Kohtaamisia: Elokuvaohjaaja Fernando Pérez

Kuubalaisohjaaja teki sanattoman elokuvan ekstroverteista havannalaisista. Siitä tuli yksi hänen kansainvälisesti menestyneimmistä töistään.

Zara Järvinen

perez.jpg

Elokuvaohjaaja Fernando Pérez teki sanattoman elokuvan ekstroverteistä kuubalaisista.

”Taiteilija pystyy luomaan missä tahansa, sillä taide on universaalia. Itse olen silti luovimmillani Kuubassa – olen sidoksissa sen todellisuuteen”, toteaa elokuvaohjaaja Fernando Pérez.

Pérez, 65, vieraili lokakuun lopulla Latinalaisen Amerikan ja Karibian elokuvaa esitelleellä Cinemaissi-festivaalilla Helsingissä. Ohjaajan humaanisuus vetosi suomalaiskatsojiin. Ehkä puhuttelevin Pérezin elokuvista on dokumentti Suite Habana (2003).

”Suite Habana on onnistunut liikuttamaan ihmisiä kaikkialla Havannan elokuvateattereista Saharan autiomaan festivaaliyleisöön”, Pérez sanoo.

Kahdeksan havannalaisen arkipäivästä kertovan dokumentin inhimillisyys ylittää helposti kieli- ja kulttuurirajat. Dokumentin piti alun perin olla osa Espanjan televisiolle ohjatun viiden elokuvan sarjaa. Sarja ei lopulta toteutunutkaan, mutta Pérezin espanjalainen tuottaja halusi kuitenkin tehdä dokumentin valmiiksi, täyspitkänä versiona.

”Minun piti siis tehdä puolitoistatuntinen, sanaton elokuva ekstroverteiksi mielletyistä havannalaisista. Ensimmäinen kommenttini tuottajalleni oli, että hän oli menettänyt järkensä”, ohjaaja muistelee.

Suite Habanasta tuli ohjaajan kansainvälisesti menestynein työ Elämä on yhtä vihellystä -elokuvan (1998) ohella. Siitä tuli myös hitti kotimaassa. Tulkinnat tosin vaihtelivat suuresti.

”Jotkut tulkitsivat dokumentin kuvaukseksi havannalaisten sinnikkäästä vastarinnasta arjessa, toiset taas kitkeräksi kritiikiksi kurjistuvasta Kuubasta.”

Pérez on aina pitänyt rajojen rikkomisesta ja eri tyylilajeista. Suite Habanan jälkeen hän teki täysin vastakkaisen elokuvan, teatterimaailmaan sijoittuvan, scifi-aineksia sisältävän Madrigalin.

Nyt valmistumassa on elokuva Kuuban kansallissankarista José Martísta. Se on osa Espanjan television tuottamaa elokuvasarjaa jonka aiheena ovat latinalaisamerikkalaiset vapaustaistelijat. ”Ilman muuta pelotti tarttua niin suureen ja haastavaan aiheeseen. Ehtoni oli, että saan tehdä vapaussankarimme nuoruusvuosista oman ja persoonallisen tulkintani.”

Fernándo Pérezin Suite Habana -dokumentissa esiintyvät Ivan Garbonell ja Raquel Nodal Kuuban yön kuningattaret -reportaasissa.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!