Maailma paloina: Lyhyet

Hyönteismyrkyllä varustettu moskiittoverkko on halpa henkivakuutus. Tiibetinbudhalaiset odottavat edelleen Panchen laman paluuta.

Halpa henkivakuutus

Ghana. Hyönteismyrkyllä käsitellyn moskiittoverkon alla nukkuvan afrikkalaisnaisen riski saada keskenmeno tai synnyttää kuollut lapsi on merkittävästi vähäisempi kuin ilman verkkoa yönsä viettävän kanssasisaren.

Malaria tappaa vuosittain yli miljoona ihmistä. Heistä suurin osa on afrikkalaisia lapsia. Ghanassa ja Keniassa tehdyssä tutkimuksessa seurattiin yli 6 000 odottavaa äitiä ja havaittiin, että malaria on riski myös sikiölle. Kyllästetyn verkon alla nukkuneiden äitien keskenmenoprosentti oli jopa kolmanneksen pienempi kuin muiden. He myös synnyttivät harvemmin alipainoisia lapsia kuin ilman verkkoa nukkuneet.

Moskiittoverkko on halpa henkivakuutus. Hyönteismyrkyllä kyllästettynäkin se maksaa vain muutaman euron verran. Siitä huolimatta hinta on liian korkea monelle afrikkalaisperheelle.

 

Toivo Panchen laman paluusta elää

Kiina. Tiibetinbuddhalaisten toiseksi korkeimman uskonnollisen johtajan, Panchen laman, varttuminen täysi-ikäiseksi on herättänyt toiveita siitä, että Kiinan viranomaiset viimein palauttaisivat kolmetoista vuotta sitten kadonneen nuorukaisen.

Tiibetiläisten hengellisen johtajan Dalai laman tehtäväänsä valitsema Panchen lama, alkuperäiseltä nimeltään Gendun Cheokyi Nyima, täyttää tänä vuonna 18 vuotta. Dalai lama nimesi Nyiman Panchen lamaksi tämän ollessa viisi­vuotias. Kiinalaisviranomaiset kaappasivat pojan välittömästi nimeämisen jälkeen, eikä hänestä sittemmin ole kuultu.

Kiinan viranomaiset kertovat Gendun Cheokyi Nyiman elävän normaalia elämää vapaudessa, mutta Tiibet-aktivistien mukaan poika on viettänyt koko ikänsä kotiarestissa.

Vuonna 1995 Kiinan viranomaiset nimittivät oman Panchen lamansa, Gyaltsen Norbun. Tiibetin pakolaishallitus ja lamalaiset eivät ole hyväksyneet häntä johtajakseen, vaan vaativat alkuperäisen Panchen laman vapauttamista.

Aviorikos historiaan Ugandassa

Uganda. Avioliiton ulkopuolinen suhde ei ole enää rikos Ugandassa. Pettävästä puolisosta voi erota tai hakea korvausta hyvitykseksi, mutta poliisiasia aviorikos ei enää ole.

Asiasta päätti maan korkein oikeus, kun naisjärjestö The Law and Advocacy for Women in Uganda haki muutosta avioliittolakiin, jonka järjestö sanoi olevan epäreilu sekä miehille että naisille.

Tosin järjestön mukaan vanhan lain perusteella naiset saivat rangaistuksia aviorikoksesta, mutta miehet jäivät tuomitsematta.

Järjestö ajaa muutosta myös Ugandan perintölakiin, jonka perusteella miesleski perii aina vaimonsa koko omaisuuden, mutta ei päinvastoin.

Perheen isä voi myös halutessaan testamentata omaisuutensa lapselleen ja jättää leskensä puille paljaille.

Ugandalaisnaiset avioituvat keskimäärin 19-vuotiaina, miehet 24-vuotiaana. Syntyvyys on 2,6 lasta naista kohti. Naisten odotettu elinikä on Ugandassa 77 vuotta, miesten 71. Väestöstä 10 prosenttia on yli 60-vuotiaita, väestön keski-ikä 0n 28 vuotta.

Lupaus paremmasta

Nicaragua. Nicaraguan hallitus käynnistää viisi vuotta kestävän projektin Rio Cocon alueella asu­vien miskito-intiaanien avustamiseksi. Hallitus auttaa näin entisiä viholli­siaan, sillä 1980-luvulla miskitot sotivat USA:n tukemien contrien rinnalla nykyisen hallituksen muodostavia sandinisteja vastaan.

