on tavannut Euroopan matkallaan vasemmiston kannattajia, jotka sanovat Zimbabwen hallituksen toimivan oikein.

”Se on todellakin väärä lähtökohta. Myös ZCTU on vasemmalla. Riippumatta siitä kuuluko oikeistoon vai vasemmistoon, on tär­keää ymmärtää demokratiaan kuuluvat perusoikeudet.”

Presidentti Robert Mugabe on pitänyt maassa valtaa vuodesta 1980. Hän on 83-vuotias ja yhtä vahva kuin valtionkoneisto. Matombo korosti, että ay-liike ei tavoittele lakolla vallankaappausta.

”Emme välttämättä edes vaadi Mugaben siirtymistä sivuun, jos hän ryhtyy noudattamaan esimerkiksi YK:n ja ILO:n säädöksiä. En kyllä usko tällaiseen mahdollisuuteen”, Matombo lisäsi.

Maaliskuun puolivälissä Matombon Suomen vierailun jälkeen Zimbabwen turvallisuuspoliisi teki väkivaltaisen iskun ZCTU:n keskustoimistoon. Henkilökuntaa pahoinpideltiin ja yleislakkoa koskevat dokumentit takavarikoitiin. Yleislakko näytti epävarmalta.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 04/2007
 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!