Tuberkuloosi leviää yhä vaarallisempana

Lääkkeille vastustuskykyinen tuberkuloosibakteeri herättää huolta eri puolilla maailmaa.

Ikivanha tartuntatauti tuberkuloosi on tehnyt paluun – entistä vaarallisempana. Tuberkuloosibakteeri kehittää jatkuvasti lääkkeille vastustuskykyisempiä muotoja. Viimeisin tehokas lääke kehitettiin 1960-luvulla.

”Trendi oli länsimaissa pitkään suotuisa”, sanoo tuberkuloosia tutkivaa ryhmää johtava dosentti Tamara Tuuminen Helsingin yliopistosta. ”Siksi lääkeyritykset eivät ole olleet kovin kiinnostuneita kehittämään uusia lääkkeitä.”

Yleinen Itä-Euroopassa

Tautitapaukset lähtivät maailmanlaajuisesti kasvuun 1980-luvun lopulla. Muun muassa hiv-epidemia ja Neuvostoliiton romahtaminen loivat kasvualustaa tuberkuloosille, Tuuminen sanoo.

Entisen Neuvostoliiton alueella terveydenhuolto rapautui, ja tuberkuloosipotilaiden lääkehoitoja jatkettiin riittämättöminä. Näin bakteerit kehittyivät vastustuskykyisiksi. Syntyi kahdelle tärkeimmälle lääkkeelle vastustuskykyinen muoto, MDR-tuberkuloosi (multidrug-resistant).

”Venäjällä ja Itä-Euroopassa MDR-tuberkuloosin osuus sairastapauksista on nykyään suurin, paikoin yli viidennes. Afrikassa moniresistenttiä bakteeria ei esiinny yhtä paljon, koska siellä monia potilaita ei ole lääkitty ollenkaan”, Tuuminen toteaa lakonisesti.

Perinteinen tuberkuloosi vaivaa Afrikkaakin. Erityisesti eteläisessä Afrikassa tauti leviää hiv-potilaiden keskuudessa heidän heikon vastustuskykynsä vuoksi. Aasiassa tautia on pystytty vähentämään.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan tuberkuloosiin sairastui vuonna 2008 yli yhdeksän miljoonaa ihmistä. Heistä arviolta puoli miljoonaa sai taudin MDR-version. Lääkkeille vastustuskykyistä muotoa tavattiin eniten Intiassa, Kiinassa ja Venäjällä.

Takaisin aikaan ennen antibiootteja?

Viime vuosina huolta on herättänyt MDR:ääkin vakavampi, lähes kaikille lääkkeille vastustuskykyinen tuberkuloosin muoto, niin sanottu XDR-tuberkuloosi (extensively drug-resistant).

WHO:n johtaja Margaret Chan nosti XDR-tuberkuloosin esille vuosi sitten Saksassa pitämässään puheessa. ”Sen kansainvälinen leviäminen saattaa viedä meidät takaisin aikaan, jolloin ei ollut vielä antibiootteja”, hän varoitti.

XDR:ään sairastuneista vain joitain prosentteja on pystytty parantamaan. Tautimuotoa on tavattu 57 maassa. Suomesta ei tunneta yhtään tapausta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan MDR-tuberkuloosia tavattiin viime vuonna kuudella potilaalla Suomessa. Näistä neljä oli taustaltaan ulkomaalaisia ja viides oli tartunnan Venäjältä saanut suomalainen. Aikaisempina vuosina tapauksia on ollut yksi tai kaksi.

Tuberkuloosi on useimmiten keuhkoissa esiintyvä pitkäaikainen sairaus. Se leviää hengitysilmassa aktiivista tautia sairastavan ysköksistä ja eritteistä. Joka kolmannen ihmisen arvioidaan kantavan tuberkuloosibasillia. Perusterveellä aikuisella tauti kuitenkin puhkeaa harvoin.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!