Nicaraguan maatalousministeri Ariel Bucardon mukaan työkaluja, siemenviljaa ja karjaa jakamalla tuetaan 75 000 äärimmäisessä köyhyydessä elävän perheen selviytymistä.

Lähellä Hondurasin rajaa vaikeasti saavutettavilla alueilla elä­vien miskitojen edellisen sadon tuhosivat rotat, ja Bucardon mukaan alueella kuolee nälkään parikymmentä ihmistä joka kuukausi.

Nicaragua on Amerikan toiseksi köyhin valtio Haitin jälkeen.

Reilu aluevaltaus

Viro. Viro otti toukokuun alussa käyttöön kansainvälisen Reilun kaupan merkin ensimmäisenä Baltian maana. Reilu kauppa aloittaa Virossa kahvi-, tee-, suklaa-, banaani-, sokeri- ja viinituotteilla, joita myyvät Tallinnan keskustan Kaubamaja, Prisma, Stockmann sekä erikoiskaupat. Myös muut suuremmat kauppaketjut saattavat myydä Reilua kauppaa jo tämän vuoden puolella.

Suomen Reilun kaupan edistämisyhdistys avustaa Reilun kaupan merkin lanseeraamista Virossa. Avustaminen on osa Reilun kaupan edistämisyhdistyksen kolmivuotista EU-projektia, jonka yhtenä tavoitteena on tutkia merkin mahdollisuuksia Baltian maissa.

Marraskuussa 2006 tehdyn tutkimuksen mukaan lähes puolet virolaisista on kiinnostunut ostamaan Reilun kaupan tuotteita. Reilun kaupan merkin tunsi tuolloin viisi prosenttia virolaisista.

Sademetsää suolasta

Kongo. Yhteensä Brittein saarten kokoinen alue Kongon demokraattisessa tasavallassa sijaitsevaa sademetsää on myyty metsäteollisuudelle pilkkahintaan, kertoo kansainvälisen Greenpeace-järjestön huhtikuussa julkaisema raportti.

Arvopuusta on maksettu vain murto-osa sen käyvästä arvosta. Joissain tapauksissa maksu on kuitattu tavaralahjoilla: suolalla, sokerilla, työkaluilla ja kouluraken­nuksilla.

Ostoksilla on ollut 20 kansainvälistä yritystä, jotka ovat hankkineet hakkuuoikeuksia suoraan paikallisilta yhteisöiltä. Myyjät eivät ole aina tienneet, mihin sitoutuvat.

Greenpeace vaatii hakkuusuunnitelmista tilille yritysten ohella myös Maailmanpankkia. Kongon hallitus lupasi pankin kanssa vuonna 2002 käymissään neuvotteluissa, ettei uusia hakkuuoikeuksia toistaiseksi myönnettäisi. Sen jälkeen on kuitenkin solmittu toistasataa sopimusta. Raportin mukaan useiden sopimusten kohdalla on syytä epäillä korruptiota ja veronkiertoa.

Monet maat ovat kieltäneet tiikkipuun viennin, mutta pitkään sisällissodasta kärsineessä Kongossa kieltoa ei noudateta. Tiikki on suosittu lattia- ja huonekalumateriaali.

Nälkäpeli suomeksi

Suomi. Nälänhätää käsittelevä tietokonepeli Food Force ilmestyi toukokuun alussa suomeksi. Pelin julkaisivat suomeksi YK:n Maailman elintarvikeohjelma (WFP) ja suomalainen kehitysyhteistyöjärjestö Fida International. Erikieliset versiot ovat tuotettu järjestöjen ja yritysten lahjoituksilla.

Food Force on erityisesti opetuskäyttöön suunniteltu peli, jonka tarkoituksena on kertoa maailman nälkäongelmasta ja humanitaarisen avun tärkeydestä.

Peli on suunnattu 8-13 -vuotiaille, ja se on ladattavissa ilmaiseksi internetistä. Pelin on ladannut käyttöönsä eri kielillä jo yli viisi miljoonaa pelaajaa.

