Maailmanperintö rajalla kuumentaa tunteita

Thaimaa ja Kambodzha kiistelevät temppelialueesta.

Thaimaa. YK:n tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon alainen Maailmanperintökomitea päätti uusista suojelukohteista Kanadassa heinäkuun alussa.

Maailmanperinnön arvon sai myös Kambodzhan ehdottama lähes tuhatvuotinen varhaisen angkor-kulttuurin taidonnäyte, hindutemppeli Preah Vihear. Temppeliraunio sijaitsee Kambodzhan ja Thaimaan rajalla pienehkön vuoren huipulla.

Thaimaa vastusti temppelin listausta. Kesäkuussa Thaimaan ulkoministeri Noppadol Pattama tosin jo allekirjoitti sopimuksen Thaimaan tuesta Kambodzhalle, mutta Thaimaan hallitus käänsi kelkkansa, kun asiasta syntyi kansallismielisessä maassa suuri haloo. Thaimaassa oppositiossa oleva nationalistipuolue hyödynsi tapausta hyökätäkseen hallitusta vastaan.

Ulkoministeri joutui eroamaan perustuslakioikeusistuimen päätettyä, että hän ylitti valtuutensa sopiessaan maan rajaa koskevista asioista ilman parlamentin valtuutusta.

Ympäröivät alueet suojeluun myöhemmin

Vuonna 1962 kansainvälinen tuomioistuin päätti, että Preah Vihearin temppeli kuuluu Kambodzhalle. Temppelialueen sisäänkäynti on kuitenkin Thaimaan puolella, ja enemmistö thaimaalaisista haluaisi maiden jakavan sekä paikan maineen että pääsylipuista saatavat tulot.

Kambodzha haki maailmanperinnöksi vain Preah Vihearin päätemppeliä, eikä alueen muita muistomerkkejä, joista osa sijaitsee Thaimaan puolella ja osa kiistanalaisella rajavyöhykkeellä.

Thai-arkeologien mukaan pelkkä päätemppelin listaus on väärin.

Temppelialue on ainutlaatuinen, sillä se rakennettiin pohjois-etelä -suuntaan, kun muut khmer-temppelit ovat itä-länsi -suunnassa. Maailmanperintökomitea puolestaan lupasi, että ympäröivät alueet voidaan liittää kohteeseen myöhemmin, kunhan Thaimaa ja Kambodzha ovat ratkaisseet erimielisyytensä rajan sijainnista.

Hämärää peliä

Preah Vihearia koskeva kiista ei ole maiden ensimmäinen. Khmerit hallitsivat aikoinaan nykyistä Koillis-Thaimaata ja siamilaisten kuninkaiden armeijat puolestaan hyökkäsivät aika-ajoin khmerien pääkaupunkiin Angkoriin.

Viisi vuotta sitten hurjistuneet kambodzhalaiset polttivat Phnom Penhissä Thaimaan suurlähetystön, kun thai-näyttelijättären kerrottiin sanoneen, että Angkor Wat kuuluu Thaimaalle.

Noppadol Pattaman ja Kambodzhan hallituksen välisen sopimuksen arvellaan liittyvän entisen pääministerin Thaksin Shinawatran suunnitelmiin rakentaa suuri kasino ja matkailukeskus Koh Kongin saarelle Kambodzhaan.

Noppadol oli Thaksinin lakimies ennen muutaman kuukauden pituiseksi jäänyttä ulkoministeripestiään.

Julkaistu Kumppani-lehdessä 8/2008

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!