Näkökulmat

Lupausten aikaan

Uuden vuoden alkaessa on tapana tehdä lupauksia.

Perinteisesti meidän suomalaisten lupaukset painottuvat parempaan elämään: luvataan laihduttaa tai lisätä liikuntaa.

Koska lehdillä on tapana tarjoilla apuja lupausten toteutumiseksi, en minäkään tee poikkeusta. Sekaruokavaliota noudattavan painonpudottajan vinkki on syödä enemmän kasviksia ja juureksia, vähentää lihaa lautasella ja lisätä hyötyliikuntaa.

Ei tosin kovin uusia vinkkejä. Enkä uskalla luvata, että kilot huimaa vauhtia katoaisivat.

Ympäristö kuitenkin kiittää, kun lupaat vähentää lihan kulutusta. Yhden naudanlihakilon arvioidaan vaativan kymmenen kiloa rehua tuotantoeläimelle. Samaisella kymmenellä kilolla saadaan tuotettua viitisen kiloa kanaa. Hyvin usein tämä rehu on sinälläänkin ihmisravinnoksi kelpaavaa, esimerkiksi viljaa tai soijaa. Arvioidaan, että noin kolmannes maailman viljatuotannosta päätyy eläinten suuhun.

Lihantuotanto aiheuttaa myös kasvihuonekaasupäästöjä. YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO arveli vuonna 2006 ilmestyneessä raportissaan, että noin 18 prosenttia kaikista päästöistä olisi peräisin lihantuotannosta. Kolme vuotta myöhemmin World Watch -instituutin tutkijat nostivat luvun jopa 51 prosenttiin.

Raportin mukaan lihan käytön vähentämisellä pystytään pienentämään kasvihuonepäästöjä ja hillitsemään ilmastonmuutosta. Sekä FAO:n että World Watchin lukuja on arvosteltu ja niiden merkitystä kyseenalaistettu. Tulkitaan lukuja niin tai näin, lupaus lihan syönnin vähentämisestä ei ole haitallinen. Mitä todennäköisimmin se hillitsee ilmastonmuutosta.

Voit myös luvata lisätä hyötyliikuntaa ja siten tehdä palveluksen ympäristölle. Jokapäiväinen matka työ- tai opiskelupaikalle kannattaa miettiä uudelleen. Jos lähtisin aikaisemmin liikkeelle, ehtisinkö taittaa osan matkasta jalan? Tai voisinko vaihtaa autosta polkupyörään? Näistäkään lupauksista käyttää omaa lihasvoimaa ei ole haittaa ympäristölle.

Meksikon Cancúnissa pyrittiin saamaan aikaan sopimuksia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Uuden kehitysmaita tukevan ilmastorahaston perustamisesta kokous pääsi sopuun, tosin varat rahastolta vielä puuttuvat. Monet keskeiset kiistakysymykset lykättiin parin vuoden päähän eli Etelä-Afrikan vuoden 2012 ilmastokokoukseen. Cancúnin tuloksia voi kuitenkin luonnehtia hyviksi uuden vuoden lupauksiksi.

Maailman johtajat eivät saaneet Cancúnissa aikaiseksi selkeitä päätöksiä esimerkiksi hiilidioksidipäästöjen leikkaamisesta ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Niinpä haastan Maailman Kuvalehden lukijat tekemään yhden pienen uuden vuoden lupauksen sekä oman että ympäristön hyvinvoinnin parantamiseksi. Maailmaan ei voi muuttaa yhdellä suurella teolla, mutta monilla pienillä teoilla se voi muuttua.

Omien lupausteni listaan liitän lisäksi lupauksen tehdä yhdessä toimituksen ja lukuisten avustajien kanssa entistä kiinnostavampaa Maailman Kuvalehteä myös tänä vuonna.

Antoisia lukuhetkiä vuodelle 2011!

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!