Peli koostuu kuudesta tehtävästä, jotka pelaajan täytyy ratkaista osana hätäaputiimiä fiktiivisellä Sheylanin saarella. Matkalla on esimerkiksi ohjattava helikopteria, suunniteltava ravitseva ruoka-apupaketti, toimitettava ruoka syrjäisiin kyliin lentäen ja rekkakuljetuksin läpi levottomien alueiden

Kenian homoyhteisö rohkaistuu

Kenia. Monissa Afrikan maissa homoseksuaalisuudesta rangaistaan. Nigerian sharia-lakia soveltavissa osavaltioissa homoseksuaalit tuomitaan kivitettäväksi hengiltä. Zimbabwen valtionpäämies Robert Mugabe on verrannut homoja koiriin ja sikoihin. Namibiassa poliisia on ohjeistettu pidättämään ja karkottamaan homosek­suaalit.

Myös Keniassa miesten välinen homoseksuaalisuus on laissa kielletty – naisten homoseksuaalisia suhteita ei mainita. Kolonialismin ajoilta periytyvän lain perusteella kiellon rikkomisesta voisi seurata jopa 14 vuotta vankeutta, mutta käytännössä ketään ei tuomita.

Kenian ensimmäisessä gay-partyssa ilakoitiin tammikuussa, kun kenialaiset homojärjestöt astuivat ensimmäisen kerran julkisuuteen Nairobin sosiaalifoorumin yhteydessä. Nyt neuvontaan ja homoseksuaalisuuden laillistamiseen keskittyneitä järjestöjä toimii jo kahdeksan.

Näkyviä homoyhteisöjä Keniasta on silti vielä turha etsiä. Sateenkaari­lippuja ei näy, eivätkä edes homo­aktivistit rohkene kertoa vanhemmilleen suuntautumisestaan.

YK neuvottelee Pohjois-Koreasta paenneiden nuorten kohtalosta

Laos. Yhdistyneet kansakunnat yrittää estää Laosia palauttamasta kolmea nuorta Pohjois-Koreaan. Nuoret ovat sisaruksia, iältään 12, 13 ja 16 vuotta. YK ryhtyi neuvotteluihin Laosin hallituksen kanssa sen jälkeen, kun järjestön edustajille oli toimitettu vankilasta salakuljetettuja, nuorten pakolaisten nälkiintymisestä ja pahoinpitelyistä kertovia valokuvia ja kirjeitä.

Sisarukset olivat paenneet Pohjois-Koreasta ja matkalla Thaimaahan. He jäivät kuitenkin kiinni jo Laosin pääkaupungissa Vientianessa.

Nuoret kertovat pelkäävänsä kuolemantuomiota, mikäli heidät lähetetään takaisin Pohjois-Koreaan. Pelko ei ole aiheeton, sillä Pohjois-Koreaan palautettuja pakolaisia on pahoinpidelty ja jopa teloitettu.

Kesän kelpo kapine

Kumppani esittelee kuukausittain kapineen, joka tekee elämästä vähän kelvollisempaa.
 

Vohvelikankainen pyyhe

Kesän satunnaisia uimaretkiä varten kannattaa laukkuun pakata vanha kunnon vohvelipyyhe. Se syö laukusta tilaa paljon froteisia kollegoitaan vähemmän, mutta pulikoinnissa kastuneen lomailijan vohvelikangas kuivaa yhtä tehokkaasti kuin fiinimmätkin pyyhkeet. Ohut pyyhe myös kuivuu nopeasti ja on taas pian valmis pakattavaksi laukkuun.

Vohvelipyyhkeen omistaja saa myös tottua siihen, että nostalgiapuuskan valtaamat ystävät ja vieraatkin haluavat hypistellä pyyhettä. Vohvelikangas kun tuo monelle mieleen yhtä lailla lapsuuden kesien uintiretket kuin käsityötuntien parsinneuloilla tehdyt kirjontaharjoitukset.

Pyyhe kuin pyyhe paranee iän myötä. Satoja, ellei tuhansia kertoja pesukoneessa pyörinyt kangas on mukavan pehmeää, eikä silti hukkaa imukykyään. Ihanimmat herkut löytyvätkin kirpputoreilta ja vinteiltä, ei uusina kaupoista.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 06-07/2007
 

 

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!